Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Arttikca nasil yazilir TDK?

Editör

Yeni Üye

Arttıkça nasıl yazılır TDK?​

ARTIRMAK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “arttırmak, artırmak mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Artırmak şeklinde olmalıdır.

Bir de derken de ayrı mı?​

Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılmalıdır.

Bide ben nasıl yazılır?​

Bide ben nasıl yazılır?
TDK BİRDE YAZIMI Türk Dil Kurumu’na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir. Bir de bana sor.

Arttığı nasıl yazılır?​

Bu kelime genellikle Arttırmak şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Artırmak şeklinde olmalıdır.

Bir anda nasıl yazılır?​

Bir anda kelimesindeki ‘da’ an kelimesi ile birleşik şekilde yazılır. Yani kelimenin doğru kullanımı ‘bir anda’ şeklindedir.

Bir de nasıl yazılır örnek?​

Bir de nasıl yazılır örnek?
Bu kelime genellikle Birde şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Bir de şeklinde olmalıdır.

Ben de nasıl yazılır?​

Ben de TDK’ya göre ayrı yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazımında de eki her zaman ayrı olarak yazılmaktadır. Dahi anlamını taşıyan de eki ayrı yazılır.

Deminki nasıl yazılır TDK?​

bitişik yazılır demek önceki kelimeye bitişik yazılması anlamına gelir, sonrakine değil. ama yer (ordaki), sahiplik (onunki), zaman (deminki) vb. bildiren -ki bitişik yazılır, bağlaç olan ki ise ayrı yazılır.

Sıra dışı neden ayrı?​

Sıra dışı neden ayrı?
Bir şeye ya da bir duruma gereğinden fazla önem veren, çok fazla bağlanan anlamında kullanılan “Sıra dışı” kelimesi Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre ayrı yazılır.

Alışılmışın dışında ne demek TDK?​

SIRADIŞI NE DEMEK: Alışılmışın dışında olan, olağan dışı, gayritabii, ekstrem, beklenmedik anlamında bir söz.

Iş bölümü bitişik mi ayrı mı?​

Durum, olgu ve olay bildiren sözlerden biriyle kurulan birleşik kelimeler: açık oturum, açık öğretim, ana dili, Ay tutulması, baş ağrısı (hastalık), baş belası, baş dönmesi, çıkış yolu, çözüm yolu, dil birliği, din birliği, güç birliği, iş birliği, iş bölümü, madde başı, ses uyumu, yer çekimi vb.

Arttıkça kelimesi, kelime başında "art" kökünde bulunan "t" ünsüz harfine "t" ünsüzü eklenerek türetilmiştir. Bu yüzden, "Arttıkça" kelimesi doğru olarak yazılırken araya ek getirilerek ayrı yazılır.

"Bir de" bağlacı, Türk Dil Kurumu'na göre birden fazla anlam içerdiğinde ayrı yazılmalıdır. Yani, "bir de" şeklinde doğru kullanımıdır.

"Bide" kelimesi yanlış kullanım olarak kabul edilir ve doğru yazımı "Bir de" olarak ayrı şekilde yazılmalıdır.

"Arttığı" kelimesindeki "ğ" ünsüzü, "t" ünsüzünden önceki "k" harfine göre "ğ" olarak yazılır. Dolayısıyla, "Arttığı" kelimesi doğru yazıldığında, "ğ" harfi kullanılarak ayrı olarak yazılmalıdır.

"Bir anda" kelimesindeki "da" bağlacı, ayrı iki kelime olan "bir" ve "anda" kelimelerini birleştiren bağlaç olarak kullanıldığında bitişik yazılarak "bir anda" şeklinde yazılmalıdır.

"Bir de" örneğinde olduğu gibi, ayrı yazılması gereken bağlaçları başka örneklerle de görmek mümkündür. Dolayısıyla, "Bir de nasıl yazılır örnek?" ifadesinde de doğru kullanım "Bir de" şeklinde ayrı yazılmasıdır.

"Ben de" ifadesindeki "de" edatı, ayrı bir kelime olarak kullanıldığında her zaman ayrı yazılmalıdır. Yani, TDK'ya göre doğru yazım "Ben de" şeklindedir.

"Deminki" kelimesindeki "ki" eki bitişik yazılırken, bağlaç olan "ki" ayrı yazılmalıdır. Dolayısıyla, "Deminki" kelimesinin doğru yazımı, bitişik olarak "deminki" şeklinde olmalıdır.

"Sıra dışı" kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre ayrı yazılmalıdır çünkü bir şeye gereğinden fazla önem veren anlamını taşır.

"Alışılmışın dışında" kelimesi ise "olağan dışı, beklenmedik" anlamına gelir ve "sıradışı" olarak ayrı yazılmalıdır.

"Iş bölümü" ifadesindeki "iş" kelimesi durum, olgu ve olay bildiren bir sözle birleşerek yeni bir anlam oluşturduğunda bitişik yazılmalıdır. Dolayısıyla, "iş bölümü" doğru yazımıdır.

Geri