AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Artik degere katilma alacagi nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Artık değere katılma alacağı nasıl hesaplanır?​

Kanunumuza göre her eş için artık değer ayrı ayrı hesaplanır ve eşlerden birinin artık değer katılma alacağı hakkı diğer eşin artık değerinin yarısıdır. Fakat kanunumuzda bazı özel durumlarda bu artık değer hesabında payın azaltılabileceği öngörülmüştür.

Değer artış payı nasıl hesaplanır?​

Değer Artış Payı Nasıl Hesaplanır? Katkıda bulunulan malın satın alındığı tarihte davacı eşin katkı oranı % olarak belirlenir. Bu malın karara en yakın tarihteki rayiç değeri bilirkişi marifeti ile hesaplanarak, davacı eşin katkı oranı ile çarpılmak suretiyle değer artış payı alacağı hesaplanır.

Artık değere katılma alacağı ne demek?​

Artık değere katılma alacağı ne demek?
Artık değere katılma alacağı; eklenecek değerlerden ( 229.m) ve denkleştirmeden ( 230.m) elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere, eşin edinilmiş mallarının( 219.m) toplam değerinden, bu mallara dair borçlar çıktıktan sonra kalan artık değerin ( 231.m) yarısı üzerindeki diğer eşin alacak hakkıdır ( 236/1.m).

Katılma alacağı nedir nasıl hesaplanır?​

Bir eşin yasal mal rejimi çerçevesinde birtakım ögeler (aktifler, pasifler, eklenecek değerler) kullanılarak yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan net rakama denir. Bir tasfiye hesaplamasıdır. Artık değerin 2’ye bölünmesiyle ortaya çıkan rakam katılma alacağını ifade eder.

Katılma payı alacağı nasıl hesaplanır?​

Talepte bulunan tarafın yaptığı katkının taşınmazın alım tarihindeki değerine oranı tespit edilerek, bu oranın dava tarihi itibariyle dava konusu malın tespit edilecek sürüm (rayiç) değeri ile çarpılması suretiyle katkı payı alacağı bulunur.

Katkı payı alacağı hangi tarihe göre hesaplanır?​

Katkı payı alacağı hangi tarihe göre hesaplanır?
Değer Artışa Payı ile Katkı Payı Alacağı Arasındaki Fark: Katkı payı alacağı 743 sayılı eski Medeni Kanun döneminde düzenlendiğinden hesaplama yapılırken katkı sunulan malın dava tarihindeki sürüm (rayiç) değeri dikkate alınarak hesaplama yapılır, faiz de dava tarihinden itibaren yürütülür.
Bağış edinilmiş mal mıdır?​
Bağış, karşılıksız kazanma yoluyla elde edildiğinden kişisel mal statüsünde olup, edinilmiş mal statüsünde değildir. Yani diğer eşin bu mallarda katılma alacağı hakkı yoktur.
 
Artık değer katılma alacağı hesaplanırken her eş için artık değer ayrı ayrı hesaplanır ve bir eşin artık değer katılma alacağı, diğer eşin artık değerinin yarısı kadardır. Ancak kanunda belirli özel durumlar olduğu zaman bu payın azaltılabileceği öngörülmüştür.

Değer artış payı hesaplanırken ise, katkıda bulunulan malın alındığı tarihte davacı eşin katkı oranı belirlenir. Malın karara en yakın tarihteki rayiç değeri bilirkişi marifetiyle hesaplanarak, davacı eşin katkı oranı ile çarpılarak değer artış payı alacağı hesaplanır.

Artık değere katılma alacağı ise; eklenecek değerlerden ve denkleştirmeden elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere, eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden, bu mallara dair borçlar çıktıktan sonra kalan artık değerin yarısı üzerinde diğer eşin alacak hakkıdır.

Katılma alacağı ise, bir eşin yasal mal rejimi çerçevesinde aktifler, pasifler, eklenecek değerler gibi ögeler kullanılarak yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan net rakamdır. Artık değerin 2’ye bölünmesiyle bulunan rakam katılma alacağını ifade eder.

Katılma payı alacağı ise, talepte bulunan tarafın yaptığı katkının taşınmazın alım tarihindeki değerine oranı tespit edilerek, bu oranın dava tarihi itibariyle dava konusu malın tespit edilecek sürüm değeri ile çarpılması suretiyle hesaplanır.

Katkı payı alacağı hesaplanırken, eski Medeni Kanun zamanında düzenlendiği için katkı sunulan malın dava tarihindeki sürüm değeri dikkate alınarak hesaplama yapılır ve faiz de dava tarihinden itibaren işletilir.

Bağış edinilmiş mal karşılıksız kazanma yoluyla elde edildiğinden kişisel mal statüsünde olduğu için edinilmiş mal statüsünde değildir. Dolayısıyla diğer eşin bu tür mallarda katılma alacağı hakkı bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst