AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Artezyen kuyularinda suyun kendiliginden Fiskirmasinin sebebi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Artezyen kuyularında suyun kendiliğinden Fışkırmasının sebebi nedir?​

ARTEZYEN su kuyularının özelliği yeraltı sularında, yeraltı su seviyesi herhangi bir yerde alttaki geçirimsiz tabakadan daha yüksekte bulunur, buna bağlı larak basınçlı yeraltı suyu ortaya çıkar.Böyle bir alanda sondaj yapılırsa su bu basınçla ilgili olarak yukarı doğru taşlanır içinden geçerek yükselir ve dışarıya …

Artezyen kaynak hangi bölgede görülür?​

Artezyen kaynak hangi bölgede görülür?
Artezyen kaynakları ülkemiz çapında; Bursa, Malatya, İnegöl, Erzurum gibi şehirlerde çıkabilmektedir. Bunun dışında; Ceylanpınar, Eskişehir, Büyük Menderes, Gediz ovalarının kenarlarında ve Muş ovalarının etrafında görülmektedir. Artezyen kaynak sularının, genellikle buralardan çıkarıldığını söylemek mümkündür.

Sondaj kaç metrede çıkar?​

Delgi derinliğine göre sondaj çeşitleri dörde ayrılmaktadır. Derinliği 100 metreden daha az olan sondajlardır. Derinliği 100 metre ile 1000 metre arasındaki sondajlardır. Derinliği 1000-4000 metre arasındaki sondajlardır.

Artezyen suyu neden azalır?​

Artezyen suyu neden azalır?
Bakımı ve temizliği yapılmayan kuyunun pompasında zamanla aşınma meydana gelir ve bu aşınma nedeniyle kuyunun verimi ve kapasitesi düşer. Yakın zamanda çevrede yeni açılan kuyular yüzünden yine verim düşebilir.
Artezyen su kuyusu ne demek?​
Artezyen terimi, su seviyesi başlangıçta karşılaşılanın üstünde olan kuyulardaki yer altı suyunun yükseldiği durumlar için kullanılır. Artezyenler, su sızdırmayan iki veya daha çok sayıdaki yeraltı tabakaları arasında kalan basınçlı suların sondaj usulüyle yeryüzüne tazyikli bir şekilde çıkmasını sağlayan kuyudur.

Artezyen nasıl çalışır?​

Artezyen nasıl çalışır?
Artezyen kuyu sondaj makinası ile elmas ve tijler eklenerek elmas ile köpüklü su yardımı ile denlinerek açılan ve hava kompresörü ile açılmakta olan delginin metresine göre basınçlı hava basılarak kırılan malzemeyi dışarı atılmak sureti ile suya ulaşılması işlemine artezyen kuyu denir.
 
Artezyen kuyularında suyun kendiliğinden fışkırmasının sebebi, yeraltı sularında yeraltı su seviyesinin, alttaki geçirimsiz tabakadan daha yüksekte bulunmasıdır. Bu durum, basınçlı yeraltı suyunun ortaya çıkmasına neden olur. Sondaj yapıldığında su, bu basınçla yukarı doğru taşınır, içinden geçer ve yükselirken dışarıya fışkırır.

Artezyen kaynakları genellikle ülkemizde Bursa, Malatya, İnegöl, Erzurum gibi şehirlerde ve Ceylanpınar, Eskişehir, Büyük Menderes, Gediz ovalarının kenarlarında, Muş ovalarının etrafında görülebilir. Bu bölgelerdeki artezyen kaynaklarından su çıkarılarak kullanılır.

Sondajın ne kadar derinleştiğine göre çıkarılacak su miktarı değişir. Derinliği 100 metreden az olan sondajlar, 100-1000 metre arası, 1000-4000 metre arası ve 4000 metreden daha derin sondajlar olmak üzere farklı kategorilere ayrılabilir.

Artezyen suyunun azalma nedenleri arasında kuyunun bakımının ve temizliğinin ihmal edilmesi yer alır. Bu durumda kuyunun pompasında aşınmalar meydana gelir ve suyun verimi ile kapasitesi düşer. Ayrıca çevrede yeni kuyuların açılması da artezyen suyunun azalmasına neden olabilir.

Artezyen su kuyusu, yer altı suyunun basınçlı olarak sondaj yardımıyla yüzeye çıkarıldığı kuyudur. Su seviyesi yeraltında bulunan geçirimsiz tabakanın üstünde olduğunda, basınçla su yeryüzüne tazyikli bir şekilde çıkar.

Artezyen kuyuları açılırken elmas ve tijlerle sondaj makinası kullanılır. Elmas ve köpüklü suyla yapılan sondaj işlemi basınçlı hava ile desteklenerek kırılan malzeme dışarı atılır ve suya ulaşılmasını sağlar. Bu şekilde artezyen kuyuları çalışır.
 
Geri
Üst