AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arteriyel kan alma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arteriyel kan alma nedir?​

Kan gazlarının ölçümü için, arteriyel veya venöz kan örnekleri, genellikle ekstremite damarlardan alınır. Arteriyel kan alımı, tıbben riskli bir uygulama olduğundan; deneyimli kişilerce yapılmalıdır. arterini kullanmak sakıncalıdır.

Damardan kan alma nasıl yapılır?​

Kan alımı için ön kolun iç kısmındaki uygun damarlardan biri seçilir. Kan alınacak bölge p’lik alkol ile ıslatılmış bir tampon ile içten dışa doğru dairesel hareketlerle temizlenir ve kuruması beklenir. Temizlendikten sonra bölgeye dokunulmamalıdır. Kan alınacak bölgenin 10-15 cm üzerinden turnike bağlanır.
Enjektörle kan nasıl alınır?
- 20 Enjektörü, yönünü değiştirmeden damardan çıkarınız ve damara giriş yeri üzerine.
- 21 Kanı alınan kişiye, pamuk üzerine 2-3 dakika parmağını bastırmasını söyleyiniz ve.
- 22 Enjektöre takılı iğneyi çıkarınız ve enjektördeki kanı uygun tüplere boşaltınız.
Arterden kan alınır mı?
Hastanede ya da klinik ortamında arter kan gazı testi için kan alınabilir. Kan gazı testi için gerekli kan örneği genellikle bilekte, kolda ya da kasık bölgesindeki atardamarlardan alınır.

Tahlil için kan hangi damardan alınır?​

Çeşitli kan muayeneleri için gereken kan numunesinin alınması genellikle toplardamar‎a ponksiyon‎ yani iğneyle girilerek gerçekleşitirilir. Ender hallerde atardamar‎ veya kapilar‎ kılcal damardan kan numunesi alınır.

Kapiller kan örneği hangi durumlarda alınır?​

Kapiller kan örneği; hasta tanılanması, yönetimi ve tedavisinde yardımcı bir tıbbi prosedür olup venöz kan alımına göre; daha ufak bir girişim olması, daha az kan hacmi gerektirmesi, hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilmesi gibi avantajlara sahiptir.
Arter kanı nedir?
Arteriyel kan gazı So2, kritik hastaların değerlendirilmesinde hastalıkların ciddiyetinin saptanmasını sağlayan testtir. Anteriyel kan gazı So2 ile oksijen tedavisinin takibi yapılabileceği gibi ani gelişen ve nedeni bir türlü açıklanamayan hastalıkların da teşhisi koyulabilmektedir.
Kan gazında neye bakılır?
Solunumda zorluk, nefes darlığı, kusma veya bulantı gibi oksijen/karbondioksit veya pH dengesizliği semptomlarınız varsa kan gazları testleri istenebilir. Sizde bilinen solunum, metabolizma veya böbrek hastalığı olduğunda veya solunum sıkıntısı çekiyorsanız kan gazları ölçümleri istenebilir.
 
Geri
Üst