Arteriyel kalsifikasyon nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
233.395
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Arteriyel kalsifikasyon nedir?​

Arter lümenine yakın noktalarda makrofajlardan oluşur. Bunun altında bazen kolesterol kristalleri ve ilerlemiş lezyonların tabanında kireçlenme (kalsifikasyon), hatta bazen kemikleşme de olabilir.

Koroner arter duvar kalsifikasyonu nedir?​

Koroner arterlerdeki kalsifikasyon, bu damarların çapını daraltarak damar içerisinden geçen kan miktarını azaltır. Bu durumda kalbi beslemekten sorumlu koroner arterler görevini tam olarak yerine getiremez. Sonuç olarak da bu kişilerde koroner arter hastalığı, kalp krizi gibi sağlık sorunları gelişebilir.
Patolojik kalsifikasyon ne demek?
Kalsifikasyon | kalsiyum | metastatik kalsifikasyon | distrofik kalsifikasyon. Kalsiyum tuzları normalde kemiklerde ve dişlerde birikir. Kalsiyum tuzlarının bu alanlar dışında bulunmaları olgusuna “patolojik kalsifikasyon” denir.

Kemik kalsifikasyon ne demek?​

Normalde kemikte biriken minerallerin yumuşak dokuda birikmesi yumuşak doku kalsifikasyon/ossifikasyonları olarak bilinir. Genellikle asemptomatik olan bu kalsifi- kasyonlar daha çok ileri yaşta gözlenir. Sıklıkla radyog- rafik değerlendirme sırasında tesadüfen saptanır.

Memede kireçlenme neyin belirtisi?​

Memedeki kireçlenmeler beslenirken fazla kalsiyum almanızla bağlantılı değildir. Ayrıca meme kanserine dönüşemezler. Kalsifikasyonlar daha ziyade, meme dokusunda meydana gelen kanserin altında yatan bazı süreçler için bir belirteçtir. Çoğu durumda, kalsifikasyonlar iyi huyludur (kanserle ilişkili değildir).
Memede Mikrokalsifikasyon neden olur?
Memede daha önce yapılmış cerrahi girişimler, meme yaralanmaları, meme iltihapları (mastit), deri veya kan damarlarının kalsifikasyonları, meme kistleri de meme de mikrokalsifikasyon oluşumuna yol açar. Kalsifikasyonlar mamografi ile takip edilir ve meme MR da gerekebilir.

Metastatik kalsifikasyon sebebi nedir?​

Metastatik kalsifikasyon, normal dokulara kalsiyum tuzlarının çökmesi olgusudur: nedeni, kandaki kalsiyum düzeyi yükselmesidir (hiperkalsemi). Distrofik kalsifikasyonda, kandaki kalsiyum düzeyi normaldir, kalsiyum tuzları nekrotik ve dejenere dokulara çöker.
 
Geri
Üst