- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Arşiv tanımı ve çeşitleri nelerdir?
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizuel arşivler ve kurum arşivleridir.Arşiv materyalleri nelerdir?
Arşiv kutusu, koli, klasör, dosya, renkli kod dosyası, etiket, açık raf sistemi, kapaklı çelik dolaplar, kompakt raf sistemi, harita dolabı, askılı dosya dolabı, evrak imha makinesi, klasör sütunu, bilgisayar, yazıcı, faks, tarayıcı, barkod yazıcı ve okuyucuları vb. malzemeler, kurumların arşiv hizmetlerinde ihtiyaç …Arşiv belgesi ne demektir?
Arşiv Belgesi (Archive Records): İdari ve/veya entelektüel kullanımı için saklanıp düzenlenen arşivsel değere sahip belge. Arşiv Fonu (Archive Group): Arşivlerin düzenlenmesinde kaynaklık eden birim veya kuruluşu esas alan temel bölüm.
Milli arşiv nedir?
Bir ülkede, devlet hayatı ile ilgili mevcut bütün arşiv malzemesinin toplanmış olduğu arşivlerdir. Devlet arşivleri ikiye ayrılır. Burada, ülkenin başkentinde tesis edilen ve Milli Arşiv, Umumi Arşiv, Devlet Arşivi veya Merkezi Arşiv diye adlandırılan arşiv merkezleri mevcuttur.
Bucak Arşivi nedir?
Bucak (Nahiye) Arşivleri: Bir bucak içinde faaliyet gösteren kuruluşların işlemleri sonucunda ortaya çıkan evrak ve belgelerden oluşan arşivlerdir. …Arşivler; genel olarak klasik arşivler ve modern arşivler olarak ikiye ayrılır. Klasik arşivler; Osmanlı arşivi gibi eski yazıyla yazılmış belgelerle ilgili arşivlerdir. Modern arşivler; iş dünyası, hastaneler, televizyonlar gibi kurumların ürettikleri her türlü belge ve bilginin tutulduğu yerlerdir.
Arşiv nasil hazirlanir?
Dosyaların arşivlenmeleri yapılırken öncelikli olarak bir dizine alınmalı ve sınıflandırılarak kaldırılması gerekir. Bu sayede daha sonra istenilen belgeye erişim çok daha kolay ve hızlı olacaktır. Arşivleme sistemlerinde büyüklük önemlidir.Dünyadaki arşiv türleri nelerdir?
Belli başlı arşiv türlerini sıralayacak olursak:
Devlet arşiv türü nedir?
Devlet Arşivleri: Devlet kurumlarının yapmış olduğu bütün işlemler sonucunda ortaya çıkan evrak ve belgelerin toplandığı arşivlerdir. Şehir (Kent) Arşivleri: Bir kentin yerel kültür mirasını yansıtan her türlü belge, yayın, kitap, fotoğraf, harita, folklorik öğeler gibi arşiv malzemelerinin toplandığı arşivlerdir.