Arsiv nedir cesitleri nelerdir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.086
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arşiv nedir çeşitleri nelerdir?​

ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizuel arşivler ve kurum arşivleridir.

Arşiv malzemesinin mevzuat çerçevesinde hakiki ve hükmi şahısların devletin ilim ve kültürün hizmetinde yarara sunulmasına ne ad verilir?​

Arşiv malzemesinin mevzuat çerçevesinde hakiki ve hükmi şahısların devletin ilim ve kültürün hizmetinde yarara sunulmasına ne ad verilir?
Konservasyon, arşiv malzemesinin fizikî, kimyevî, biyolojik, me- kanik ve bunlar dışında kalan çeşitli tahrip unsurlarıyla bozulup aslî hü- viyetini kaybetmesini önlemek ve belli şartlarda muhafazasını sağlamak; konsültasyon ise, arşiv malzemesinin mevzuat çerçevesinde, hakikî ve hük- mî şahısların, devletin, ilim ve …

Yıl içinde arşiv faaliyetleri ile ilgili bilgileri içeren arşiv hizmetleri faaliyet raporu ne zaman nereye gönderilir?​

Yıl içinde arşiv faaliyetleri ile ilgili bilgileri içeren arşiv hizmetleri faaliyet raporu ne zaman nereye gönderilir?
Mükellefler, yıl içindeki arşiv faaliyetleri ile ilgili bilgileri “Arşiv Hizmetleri Faaliyet Raporu” (Ek : 6) ile, müteakip takvim yılının Ocak ayında Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne gönderirler.

Arşiv kaça ayrılır?​

Arşivler; genel olarak klasik arşivler ve modern arşivler olarak ikiye ayrılır. Klasik arşivler; Osmanlı arşivi gibi eski yazıyla yazılmış belgelerle ilgili arşivlerdir. Modern arşivler; iş dünyası, hastaneler, televizyonlar gibi kurumların ürettikleri her türlü belge ve bilginin tutulduğu yerlerdir.

Arşiv hangi tür malzemelerden oluşur?​

Arşiv hangi tür malzemelerden oluşur?
Görsel ve İşitsel Arşivler: Basılı olmayan görsel ve işitsel materyaller de arşiv malzemesi olabilirler. Film, kaset, cd, dvd, plak, dia, slayt ve benzeri malzemeler bu arşiv türünün temel malzemesini oluşturur.

Arşiv nedir hangi tür malzemelerden oluşur?​

Arşiv nedir hangi tür malzemelerden oluşur?

Neden arşiv tutulur?​

Arşivciliğin amacı; genel anlamda, belgeleri korumak, aranan belgeye en kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlamak, belgenin kullanımını sağlamak ve yıllarca kullanılabilecek ortamda muhafaza edebilmektir. Arşiv dolapları: Arşiv niteliği taşıyan yazılı belgeler, her kurum veya kuruluş için son derece önemlidir.

Resmi evraklar kaç yıl saklanmalı?​

Resmi evraklar kaç yıl saklanmalı?
Vergileme ile ilgili defter ve belgeler VUK’un 253’üncü maddesine göre, “Bu kanuna göre defter tutmak mecburiyetinde olanlar, tuttukları defterlerle düzenleyerek verdikleri ve aldıkları belgelerin bir örneğini, ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar. …

Devlet arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik nedir?​

Devlet arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik nedir?
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşlarının iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin; düzenlenmesine, gerekli şartlar altında korunmalarının teminine, herhangi bir sebepten dolayı kaybının engellenmesine, Devletin, gerçek ve tüzel kişilerin ve bilimin hizmetinde değerlendirilmelerine, kurum ve …

Hangi evrak kaç yıl saklanır MEB?​

Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanır.
 
Arşiv nedir çeşitleri nelerdir?
Arşiv, belgelerin saklandığı ve korunduğu özel bir yer veya bir organizasyon olarak tanımlanabilir. Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizuel arşivler ve kurum arşivleridir.

Arşiv malzemesinin mevzuat çerçevesinde hakiki ve hükmi şahısların devletin ilim ve kültürün hizmetinde yarara sunulmasına ise "konservasyon" adı verilir. Konservasyon, arşiv malzemesinin fizikî, kimyevî, biyolojik, mekanik ve diğer çeşitli tahrip unsurlarıyla bozulup aslî hüviyetini kaybetmesini önlemek ve belli şartlarda muhafazasını sağlamak; konsültasyon ise, arşiv malzemesinin mevzuat çerçevesinde hakikî ve hükmi şahısların, devletin, ilim ve kültür kuruluşlarının hizmetine sunulmasını ifade eder.

Yıl içinde arşiv faaliyetleri ile ilgili bilgileri içeren arşiv hizmetleri faaliyet raporu, mükellefler tarafından müteakip takvim yılının Ocak ayında Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilir.

Arşivler genel olarak klasik arşivler ve modern arşivler olarak ikiye ayrılır. Klasik arşivler; eski yazıyla yazılmış belgelerle ilgili arşivlerdir, örneğin Osmanlı arşivi gibi. Modern arşivler ise iş dünyası, hastaneler, televizyonlar gibi kurumların ürettikleri her türlü belge ve bilginin tutulduğu yerlerdir.

Arşiv, genel olarak basılı olmayan görsel ve işitsel materyalleri de içerebilir. Film, kaset, CD, DVD, plak, dia, slayt gibi malzemeler, görsel ve işitsel arşiv türünün temel malzemelerini oluşturabilirler.

Arşivciliğin amacı; belgeleri korumak, aranan belgelere kolay ulaşımı sağlamak, belgenin kullanımını kolaylaştırmak ve yıllar boyunca belgelere erişimi sürdürmek için arşivler oluşturulur.

Resmi evraklar, vergileme ile ilgili defter ve belgeler VUK'un 253. maddesine göre, ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza edilmelidir.

Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ise, kamu kurum ve kuruluşlarının iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin düzenlenmesine, korunmasına, kaybının engellenmesine, değerlendirilmesine ve arşiv hizmetlerine ilişkin detayları düzenleyen bir yönetmeliktir.

Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanmaktadır.
 
Geri
Üst