AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arsa sahibine muteahhit tarafindan daire tesliminde KDV hangi deger uzerinden hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arsa sahibine müteahhit tarafından daire tesliminde KDV hangi değer üzerinden hesaplanır?​

Ancak arsanın bir iktisadi işletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutat ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi halinde, konut veya işyeri karşılığı müteahhide yapılan bu arsa payı teslimi genel oranda () KDV’ye tabidir.

İnşaat işinde fatura ne zaman kesilir?​

Nitekim özel inşaat işlerinde ticari kazanç ve kurum kazancı, idarenin uygulamaları ve müstakar yargı kararları doğrultusunda bu şekilde tespit edilmektedir (2). V.U.K. 231/5 de “ Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir.

Yapı denetim faturası kime kesilir?​

Yapı denetim faturası kime kesilir?
Yapı denetim hizmet faturası her ne kadar arsa sahibi adına düzenlense de, ödeme müteahhit firma tarafından yapılmakta ve hizmette müteahhit firmaya verilmekte olup; yapılan işlem iktisadi ve ticari icaplara ve teamüller uygundur.

İnşaat KDV oranı nedir?​

30/1/2021 tarihli ve 31380 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3470 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine ait mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanında yapılacak olan konutlara …

Kat karşılığı inşaat işinde arsa sahibine fatura kesilir mi?​

Arsa sahibine kesilecek faturada Vergi Usul Kanunun 267. maddesinin 2. sırasında yer alan maliyet bedeli tutarı uygulanacaktır. Vergi mükellefi olan arsa sahipleri için, %5 olan toptan satış oranı maliyet bedeline eklenerek fatura kesilecektir.

Gayrimenkul satış faturası ne zaman kesilir?​

Gayrimenkul satış faturası ne zaman kesilir?
– 231/5 inci maddesinde, “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir.
Müteahhit firma kendine fatura düzenleyebilir mi?​
Müteahhit : arsa sahibine ve alıcılara verilen bağımsız bölümler için yukarıda belirtilen kdv oranları ile fatura kesmek zorundadır. Arsa sahibinin ise bağımsız bölüm ve hasılat gelir paylaşım modeli olduğu için kdv mükellefiyeti yoktur herhangi bir işlem yapması da gerekmemektedir.
Yapı denetim faturası gider yazılır mi?​
Buna göre; yapı sahibi ile yapı denetim firması arasında yapılan sözleşmeye istinaden ödenen tutarlara ait faturanın arsa sahibi adına düzenlenmesi durumunda gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
 
Arsa sahibine müteahhit tarafından daire tesliminde KDV, arsanın bir iktisadi işletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutat ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi durumunda genel oranda KDV'ye tabidir. Bu durumda, konut veya işyeri karşılığı müteahhide yapılan arsa payı tesliminde KDV, ilgili mevzuata göre hesaplanır.

İnşaat işinde fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir. Vergi Usul Kanunu'na göre fatura düzenleme süresi belirtilmiştir ve bu süreye uyulması önemlidir.

Yapı denetim faturası, genellikle arsa sahibi adına düzenlense de, ödeme ve hizmet genellikle müteahhit firma tarafından gerçekleştirilir. Bu durumda, yapı denetim hizmet faturasının müteahhit firmaya verilmesi ve ödenmesi ticari uygulamaların gereği olabilir.

İnşaat KDV oranı hakkında net bir bilgi verilmemiş ancak genel olarak inşaat işlerinde uygulanan KDV oranları mevcuttur. KDV oranları hakkında güncel mevzuata başvurmak faydalı olacaktır.

Kat karşılığı inşaat işinde arsa sahibine fatura kesilirken Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddelerine uygun olarak maliyet bedeli tutarı ve toptan satış oranları dikkate alınarak fatura düzenlenir.

Gayrimenkul satış faturası, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir. Bu süreye dikkat edilerek fatura düzenlenmesi önemlidir.

Müteahhit firmanın kendine fatura düzenleyip düzenleyemeyeceği konusu, genellikle müteahhitin arsa sahibine ve alıcılara verdiği bağımsız bölümler için belirlenen KDV oranları çerçevesinde değerlendirilir. Arsaların bağımsız bölüm ve hasılat gelir paylaşım modeline göre fatura kesilmesi gereken durumlar vardır.

Yapı denetim faturasının gider olarak yazılıp yazılamayacağı ise yapı sahibi ile yapı denetim firması arasında yapılan sözleşmeye, düzenlenen faturanın detaylarına ve ilgili mevzuata göre değişebilir. Ödenen tutarlara ait faturanın arsa sahibi adına düzenlenmesi durumunda gider olarak indirim konusu yapılması mümkün olmayabilir. Bu konuda detaylı bir şekilde sözleşme ve fatura incelenmelidir.
 
Geri
Üst