Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ars ne anlama gelir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arş ne anlama gelir?​

Arş (Arapça: العرش), Arapçada taht ve koltuk anlamlarına gelen bir kelimedir, Allah’ın tahtı veya daha ayrıntılı anlatımlarda taht odası; İbrahimî dinlerde gök katlarının üzerinde, tek Tanrı’nın dünyayı idare ettiği yerdir. Yahudilikte Araboth, İslam’da Arş olarak isimlendirilir.

Arş titredi ne demek?​

Kelime-i tevhîdi söyleyen kimseye, Hak teâlânın vereceği in’âm ve ihsânı Allahü teâlâdan başka kimse bilmez. Kelime-i tevhîd söyleyince, Arş-ı âlâ titrer. Mânası şudur: (Hak teâlâ hazretleri birdir, şerîki ve benzeri yoktur ve Muhammed aleyhisselâm sevgili kulu ve hak Peygamberidir.)

Arş ın sahibidir ne demek?​

Arş ın sahibidir ne demek?
Ulviyet ve yücelik anlamına gelen arş padişahların üzerinde hükümlerini yürüttükleri taht olarak da isimlendirilmiştir. Bir hükümdarın tahta çıkması demek, “hükümet işlerini yürütmeyi ele almış, hükmünü tüm ülkeye geçirmek üzere hükmetmeye başlamış” demektir.

Kürs ne demek?​

Sözlükte “bir şeyin aslı, üst üste konulmuş veya çeşitli parçalardan oluşturulup üzerinde oturulan sandalye” gibi anlamlara gelir. Terim olarak “naslarda Allah’a atfedilen ve ilâhî hükümranlığı ifade eden mânevî yahut nesnel varlık” diye tanımlanır.

Arşı kaç melek taşır?​

Cübeyr (ra) “Arşı taşıyan melekler sekiz tanedir. Bunlara kerrubiyyun melekleri adı verilir” demiştir. Bu melekler Allah’a en yakın melekler olmalarından dolayı bu ismi almıştır. İbn-i Abbas (ra) bunların sekiz nevi olduğunu ifade etmiştir.

Arş ne demek dinimiz islam?​

Arş ne demek dinimiz islam?
Kur’an ve hadiste ilâhî hükümranlık ve taht anlamında kullanılan bir terim. Sözlükteki asıl anlamı “yükseklik, yüksek yer ve yüksek şey”dir.
Arşı ala ne zaman titrer?​
Kelime-i tevhîdi söyleyen kimseye, Hak teâlânın vereceği in’âm ve ihsânı Allahü teâlâdan başka kimse bilmez. Kelime-i tevhîd söyleyince, Arş-ı âlâ titrer. Resûlullah buyurdu ki: (Hak teâlâ hazretleri bir direk yaratmıştır.
Ebediyyen ne demek?​
Sonsuzluk, ölümsüzlük, ebedilik.

Arsi ala neresidir?​

Arsi ala neresidir?
Arş-ı Ala Ne demek? Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil meleklerinin bulunduğu gök katı demektir. Toprak, su, hava ve ateş melekleri ile beraber de sekiz melekle var olan gök katına Arş-ı Ala denmektedir.

Ayetel Kürsi Türkçe anlamı nedir?​

Ayetel Kürsi Türkçe Anlamı Diyanet meali şu şekildedir: “Allah, O Allah’tır. O, yegâne hak mâbuddur ki O’ndan başka İlâh yok, yalnız O; daima yaşayan, duran, tutan, her an bütün hilkat üzerinde hâkim, Hayy ü Kayyum ancak O’dur. Ne gaflet basar O’nu, ne uyku. Göklerde, yerde ne varsa hepsi O’nundur.

Ayetel Kürsi de Allahın hangi sıfat ve isimleri sayılmaktadır?​

Ayet-el Kürsi’de geçen Allah’ın İsimleri;
- Aliy: Çok yüce.
- Kayyum: Kainatın yöneticisi.
- Azim: Aklın bile yanında küçük kaldığı Yüce Zat.
- Hayy: Yaşamı ezeli ve ebedi olarak sarmalayan.
- Muhalefetün lil Havadis: Allah hiçbir şeye benzemez.
- İlim: Allah her şeyi bilir.
- Basar: Allah her şeyi görür.

Kıyamet Günü arşı kim taşır?​

Kıyamet Günü arşı kim taşır?
Bu izahlardan hamele-i arş denen dört büyük meleğin Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail (as) oldukları bunların arşı taşıdıkları, ahirette bunlara dört melekle takviye edilerek sekiz melek olarak arşı taşıyacakları anlaşılmaktadır.

Arşı ala neden titrer?​

(Hak teâlâ hazretleri bir direk yaratmıştır. Kelime-i tevhîdden bu direk de titrer ve Arş’ı titretir. Arş titreyince, Hak teâlâ hazretleri Arş’a, sâkin ol emrini verir ve Arş’ın mukabelesiyle yine o kelime-i tevhîdi söyleyen kimse aff-ı ilâhîye mazhar olur.)
 
Arş kelimesi Arapça kökenli olup "taht" veya "koltuk" anlamına gelmektedir. İbrahimî dinlerde gök katlarının üzerinde, tek Tanrı'nın dünyayı idare ettiği yer olarak kabul edilir. Arş, Allah'ın tahtı veya taht odası olarak da tanımlanabilir.

"Arş titredi" ifadesi genellikle Kelime-i Tevhid'in söylendiğinde Arş-ı Ala'nın titrediği anlamına gelmektedir. Bu ifade, Allah'ın bir olduğunu ve Muhammed'in O'nun sevgili kulu ve Peygamberi olduğunu vurgular. Kelime-i Tevhid'i söyleyen kişiye Hak Teala'nın vereceği in'am ve ihsanı sadece Allah'ın bildiği ifade edilir.

"Arş'ın sahibidir" ifadesi ise genellikle ulviyet ve yücelik anlamına gelen Arş'ın padişahların üzerinde hükümlerini yürüttüğü taht olarak anlamlandırılmasına yönelik bir ifadedir. Bir hükümdarın tahta çıkması, hükümet işlerini ele almış ve hükmünü tüm ülkeye geçirmek üzere hükmetmeye başlamış olduğunu ifade eder.

"Kürs" kelimesi, sözlük anlamı olarak bir şeyin aslı, üst üste konulmuş veya çeşitli parçalardan oluşturulup üzerinde oturulan sandalye gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise Allah'a atfedilen ve ilahi hükümranlığı ifade eden manevi veya nesnel varlık anlamında kullanılır.

"Arş'ı taşıyan melekler" üzerine yapılan açıklamalarda genellikle Sekiz Kerrubiyyun meleğinin Arş'ı taşıdığı ifade edilir. Bu melekler, Allah'a en yakın ve en yüce melekler olarak kabul edilir. İbn-i Abbas ise bu meleklerin sekiz farklı türde olduğunu belirtmiştir.

"Ayetel Kürsi" Türkçe anlamı genellikle, Allah'ın yüce olduğu vurgusuyla başlar ve Allah'ın eşi ve benzeri olmayan bir tek ilah olduğunu ifade eder. Ayette Allah'ın bazı sıfatları ve isimleri zikredilir, bu isimlerin bazıları şunlardır: Aliy, Kayyum, Azim, Hayy, Muhalefetün lil Havadis, İlim ve Basar gibi.

"Kıyamet Günü arşı kim taşır" sorusuyla ilgili olarak, rivayetlerde arşı taşıyan dört büyük meleğin Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail olduğu belirtilir. Bu büyük melekler kıyamet gününde arşı sekiz melek olarak taşıyacakları ifade edilir.

"Arşı ala neden titrer" sorusu genellikle Kelime-i Tevhid'in söylendiğinde Arş'ı salladığı ifade edilir. Bu olayla ilgili rivayetlerde, Arş'ın sallanmasıyla Allah'ın emirlerinin yerine getirildiği ve Arş'ın mukabelesiyle söylenen kelime-i Tevhid'i söyleyen kişinin Allah'ın affına mazhar olduğu anlatılır.
 
Geri
Üst