Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Arkeoloji nedir ornek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arkeoloji nedir örnek?​

Arkeoloji; özetle, geçmişte yaşamış veya kökleri geçmişten günümüze uzanmış canlılar, kültürler ve uygarlıklara ait her türlü fosil, alet, malzeme, yapı, yazı ve kurgusal maddi kalıntılar ile sosyal norm ve manevi kültür varlıklarını inceleyen bilim olarak tanımlanabilir.

Arkeoloji nasıl bir bilim dalıdır?​

Arkeoloji geçmiş dönemlerde yaşamış insan topluluklarının kültürel ve toplumsal düzenlerini, günümüze kadar gelebilen insan elinden çıkmış tüm maddi kalıntılara dayanarak araştıran, belgeleyen ve gelişim sürecini inceleyerek yorumlamaya çalışan bir bilim dalıdır.
Arkeoloji biliminin amacı nedir?
Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini incelemekte, bu incelemeleri yaparken yazılı ve maddi kültür kalıntılarını araç olarak kullanmaktadır.
Arkeolog nedir kısa özet?
Arkeolog, insanlık tarihi ve tarih öncesi hakkında bilgi toplamak için eski uygarlıkların geride bıraktığı mimari yapı, eşya, kemik vb kalıntıları inceler. Aletler, mağara resimleri, bina kalıntıları.., kazılarla gün ışığına çıkaran, inceleyen, değerlendiren ve koruyan kişidir.

Arkeolojide para var mı?​

Son olarak, evet kesin bilgi, arkeolojide para yok. Akademi ve müzeler dışında çalışabileceğiniz çok fazla alan da yok.

Arkeoloji alanında çalışmalar yapmış bilim insanı kimdir?​

1- Jale İnan (1914- 2001) Jale İnan, Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğudur. Klasik arkeoloji dalında çalışan İnan, Perge ve Side antik kentlerinin ortaya çıkarılmasına 35 yıl boyunca büyük emekler verdi. Buralardan çıkarılan eserler için de Antalya ve Side müzelerinin kurulmasına katkı sağladı.
Arkeolojinin dünya tarihindeki önemi nedir?
Arkeoloji, yazılı tarihten önce ve sonra yaşamış insanlara ilişkin bilgi edinme olanağı sağlaması açısından özellikle önemlidir. Bu bilim dalının uzmanları olan arkeologlar, araç, eşya ve yapı kalıntılarını inceleyerek, eski insanların nasıl yaşadıklarını anlayabilirler.
Arkeolojik buluntu ne demek?
Buluntu: arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmalarında bulunarak açığa çıkartılan seramik, sikke, kabartma, heykel ve yapı elemanı gibi her türden taşınır eserler.
Arkeolojinin amaçladığı şey, geçmiş bulgular sayesinde insanlığın geçmişini aydınlatabilmek, insanlığın kökenine daha iyi bakış atabilmeyi kolaylaştırmaktır. Arkeoloji biliminin birçok alana katkısı vardır. Bu alanların başında tarih ve sosyoloji gelmektedir.
Arkeolog iş bulabilir mi?
Günümüzde arkeoloji çalışma alanı oldukça geniştir. Çeşitli arkeolojik kazılarda görev alan arkeologlar aynı zamanda müzelerde de çalışabilirler. Kültü ve Turizm Bakanlığında da iş imkanı bulunur. Aynı zamanda arkeoloji bölümü mezunları eğitimlerine eklentiler yaparak tarih öğretmenliği de yapabilirler.
Arkeolog Atamaları Nasıl Olunur?
Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog olmak için bu bölümün eğitimini veren üniversitelerden birinde okuyup, bu bölümden mezun olmak gerekmektedir. Ülkemizde hemen hemen tüm üniversitelerde arkeoloji bölümü eğitimi verilmektedir. Bu bölüm üniversitelerde genelde Edebiyat Fakültelerinde yer almaktadır.
 
Geri
Üst