- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Arkeoloji Bilimi tarihe nasıl yardımcı olur?
Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler. Arkeoloji aynı zamanda tarihe yardımcı bilimler arasındadır. Arkeoloji, Yunancadaki eski, eskiden kalma ve bilgi, bilim, öğreti, öğretme, tanımlama, ortaya koyma kelimelerinden türemiştir.Arkeoloji nasıl bir bilim dalı haline gelmiştir?
Arkeoloji, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılmış kültürleri, sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Türkçeye yanlış bir şekilde “kazıbilim” olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir.Arkeoloji geçmiş dönemlerde yaşamış insan topluluklarının kültürel ve toplumsal düzenlerini, günümüze kadar gelebilen insan elinden çıkmış tüm maddi kalıntılara dayanarak araştıran, belgeleyen ve gelişim sürecini inceleyerek yorumlamaya çalışan bir bilim dalıdır.
Çevresel arkeoloji ne demek?
Çevresel arkeoloji ne demek?Çevresel Arkeoloji Nedir? Çevresel arkeoloji, insanlar ile çevreleri arasında geçmişten itibaren süregelen dinamik ilişkiyi inceleyen, arkeolojinin yenilikçiaraştırma alanlarından birisidir.
Etnografya tarihe nasıl yardımcı olur?
Etnografya tarihe nasıl yardımcı olur?Etnografyada tarih için vazgeçilmez bilim dallarından birisidir. Etnografya, toplumların kültürel gelişimlerini ve buna benzer değerlerini incelediği için çok önemli bilgiler ortaya çıkmaktadır. Bir toplumun örf, adet, gelenek ve kültürel oluşumları tarih için önemli bir kaynaktır.
Jeoarkeoloji ve çevresel arkeoloji nedir?
Çevre arkeolojisi genel olarak üç alt alana ayrılmıştır: arkeobotani (bitki kalıntılarının incelenmesi) zooarkeoloji (fauna kalıntılarının incelenmesi) jeoarkeoloji (jeolojik süreçlerin incelenmesi ve bunların arkeolojik kayıtlarla ilişkisi)Ekolojik Arkeoloji Nedir?
Çevresel Arkeoloji ne demektir? Çevresel Arkeoloji (Ekolojik arkeoloji); hem srkeoloji hem de jelojinin bir alt bilimi olarak geçmiş çevre koşullarını araştırmaktadır.Etnografya (budun betimi, kavmiyat), kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler. Bu incelemeleri alan çalışmasına göre gerçekleştirir. Bütünlükçü bir yöntem tercih eder.