AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arkeolog para kazanir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arkeolog para kazanır mı?​

Kamu kurumlarına KPSS sınavına girdikten sonra atanmış olan Arkeologlar 5200 TL civarı bir ücret ile işbaşı yapar. Derece, kademe, görev yapılan müdürlükteki pozisyona göre maaşlar artar. Bu durum, 6000 TL’lik bir maaş alınması anlamına gelir.

Arkeolog ataması var mı?​

Arkeolog atamaları ne yazık ki memnun edici bir düzeyde değil. Ülkemizde, neredeyse tüm üniversiteler de arkeoloji bölümü bulunmaktadır. 4 yıllık eğitim sonucunda iş alanlarının kısıtlı olması gençler arasında hayal kırıklığı yaratmakta ve atama bekleyen binlerce arkeolog ordusu oluşturmaktadır.

En iyi arkeoloji bölümü hangi üniversitede?​

En iyi arkeoloji bölümü hangi üniversitede?
Arkeoloji Bölümü için İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İngilizce tam burslu taban puanı 406,18407 ve başarı sıralaması 28945’tir. Bu bölüm için diğer en iyi seçenekler arasında Ankara Üniversitesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bulunur.

Yılda kaç arkeolog atanıyor?​

Yılda kaç arkeolog atanıyor?
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na son iki yılda memur statüsünde 8 arkeolog, sözleşmeli 100 arkeolog, 2019’da ise sadece 1 arkeolog ataması yapıldığını belirterek, Bakanlık teşkilatında memur statüsünde 507, sözleşmeli arkeolog statüsünde 100 olmak üzere, 607 arkeolog olduğunu belirtti.

Arkeoloji kaç kişi atandı?​

Basın İlan Kurumu resmi portalı ilan.gov.tr’de yayımlanan sözleşmeli personel ilanına göre, 162 Arkeolog, 39 Müze Araştırmacısı ve 47 Restoratör olmak üzere toplam 248 sözleşmeli personel alınacaktır.

Arkeoloji okuyan hangi kpss’ye girer?​

b) Arkeolog ve Müze Araştırmacısı unvanlı pozisyona başvuracak adaylar için, Lisans düzeyinde 2020 KPSS (B) grubu sınava girmiş olmak. Sıralamada 2020 KPSSP3 puanı esas alınacaktır.

En iyi arkeoloji bölümü hangi üniversitede Türkiye?​

En iyi arkeoloji bölümü hangi üniversitede Türkiye?

Arkeoloji bölümü Hangi Üniversitelerde?​

Arkeoloji bölümü Hangi Üniversitelerde?
ARKEOLOJİ Bölümünün Bulunduğu Üniversiteler
- Akdeniz Üniversitesi.
- Selçuk Üniversitesi. KONYA / Ücretsiz / Birinci Öğretim.
- Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi.
- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi.
- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi.
- Hitit Üniversitesi.
- Düzce Üniversitesi.
- Süleyman Demirel Üniversitesi.

Kazı ekibinde kimler yer alır?​

Ülkemizde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, kazı başkanlarınca oluşturulan ekiplerce yapılmaktadır. Ekip üyeleri arkeolog, sanat tarihçisi, hititolog, sümerolog, antropolog, jeolog, epigraf, mimar, restoratör, konservatör gibi uzmanlar ve üniversitelerin ilgili bölüm öğrencileri ile işçilerden oluşmaktadır.

Arkeolog Atamaları Nasıl Olunur?​

Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog olmak için bu bölümün eğitimini veren üniversitelerden birinde okuyup, bu bölümden mezun olmak gerekmektedir. Ülkemizde hemen hemen tüm üniversitelerde arkeoloji bölümü eğitimi verilmektedir. Bu bölüm üniversitelerde genelde Edebiyat Fakültelerinde yer almaktadır.

Arkeolog maaşı kaç TL?​

Arkeolog maaşı kaç TL?
Kariyerinde Maaşlar
| EN DÜŞÜK | ORTALAMA
Arkeolog | 4.350 | 8.360

Arkeologlar kaç para alır?​

Arkeologlar kaç para alır?
Devlette çalışan arkeolog maaşları: Devlette çalışan arkeologlar 6.000 TL ile 7.500 TL arasında maaş alırlar. Mesleğe yeni başlayan arkeolog maaşları 6.000 TL civarındadır. Kıdem ve meslekte geçirilen yıl arttıkça arkeolog maaşları da artar. Örneğin 25 yıldır devlet görevinde çalışan bir arkeolog, 7.500 TL maaş alır.

Arkeolojik kazı çalışması nasıl yapılır?​

Arkeologlar GIS ve GPR adı verilen iki teknolojik yöntem kullanır. Bunlardan GIS(Coğrafi Bilgi Sistemi) adı verilen yöntem, kazı yapılacak coğrafi bölgenin verilerinin toplanıp incelenmesini, mekansal analizini, bölgede meydana gelen topografik değişimleri tespit eder.

Arkeolog olmak için lisede hangi bölüm okunmalı?​

Arkeoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Arkeoloji bölümü, mezunlarına “arkeolog” unvanı verilir. Bu unvana sahip olmanız için üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.

Arkeolojinin ataması var mı?​

Arkeolojinin ataması var mı?
 
Arkeolog olmak isteyen ve arkeoloji mesleği hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler için verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı. Arkeologlar genellikle devlet kurumlarında görev alırlar ve maaşları, derece, kademe, ve görev yaptıkları müdürlük gibi faktörlere göre değişiklik gösterir. Şu anda arkeolog atamalarının yeterli seviyede olmadığı ve atama bekleyen binlerce arkeolog olduğu belirtiliyor. Bakanlık teşkilatında memur ve sözleşmeli arkeolog sayıları da belirlenmiş durumda. Arkeologların kariyerinde başlangıç maaşı genellikle 6.000 TL civarında olup, kıdem ve meslek tecrübesi arttıkça bu maaşın da arttığı ifade ediliyor.

Ayrıca, arkeoloji bölümü okuyanların kazı ekiplerinde yer aldığı bilgisine de değinmişsiniz. Genellikle arkeologlar, sanat tarihçileri, hititologlar, antropologlar gibi farklı uzmanların yanı sıra üniversite öğrencileri ve işçilerle birlikte çalışırlar. Arkeolojik kazı çalışmalarında ise GIS ve GPR gibi teknolojik yöntemler kullanılarak coğrafi veriler incelenir ve mekansal analizler yapılır.

Son olarak, arkeolog olmak için üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinde yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmak gerektiğini belirtmişsiniz. Bu bilgiler arkeolojiye ilgi duyanlar için oldukça değerli olacaktır. Eğer arkeolog olmayı düşünen biri bu alanda kariyer yapmayı planlıyorsa bu bilgiler doğrultusunda hazırlıklarını yapabilir.
 
Geri
Üst