AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arkeler zorlu sartlarda yasar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.625
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arkeler zorlu şartlarda yaşar mı?​

Çok ekstrem (aşırı uç) koşullarda yaşayabilirler. DNA’sı üzerinde protein kılıf bulunur (kromozom). Mayoz bölünme geçirmez, bölünerek çoğalır.

Metan üreten arkeler zorunlu anaerob mi?​

Metan üreten arkeler zorunlu anaerob mi?
Metanojenik arkeler (metanojenler): CO 2’i hidrojen ile birleştirip metan (CH 4) gazı oluşturarak enerji elde ederler. Zorunlu anaerob olan bu gruba oksijen zehir etkisi yapar. Bataklıklarda, kirli sularda, çiftlik gübresinde, çöplerde ve otçul canlıların sindirim sistemlerinde bol miktarda bulunur.

Bakterilerin sınıflandırılması neye göre yapılır?​

Bakterilerin sınıflandırılması neye göre yapılır?
Bakteriler; enzimatik aktiviteleri, üreme özellikleri, morfolojik özellikleri, nükleer materyal yapısı (Guanin/Sitozin oranı, G/C oranı) gibi pek çok özelliklerine göre sınıflandırılmıştır.

Arkeler kemosentez yapar mı?​

Çoğu bakteri ya da arke türü olan bu canlılar, esasen kemolitoototroflardır: kemosentez için gerekli enerjiyi amonyak/amonyum, ferröz demir (Fe+2), magnezyum, manganez, elementer ya da hidrojen sülfür ve moleküler hidrojen (H2) gibi inorganik maddelerin oksidasyonundan elde ederler.

Fotosentez yapan Arke var mı?​

Fotosentez yapan Arke var mı?
*Arkeler fotosentez yapmaz. *Arkeler diğer canlıların yaşayamadığı ekstrem koşullarda yaşayabilir. Aşırı sıcak, aşırı soğuk, aşırı tuzlu, aşırı asidik veya bazik ortamlara dayanıklı enzimleri vardır.

Arkeler patojen midir?​

Arkeler patojen midir?
Archaea’ler henüz patojen olarak tanımlanmasalar da, barsak enfeksiyonları, kolon kanseri, obezite, oral enfeksiyonlar gibi pek çok hastalıkla ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada Ar- chaea’lerin enfeksiyonlar ile ilişkisi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Arkelerde Endospor var mı?​

*Arkelerin hastalık yapıcı ve endospor oluşturan formuna rastlanmamıştır. *Arkelerin hücre duvarı peptidoglikan içermez. *Arkeler diğer canlıların yaşayamadığı ekstrem koşullarda yaşayabilir.

Metan üreten Arkeler için oksijen zehir etkisi yapar mı?​

Metan üreten Arkeler için oksijen zehir etkisi yapar mı?
Metanojenik arkeler (metanojenler): Bu canlılar CO2’yi hidrojen ile birleştirip metan (CH4) gazı oluşturarak enerji elde ederler. Metanojenler, bu enerjiyi besin üretiminde kullanır. Zorunlu anaerobdurlar. Oksijen zehir etkisi yapar.

Bakteriler şekillerine göre kaç gruba ayrılır?​

Bakteriler şekillerine göre kaç gruba ayrılır?
Bakteriler beslenmesine göre; ototrof ve heterotrof olmak üzere iki gruba ayrılır. örnek olarak verilebilir. Siyanobakterilerin bazıları atmosferin azotunu bağlayabilir. Heterotrof bakterilere saprofit, parazit ve mutaalist yaşayan bakteriler örnek olarak verilebilir.

Kemosentez nedir kimler yapar?​

Kemosentez Hangi Canlılarda Görülür?
- Demir Bakterileri.
- Sülfür Bakterileri.
- Hidrojen Bakterileri.
- Azot Bakterileri “Kemosentez” yapan canlılardır.

Arkelerde plazmit var mı?​

Arkelerde plazmit var mı?
*Bazı arkelerde, plazmit bulunabilir. Bunlar, konjugasyon yöntemiyle bir arkeden diğerine aktarılabilir. *Arkelerin ribozomları daha çok ökaryot hücre ribozomlarına benzediğinden bakterilerden farklı olarak antibiyotiklerden etkilenmez.

Arkeler ototrof olabilir mi?​

Arkeler ototrof olabilir mi?
Metanojen adı verilen bazı arkeler, metan kullanarak oksijensiz ortamda enerji üretebilirler. Bazı diğer arkelerin atmosferdeki karbondioksiti kullanmaktadır (bunlara ototrof denir).

Arkeler yüksek sıcaklıkta çoğalır mı?​

Sıcak Seviciler (Termofiller, Thermophiles): Bu tip türler genel olarak 45 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda yaşamaktadırlar. Çoğu canlının enzimleri 40 derecenin üzerinde çalışmalarını yavaşlatmaktadırlar; ancak Arkeler bu yüksek sıcaklıklara adapte olabilmişlerdir.

Arkeler hastalık yapar mı?​

Arkeler hastalık yapar mı?
*Arkelerin hastalık yapıcı ve endospor oluşturan formuna rastlanmamıştır. *Arkelerin hücre duvarı peptidoglikan içermez. *Arkeler diğer canlıların yaşayamadığı ekstrem koşullarda yaşayabilir. Aşırı sıcak, aşırı soğuk, aşırı tuzlu, aşırı asidik veya bazik ortamlara dayanıklı enzimleri vardır.

Arkeler ne işe yarar?​

Arkeler ne işe yarar?
Başka hiçbir canlı grubunun hayatta kalamadığı kadar uç koşullara sahip ortamlarda bile yaşamlarını sürdürebilen tek hücreli mikroorganizmalar olan arkeler, bitkilerin ve hayvanların genetik malzemelerini paketleme yolunu ilk kullananlar olabilir.

Arkeler nasıl yaşar?​

Arkeler, kaynayan jeotermal kaynaklardan, yanardağ bacalarının etrafına, derin deniz termal çukurlarından, tuz göllerine, yüksek asit ve yüksek bazik özelliğe sahip sular ve topraklara kadar son derece zorlayıcı şartlarda (aşırı tuzluluk, yüksek sıcaklık, düşük pH vb.) yaşayabilen canlılardır.

Arkeler çok hücreli olabilir mi?​

Arkeler çok hücreli olabilir mi?
Tüm arkeler tek hücrelidir. Genellikle aşırı (ekstrem) koşullara sahip yerlerde yaşarlar; aşırı soğuk, aşırı sıcak, aşırı tuzlu, aşırı asitli yerler vb. Arkelerin hücre zarları, bakterilerden ve ökaryotlardan farklı olarak, ether bağlarıyla gliserola bağlanan dallanmış hidrokarbon zincirlerinden oluşur.

Arkelerin hepsi kemosentez yapar mı?​

Arkelerin hepsi kemosentez yapar mı?

Çok hücreli arke var mı?​

Tüm arkeler tek hücrelidir. Genellikle aşırı (ekstrem) koşullara sahip yerlerde yaşarlar; aşırı soğuk, aşırı sıcak, aşırı tuzlu, aşırı asitli yerler vb.

Arkelerin Dnası doğrusal mı?​

Arkelerin Dnası doğrusal mı?
Hemen hemen bilinen bütün plazmitler çift zincirli DNA taşırlar. Plazmitlerin çoğu halkasal olmakla birlikte, çok sayıda doğrusal plazmit olduğu da bilinmektedir.
 
Merhaba! Arkeler hakkında paylaştığınız bilgiler oldukça ilginç. Arkeler, extrem koşullarda yaşayabilen canlılardır ve genellikle tek hücreli organizmalardır. Metan üreten arkeler zorunlu anaerob canlılardır, yüksek sıcaklıkta yaşayabilirler ve oksijen zehir etkisi yapabilir. Ancak fotosentez yapamazlar ve genellikle ekstrem koşullarda yaşarlar. Patojen olmasalar da bazı hastalıklarla ilişkilendirilebileceği belirtiliyor.

Bakterilerin sınıflandırılması ise enzimatik aktiviteleri, üreme özellikleri, morfolojik özellikleri, nükleer materyal yapısı gibi pek çok özelliğe göre yapılır. Üreme yöntemleri ve beslenme şekilleri de sınıflandırmada önemli bir rol oynar. Bakteriler şekillerine göre çeşitli gruplara ayrılabilirler ve fotosentetik veya kemosentetik olabilirler.

Arkelerin çoğunun kemolitoautotrof olduğu, yüksek sıcaklıklarda yaşayabildikleri ve genellikle tek hücreli oldukları biliniyor. Plazmit gibi genetik materyalleri de bulunabilir. Kemolitoautotrof canlılar arasında demir bakterileri, sülfür bakterileri, hidrojen bakterileri ve azot bakterileri örnek verilebilir.

Arkelerin DNA'sının doğrusal olup olmadığına dair belirsizlikler bulunsa da, plazmitlerin genellikle çift zincirli DNA taşıdığı bilinmektedir. Yapılan çalışmalarla doğrusal plazmitlerin varlığı da ortaya çıkarılmıştır.

Arkeler hakkında daha fazla detay arıyorsanız ben buradayım! Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst