AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arkeler neden antibiyotiklerden etkilenmez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arkeler neden antibiyotiklerden etkilenmez?​

Bakteriler sporla da üreyebilirken, Arkeler’de sporla üreme görülmez. Arkeler, hücre yapılarından dolayı kanamycin, chloramphenicol, rifampicin ve anisomycin gibi antibiyotiklere Bakterilerin verdiğinden farklı kimyasallarla tepki verirler. Ayrıca Arkeler Diptheria isimli toksine karşı hassasken, bakteriler değildir.

Arkebakterileri bakterilerden ayıran özellikler nelerdir?​

Arkeleri bakterilerden ayıran özellikler nelerdir
Bakterilerin biyolojik önemi nedir?
Bakteriler, hızlı çoğalmaları ve biyoteknolojik açıdan gen nakline uygun olmaları sebebiyle insülin gibi bazı hormonların, büyüme faktörlerinin, antibiyotiklerin, aşı ve serumların, kanser tedavisinde ve kozmetikte kullanılan bazı ilaçların ucuza, daha çok miktarda ve saf olarak üretilmesinde kullanılır.
Arkelerin faydaları nelerdir?
Arkelerden bulundurduğu enzimler sayesinde endüstride pek çok tepkimenin gerçekleşmesinde, atık metallerin zehirli özelliklerinin azaltılmasında, kalitesi düşük metallerin kullanılabilir hale getirilmesinde, kirlenmiş suların yeniden kullanılabilir hale getirilmesinde kullanılır.

Arkeler antibiyotiklerden etkilenir mi?​

*Arkelerin ribozomları daha çok ökaryot hücre ribozomlarına benzediğinden bakterilerden farklı olarak antibiyotiklerden etkilenmez.

Arkeler ototrof olabilir mi?​

Metanojen adı verilen bazı arkeler, metan kullanarak oksijensiz ortamda enerji üretebilirler. Bazı diğer arkelerin atmosferdeki karbondioksiti kullanmaktadır (bunlara ototrof denir).
Arkeler neden bakterilerden ayrı sınıflandırılmıştır?
Bu mikrobik canlılar, tıpkı bakteriler gibi prokaryotturlar; dolayısıyla hücre çekirdeği veya zarlı organelleri bulunmaz. Arkelerin ilk başta bakteri oldukları sanılmıştır, dolayısıyla arkebakteri denmiştir; ancak sonradan yapılan DNA analizleri, ayrı bir grup olduklarını ortaya çıkarmıştır.
Arkelerin özellikleri nedir?
Arkeler, prokaryotik hücre yapısına sahip, tek hücreli canlılardır. Prokaryot olmalarından ötürü hücre çekirdekleri ve zarlı organalleri yoktur. Arkeler, ilk keşfedildiklerinde bakterilerle karıştırılmış ve uzunca bir süre ”arkebakteri” olarak anılmıştır.
Canlıların biyolojik süreçlere, ekonomiye ve teknolojiye faydaları oldukça fazladır. Örneğin bakteriler çoğu madde (N,C,H) döngüsünde, ilaç yapımında, biyoteknolojide kullanılır. Mantarlar, alkollü içki mayalanmasında, ilaç yapımında, antibiyotik yapımında, ekmek mayalanmasında kullanılır.
BAKTERİLERİN BİYOLOJİN VE EKONOMİK ÖNEMLERİ Orman ekosisteminde CO2 salınımını gerçekleştirerek toprağın yapısını, bitki gelişimine hazır hâle getirir. Kültür mantarı yetiştiriciliği ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır.
Arkeler özellikleri nedir?
Arkeler ne ile beslenir?
Arkelerin metabolizması oldukça çeşitlidir. Bazı arkeler enerjilerini sülfür veya amonyak gibi inorganik maddelerden alırlar (bunlara litotrof denir). Bazı diğer arkeler enerjilerini güneş ışığından alırlar (bunlara fototrof denir); ancak bunların hiçbirinde oksijen üreten fotosentez olayı yaşanmaz.

Arkeler hangi ortamda gelişme gösterir?​

Arkeler, kaynayan jeotermal kaynaklardan, yanardağ bacalarının etrafına, derin deniz termal çukurlarından, tuz göllerine, yüksek asit ve yüksek bazik özelliğe sahip sular ve topraklara kadar son derece zorlayıcı şartlarda (aşırı tuzluluk, yüksek sıcaklık, düşük pH vb.) yaşayabilen canlılardır.

Arkeler hangi ortamlarda yaşar?​

Arkeler Nerelerde Yaşar ve Kaça Ayrılır? Metanojenler (Metanojenik): Yaşadıkları koşullarda metan gazı ürettikleri için bu isme sahip olan bu tür oksijenden yoksun ortamları kendine yaşam alanı olarak seçer. Çöplükler, bataklıklar, hayvanların sindirim sistemi, hayvan gübreleri gibi yerlerde yaşarlar.
 
Geri
Üst