AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arka uveit Nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arka üveit Nedir?​

Ön üveit; gözde irisin ve kirpikli bölümün iltihaplanmasıyla oluşurken, arka üveit ise; gözün arka kısmı koroid ve retinanın iltihaplanmasına denilmektedir. Arka üveit, erken dönemde tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir.

Üveit bulanık görme geçer mi?​

Örneğin arka üveit durumunda genellikle bulanık görme ve görme azalması gibi belirtiler görülür. Eğer bu hastalık gözde bulunan sinirleri veya merkezi bir bölgeyi etkilemişse görmede ani şekilde azalma görülebilir ve böyle bir durumda tedavi asla geciktirilmemelidir.

Üveit olduğumu nasıl anlarım?​

Üveit olduğumu nasıl anlarım?
Üveit gözün ön bölgesini tuttuğunda alevlenme dönemlerinde gözde kızarıklık, bulanık görme veya görmede azalma, göz çevresinde ağrı, ışığa karşı duyarlılık ve uçuşmalar şeklinde belirti verir. Tutulum gözün arka bölümünde ise belirtiler çoğunlukla bulanık görme ve görme azalması şeklindedir.

Üveit hastalığının belirtileri nelerdir?​

Üveit bir ya da iki gözde aynı anda görülebilir. Belirtileri çapaklanma olmadan ortaya çıkan pembemsi genel göz kızarıklığı, gözde batma olmadan künt ağrı hissi, bazen sulanma, bulanık görme, göz bebeğinin küçük kalması ve karanlıkta büyümemesi sayılabilir.

Gözde üveit nasıl anlaşılır?​

Üveit icin hangi doktor bakar?​

Üveit icin hangi doktor bakar?
Üveit vücutta vücutta pek çok hastalıkla birlikte olabilir. Bu nedenle üveit tanısı konan hastaların öncelikle romatoloji uzmanına başvurmaları ve üveitin nedeninin araştırılması gerekir.

Tropamid göz damlası ne işe yarar?​

TROPAMİD® kendinden damlalıklı, 5 mL’lik şeffaf LDPE (düşük yoğunluklu polietilen) şişede sunulan bir göz damlasıdır. Berrak ve renksiz bir çözeltidir. TROPAMİD®, parasempatolitikler grubundan, tropikamid olarak adlandırılan etkin maddeyi içerir. Tropikamid geçici olarak göz bebeğini genişletir ve göz kasını felç eder.

Üveit hastalığında kullanılan ilaçlar nelerdir?​

Bağışıklık sistemini baskılayıcı veya düzenleyici ilaçlar (azatioprin, siklosporin A, siklofosfamid ve interferon gibi): Arka veya panüveiti olan olgularda tutulumun şiddeti ve atakların sıklığına göre bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar tek veya kombine olarak kullanılır.

Üveit hastalığı tehlikeli midir?​

Üveit hastalığı tehlikeli midir?
Üveit ciddi bir hastalık olup, görmeyi sağlayan dokulara hasar vererek ağır görme kaybına yol açabilir. Erken tanı, düzenli takip ve tedavi, görme kaybını ve üveit komplikasyonlarını önlemek için çok önemlidir. Tedavi sırasında hastanın düzenli muayene ve takipleri çok önemlidir.

Üveit atağı nasıl olur?​

Üveit hastalığı nasıl geçer?​

Üveit Tedavisi Ana tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Çok nadir görülen ve ciddi seyreden üveitlerde göz ameliyatı (vitrektomi) gerekebilir. Genel olarak ön üveitte enfeksiyondan kurtulmak için antibiyotik içeren damlalarla hastalık tedavi edilmeye başlanır.

Üveit hastalığının tedavisi var mı?​

Üveit hastalığının tedavisi var mı?

Üveit atağına ne iyi gelir?​

Üveit hastaları nasıl beslenmeli?​

Pazı, ıspanak, brokoli, kale, su teresi, şalgam, bezelye, marul, mısır, kabak, brüksel lahanası, havuç lutein ve zeaksantin içeriği zengin gıdalardır. Çinko ve selenyum göz sağlığı için gerekli bir minarelidir; fıstık, kabak çekirdeği, mayalı gıdalar, deniz ürünleri, leblebi de çinko oranını yüksek olduğu gıdalardır.

Üveit hastalığı nasıl olur?​

Üveit hastalığı nasıl olur?
Koroid; retinayı besleyen ince, süngerimsi kan damarları ağıdır. Yalnızca bu üç bölge değil, retina ya da gözün içindeki jelin iltihaplanması da üveit olarak adlandırılır. Üveit hastalığı gözlerde kanlanma, göz ağrısı, bulanık görme ile kendini belli eder ve şikayetler hızlıca kötüleşir. İki gözü de etkileyebilir.

Üveit hastalığı kendiliğinden geçer mi?​

Hastalığın aktif olduğu alevlenme dönemi uygulanan tedavilerle veya bazen kendiliğinde geçer ve hastalık ikinci bir atağa kadar sessiz bir döneme girer. Üveit tanısı için iyi bir göz muayenesi gerekir. Sinsi bir hastalık olan üveit bazı durumlarda hiç belirti vermeksizin yanlızca muayenede saptanabilir.

Üveit hastalığı nedir tedavisi?​

Vitrit nedir?​

Vitrit nedir?
Vitrit, gözün jöle benzeri kısmının, vitreus boşluğunun iltihaplanmasıdır. Pars plana’nın iltihaplanması pars planitidir. Posterior üveit, retina ve koroidin iltihaplanmasıdır. Semptomlar yavaş yavaş veya hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir.
 
Arka üveit, gözün arka kısmı olan koroid ve retina tabakalarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır. Ön üveit ile arka üveit arasındaki fark, hangi bölümün iltihaplandığıdır. Arka üveit genellikle bulanık görme, görme azalması ve belirgin görme sorunlarıyla kendini gösterir. Erken dönemde tedavi edilmezse kalıcı görme kayıplarına neden olabilir.

Üveit hastalığı genellikle alevlenme dönemlerinde belirtiler gösterir. Gözde kızarıklık, bulanık görme, görme azalması, ışığa karşı duyarlılık, göz çevresinde ağrı ve uçuşmalar gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Gözdeki ağrı genellikle künt bir ağrı şeklinde hissedilir.

Üveit belirtileri arasında genel göz kızarıklığı, künt ağrı hissi, bulanık görme, göz bebeğinin küçük kalması ve karanlıkta büyümemesi gibi belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler varsa ve uzun süre devam ediyorsa, bir göz doktoruna başvurmak önemlidir.

Üveit tanısı konmuş bir hastanın tedavisinde genellikle bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, değişen dozlarda ve kombinasyonlarda kullanılabilir. Tedavi sürecinde hastanın düzenli bir şekilde takip edilmesi ve ilaçların düzenli olarak kullanılması önemlidir.

Üveit hastalığı ciddi bir göz rahatsızlığı olup, görme kaybına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Göz doktoru tarafından kontrol altında tutulan ve düzenli olarak takip edilen üveit hastalarının görme kaybı riski azaltılabilir.
 
Geri
Üst