AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arka stop lambasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arka stop lambası nedir?​

Trafikte seyir halindeyken arkadan gelmekte olan araçlara duracağınızı belli eden ve araçların arkalarında yer alan lambalara stop lamba ya da bir diğer adıyla fren lambası ismi veriliyor. Bu ışığın arkadaki araçlar için anlamı, öndeki aracın durmak üzere olduğu oluyor.

Arka stop ne işe yarar?​

Frene basıldığı zaman kendiliğinden yanan lambalara arka fren lambası ya da stop lambası denir. Aynı zamanda bu lambalar arıza ya da kaza gibi durumlarda da kullanılmaktadır. Ayrıca stop farı, aracınızı geri vitese alındığında da kendiliğinden yanmaktadır.
Geri vites lambası tek mi?​
Eskiden çift olan geri vites lambaları artık çoğu arabada tek tarafta yapılıyor, özellikle küçük arabalarda. Diğer tarafa da sis lambası konuluyor. Estetik açıdan orantısız görünmesi dışında, bir de geceleyin geri gelmekte olan arabanın uzaklığını algılamakta zorluk yaratıyor.

Park lambası nedir ne işe yarar?​

Park lambası nedir ne işe yarar?
Park lambaları, sadece karanlığın başlangıcında veya fener cihazında bulunan lambanın düşük bir güce sahip olması nedeniyle, aracın ana hatlarının yeterince görünmediği (sis) gün içinde kullanılır. Sürücü gün boyunca arka ışığı açsa bile, diğer katılımcılar görmeyecektir.

Fren lambası nedir?​

Fren lambası nedir?
A. Fren sistemi ile ilgili sorun olduğunu gösteren gösterge lambası genelde acil bir riski, aracın genel güvenliğinde potansiyel uygunsuz bir durumu göstermek için uyarıcı (araç modeline bağlı olarak) kırmızı renktedir. Bu lamba yandığında mutlaka dikkate alınmalı, görmezden gelinmemelidir.

Stop arıza lambası neden yanar?​

Kontak açıldığında yanar ve el freni bırakıldığında söner. Fren yapıldığında ikaz ışığıyla birlikte yanar ve aynı zamanda bir sinyal sesi duyulursa, bu, fren hidroliği seviyesinin düştüğünü ya da fren sisteminde bir arıza olduğunu gösterir.

Stop lambası nasıl çalışır?​

Arka lamba grubunun içine bir fren lambası monte edilmiştir ve kablolu bir soket aracılığıyla 12 voltluk elektrikle beslenir. Fren ampulü devresi, fren pedalına hafifçe veya sertçe basıldığında bir röleden çalıştırılır. Fren pedalı tamamen bırakıldığında, fren lambaları söner.
Fren arıza lambası neden yanar?​
Dizel araçlarda görülen bu uyarı ışığı aracınızın bujilerinde sorun olduğunda yanmaktadır. Bu uyarı ışığı yandığında aracınızı servise götürmelisiniz. Fren ikaz ışığı araçta el freni çekiliyken yanar. Fakat bu durum haricinde de gösterge lambası hala yanmaya devam ediyorsa fren hidrolik seviyesi düşmüş olabilir.

Geri vites lambası ağır kusur mu?​

Geri vites lambası ağır kusur mu?
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.

Geri vites müşürü nerede olur?​

Geri vites müşürü nerede olur?
Kamyonlar veya otobüsler gibi bazı araçlarda, lambalar ile birlikte aracın geriye doğru hareket ettiğini bildiren sesli alarm sistemi de devreye girmektedir. Geri vites müşürü vites kutusunun alt ön kısmında bulunmaktadır. Vites kutusunun bulunduğu yer ise motora yakın bir yerdir.
 
Arka stop lambası, bir aracın arkasında bulunan ve sürücünün duracağını belirtmek için freni uyguladığında yanıp sönen lambadır. Bu lambalar, ardından gelen araçların sürücüye öndeki aracın durma niyetini bildirir. Arka stop lambaları, trafik güvenliği açısından oldukça önemlidir ve sürücüler arasında iletişimi sağlar.

Geri vites lambaları ise aracın geri manevra yapacağını diğer sürücülere bildirmek için kullanılır. Genellikle aracın arka kısmında bulunan bu lambalar, aracın geri vitese alındığında otomatik olarak yanar ve çevredeki sürücülere dikkat çeker.

Park lambaları ise aracın park halindeyken diğer sürücüler tarafından daha kolay fark edilmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Özellikle gece veya kötü hava koşullarında aracın park edilmiş olduğunu gösteren bu lambalar, trafikte güvenliği arttırır.

Fren lambası, aracın fren sistemine dair bir sorun olduğunu belirten uyarı lambasıdır. Bu lambanın yanması durumunda hemen dikkate alınmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Yanan fren lambası, aracın güvenliği açısından önemli bir uyarı işaretidir.

Geri vites ile ilgili olarak, geri vites lambası ve geri vites müşürü aracın geri manevra yaparken çevredeki sürücülere ve yayalara uyarı veren önemli unsurlardır. Bu sistemlerin düzgün çalışması, trafik güvenliği açısından büyük önem taşır.
 
Geri
Üst