AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ariya kis icin ne kadar bal birakilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.417
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arıya kış için ne kadar bal bırakılır?​

Kış kayıplarının önüne geçmek için 8-10 çerçeveli bir koloniye kışın tüketmesi için 14-15 kg bal bırakılması kovanın kışlık besin ihtiyacını karşılayacaktır. Yeterli besini olmayan kovan soğuktan ne kadar korunursa korunsun kışı çıkaramaz.

Arıcılık karlı bir iş midir?​

Hatta bazı yörelerde 3.katı bile atan arıcılarımız bulunmaktadır. O yüzden dolayı arıcılık karlı ve ekonomik bir kazanç kapısıdır. Ticari olarak yapmasanız bile kendi ve ailenizin balını 4-5 kovan ile kolay bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Arılara kaç derecede şerbet verilir?​

Arılara kaç derecede şerbet verilir?
Arıların yavrularını gerektiği şekilde besleyebilmesi için kovan içi sıcaklığının 30 derece olması gerekir.

Bal arısı kışın nasıl beslenir?​

Bal arısı kışın nasıl beslenir?
Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir. Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır.

Kışın arı kovanları nasıl korunur?​

Arılar devamlı olarak kovanda olduklarından kovan ağızlarının temizliği ve havalandırma yapılır. Arılar için yeteri yem yoksa bez parçasına toz şeker konarak kovan içine yerleştirilir. Uyuyan arıların düşüp ölmemesi için kovan ve petekler sarsılmamalıdır.

Arıcılık kaç paraya mal olur?​

1) Arıcılık için fazla sermayeye gerek yoktur; ortalama olarak 4-5 adet arı kovanı satın alarak ve internette okuduğunuz yazılar ile videoları izlemeniz durumunda bu arılara bakmayı başarabilirsiniz. Ülkemizde ortalama bir arı kovanı maliyeti 300 TL (2017 yılı için) gibi başlamaktadır.

50 kovan arı ile geçim olur mu?​

50 kovan arı ile geçim olur mu?
1 kovandan yıllık ortalama 30 ile 50 kg arası bal üretimi yapılır. 50 kovanlı bir koloniye sahip olduğunuzda yıllık 70.000 tl’ye kadar gelir elde edebilirsiniz.

Şubat ayında arıya şurup verilir mi?​

Şubat ayında arıya şurup verilir mi?
Bu yolla yağmacılığa da meydan verilmemiş olur. – Aç kovanlar varsa, ballı çerçeve verilir. Ballı çerçeve yoksa , şurup ile besleme yapılır.

Sonbahar arı şerbeti nasıl yapılır?​

Kolonilerin genç populasyon kazanması için 1/2 lik (1 kısım su, 2 kısım şeker) koyu şurup ile sonbahar teşvik şuruplaması mutlaka yapılmalıdır. Arılar bu şurubun bir kısmını da depolayarak kış ve ilkbahar için gerekli bal stokunu yapmış olurlar.

Arı keki ne zaman verilir?​

Ülkemizde kışı mevsimin çetin şartları geçtikten sonra baha gelmeden önce arılara kek verme işlemi yapılabilir. Lakin, eğer arıda hiç yiyecek yoksa arı ölümü meydana gelecekse kışında kek verilebilir çünkü arı yiyecek ihtiyacını karşılayarak yazı getirebilir.

Arıya kat ne zaman verilir?​

Arıya kat ne zaman verilir?
ARIYA KAT ATARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Koloniye kat atma genelde dış çevre şartlarının gayet iyi olduğu, dış ortam sıcaklıkların 20 derece ve üstünde seyrettiği Nisan, Mayıs ve Haziran ayı içerisinde atılır. Ancak, bazı bölgelerimizde mevsim erken geldiği için Nisan ayında da kat atılabilir.
 
Arıya kış için ne kadar bal bırakılmalı sorusuna verilen yanıtta belirtilen bilgilere göre, kış kayıplarının önüne geçmek için 8-10 çerçeveli bir koloniye 14-15 kg bal bırakılması önerilmektedir. Bu miktar kovanın kışlık besin ihtiyacını karşılayarak arıların kışı sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlar. Yeterli besini olmayan kovanlar, soğuktan korunsalar bile kışı sağlıklı bir şekilde atlatamazlar.

Arıcılık karlı bir iş olabilir ve bazı arıcılarımızın karlarının 3 katına varabileceği belirtilmektedir. Ticari amaçla yapılmadığı takdirde bile kendi ve ailenizin bal ihtiyacını kolayca karşılayabileceğiniz ifade edilmektedir.

Arılara şerbet verirken dikkat edilmesi gereken kovan içi sıcaklığın 30 derece olması gerektiği belirtilmektedir. Bu sıcaklık arıların yavrularını gerektiği şekilde besleyebilmeleri için önemlidir.

Bal arılarının kışın beslenmesi konusunda ise, arıların kış uykusuna yatmadıkları ve petekler üzerinde kümelenerek kışı geçirdikleri ifade edilmektedir. Arının biyolojik faaliyetleri için uygun olan ortam sıcaklıkları belirli derecelerde olmalıdır ve kolonilere bal ve polen depolanmış petekler bırakılmalıdır.

Arı kovanlarının kışın nasıl korunacağı konusunda belirli önlemler alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Arıların yeterli yiyeceğe sahip olmaları önemlidir ve kovanların temizliği, havalandırması ve gerektiğinde beslenmesi sağlanmalıdır.

Arıcılıkla ilgili maliyet konusunda, ortalama olarak 4-5 adet arı kovanı satın alarak ve bazı kaynaklardan bilgi edinerek arıcılığa başlanabileceği belirtilmektedir.

Son olarak, 50 kovan arı ile geçim sağlanabileceği ve yıllık gelirin 70.000 TL'ye kadar olabileceği ifade edilmektedir. Arıya kat atarken dikkat edilmesi gereken önemli hususların Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında, dış çevre şartlarının uygun olduğu zaman atılması gerektiği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst