AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aristokrasi Nedir Eksi Sozluk?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.839
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aristokrasi Nedir Ekşi Sözlük?​

yunancada en iyi anlamına gelen aristo ve güç anlamına gelen kratos sözcüklerinden oluşmuş, en iyilerin yani bi bakıma soyluların güce hakim oldukları rejime verilen ad. “en iyisi tarafindan yonetilme” anlamina gelir.

Feodal aristokrasi nedir?​

Aristokrasi, ekonomik, toplumsal ve siyasal gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu yönetim biçimidir. Aristokrasi, kapitalizme feodalizmden miras kalmıştır. Feodal düzen, malikâne ve toprak sahibi lordlarla onların malikânelerinin bulunduğu topraklarda çalışıp, tarımsal üretim yapan serflerden oluşurdu.

Osmanlıda aristokrasi var mı?​

Osmanlıda aristokrasi var mı?
Osmanlı Devleti’nde aristokratik bir yapılanma olmadığı için varolan yapı tamamen Şer’i hukuka ve Türk töresine dayanmaktadır. Ayrıca Osmanlı’da aile devlet müdahalesinden uzak bir kurumdur. Şehzadeler de hükümdarın ve devletin genel teamülleri doğrultusunda sosyalleşebilmektedir.

Aristokrat nasıl yazılır?​

Aristokrat nasıl yazılır?
“Aristokrat” şeklinde doğru olarak yazılması gerekir. Kişiler TDK’ya göre doğru yazılışını daha kolay öğrenebilir.

Aristokrasi kime ait?​

Aristokrasi terimi ilk kez Atina kent devletinde kullanılmıştır. Terim orduların başında dövüşen genç vatandaşlar için kullanılmıştır. Zira askeri cesaret ve liyakat o dönemde büyük bir erdem olarak görülürdü; ordular “en iyi”ler tarafından yönetilmekteydi.

Zihinsel aristokrasi nedir?​

antik yunan’daki gibi bu sınıfın üyelerinin köleleri olan bir tebası vardı ve bu kişiler askeri konumlarından dolayı soylu veya en iyi olarak tanımlanıyorlardı. aristokrasiye karşı şüphe uyanmasının çeşitli sebepleri olmuştur.

Aristokratik düşünce nedir?​

Aristokratik düşünce nedir?
Aristokrasi ya da soylu erki, iktidarın imtiyazlı ve genellikle soya bağlı bir toplum sınıfının elinde bulunduğu siyasi hükûmet şeklidir. Ekonomik, toplumsal ve siyasi gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu tarihi yönetim biçimidir. Sözcük “soylular sınıfı” anlamında da kullanılmaktadır.

Osmanlıda aristokrasi nedir?​

Osmanlıda aristokrasi nedir?

Osmanlı devletinin yönetim şekli nedir?​

OtokrasiMutlak monarşiMeşrutî monarşiTek parti rejimiOsmanlı İmparatorluğu/Hükümet

Aristokrat anlami ne?​

Soylu kişi ne demek?​

Soylu kişi ne demek?
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir.
 
Aristokrasi, Yunanca kökenli bir kelime olup “en iyi” anlamına gelen “aristo” ve “güç” anlamına gelen “kratos” kelimelerinden oluşur. Aristokrasi terimi, en iyi olanların yani soyluların güce hakim olduğu rejimi ifade eder. Soylu sınıfın ekonomik, toplumsal ve siyasal gücü elinde bulundurduğu bir yönetim biçimidir.

Feodal aristokrasi ise, ekonomik, toplumsal ve siyasal gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu bir yönetim biçimidir. Feodal düzen, malikane ve toprak sahibi lordlar ile onların topraklarında çalışan serflerden oluşur.

Osmanlı İmparatorluğu'nda ise tam anlamıyla aristokratik bir yapılanma bulunmamaktadır. Osmanlı toplumu, Şer'i hukuka ve Türk töresine dayalı bir yapılanmaya sahiptir. Osmanlı'da hükümdarın ve devletin genel teamülleri doğrultusunda sosyal yaşam devam ettirilmiştir. Dolayısıyla, Osmanlı'da aristokratik bir yapılanma değil, daha çok farklı bir yönetim ve sosyal yapılanma mevcuttur.

"Aristokrat" kelimesi doğru olarak bu şekilde yazılır. TDK'ye göre doğru yazımını öğrenmek için "aristokrat" şeklinde yazılması gerekmektedir.

Aristokrasi terimi ilk kez Atina kent devletinde kullanılmıştır. Terim, orduların başında dövüşen genç vatandaşlar için kullanılmıştır. Askeri cesaret ve liyakat o dönemde büyük bir erdem olarak kabul edilmiş, ordular "en iyi"ler tarafından yönetilmekteydi.

"Aristokratik düşünce" ise tarihsel olarak iktidarın imtiyazlı ve genellikle soya dayalı bir sınıfın elinde olduğu siyasi hükümet şeklini ifade eder. Bu düşünce, soylular sınıfının ekonomik, toplumsal ve siyasi gücü elinde bulundurduğu tarihi yönetim biçimini tanımlar.

"Soylu kişi" ise bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup, doğuştan veya hükümdar buyruğuyla sahip oldukları bazı ayrıcalıklara ve unvanlara sahip kişiler için kullanılan bir terimdir.
 
Geri
Üst