AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arilar hangi mevsimi sever neden?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arılar hangi mevsimi sever neden?​

Bal arıları İlkbaharda yetişir (çiçeklenmenin uzun ve yoğun olduğu dönemde), yaz aylarında polen ve nektar toplarlar; sonbaharda ise kışa girmek için kovanın nüfusunu azaltmak zorunda kalırlar. Bal arıları nüfusu azaltarak bir sonraki ilkbahara kadar hayatta kalmalarını sağlarlar.
Arı çiçek yer mi?
Arılar, besin olarak yerli kır çiçekleri başta olmak üzere birçok çiçekli ot ve sebze-meyve türünden yararlanıyor. Bunun için arıcılığın yaygın olduğu bölgelerde, özellikle de çiçek açan bitkilerin ekimi yoğun bir şekilde yapılıyor.
Arı ne ile beslenir?
Bal arılarının doğal besin maddeleri; nektar, bal ve polendir. Nektar arılar tarafından toplandıktan sonra vücut içinde ve kovandaki petek gözlerinde fiziksel-kimyasal değişikliklere uğratılarak bala dönüştürülüp petek gözlerinde depo edilir.

Arılar hangi mevsimi tercih eder?​

Arılar yaz mevsiminde bal yapmaya başlar. Yaz mevsimi olarak Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kaplamaktadır. Buradaki her ayda gelen bal akımının içeriği farklı olmaktadır. Örnek olarak; Tekirdağ tarafından bulunan bir arıcı Nisan ayında bile kanola dan bal almaya başlayabilir.
Arı Lavantadan bal alır mı?
Lavanta tarlalarındaki bitkiler Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme evresine ulaşır ve bu dönemde hasadı yapılır. Hasadının yapılacağı bu dönemde çevresine yerleştirilen arılar, lavanta çiçeğinin özünden topladıkları nektarla lavanta balını yaparlar.
Bal arısı hangi çiçeğe konmaz?
Bizim Keltemel adını verdiğimiz fındıklıkta bolca vardır mart çiçeklerinden, Mart ayında açtıkları için de Karadeniz’de adı “Mart çiçeği” olarak bilinen Çuha çiçeklerine Arılar konmazmış meğer.
kasımpatı, aster çiçeği, saray patı çiçeği, keven isimli çiçek, süpürge otu, kekik, garden otu çiçeği, ıhlamur, yonca, korunga bitkisi, püren çiçeği, yıldız bitkisi çiçeği, mavi çiçek, bal arı çiçeği, küle çiçeği, tüm sarmaşık çiçeği çeşitleri. Arılar için vazgeçilmez çiçekler arasında yer alır.
Bal sezonu ne zaman başlar?
Ülkemizde bal akım zamanı yine Mayıs ayı başı gibi başlayıp Ağustos ayı sonuna kadar devam etmektedir. Hatta Ağustos ve Eylül aylarında ise çam balında yine bal gelmektedir.
Bal arıları kışın ne yapar?
Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir. Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır.

Arı kovanı nasıl bir yere konmalı?​

Nereye koyarsanız koyun kovanın ağzının doğuya bakması ve yerden 50-60 cm yukarıda olması şart. Arılar, güneş kovanın kapısına vurduğunda uyanıp çalışmaya başlıyor.
Arıcılık hangi aylarda yapılır?
Arıcılık her yerde yapılır mı?
Ülkemizde arıcılık nerede yapılır sorusunu kime sorsanız hemen hemen her yerde arıcılık yapabilirsiniz diyecektir. Yeter ki doğru teknik ve yöntemler ile ve modern arıcılık usullerine uygun olarak yapmamız durumunda başarılı olmama elde değil.

Arı en çok neyi sever?​

Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, adaçayı, biberiye, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya… Arıların dikkatini en çok mavi, mor, eflatun, beyaz ve sarı cezbediyor!
Arı en çok hangi çiçekten bal yapar?
Bu verilerden yola çıkılarak bal arılarının en çok tercih ettiği bitkiler de saptanmıştır. Bunların içerisinde kolza, arıotu, ayçiçeği, ballıbaba, akasya, kestane, yonca, kekik, geven, adaçayı, üçgül, korunga, papatyagiller, gülgiller gibi bitkiler ön sırada yer almaktadır(1).
Arı kovanları evden ne kadar uzakta olmalı?
Sabit arıcılar ise kolonilerini köy ve beldelerde çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde ve insanların toplu olarak hizmet aldıkları cami, okul, sağlık ocağı, karakol gibi benzeri alanlardan en az 200 metre uzağa yerleştirir. Yerleşimin dağınık olduğu bölgelerde ise bu mesafe en yakın eve en az 50 metre olmalıdır.
Ülkemizde Ordu, Muğla ve Adana ilk 3 sırada bal üretimi yapılan iller arasında yer alır. Türkiye’de bal üretimi daha çok engebeli alanlar da gerçekleşmektedir. Bu sebeple bal üretiminin en yoğun gerçekleştirildiği iller; Ordu, Muğla ve Adana bölgeleri olmaktadır.
Arılara kat verme zamanı nasıl anlaşılır?
Koloninin sıkıştığını anlamanın en iyi yolu ise, kuluçkalığı açtığınızda, 9 ve 10. çerçevelerdeki arı yoğunluğunun hat safaya ulaşmış olduğunu görmektir. Böyle bir manzara varsa , büyük ihtimalle kat atma zamanı gelmiştir.
Türkiyede arıcılık hangi illerde yapılır?
Türkiye’de genellikle arıcılık faaliyetleri Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars platosu ve Ege bölgesinde yapılır. İl olarak bakıldığında ise Ordu, Çanakkale, Muğla, Kars ve Artvin arıcılık faaliyetlerinin en sık yapıldığı yerlerdir.

Arıcılık hangi yörelerde yapılır neden?​

Türkiye’de bal üretimi daha çok engebeli alanlar da gerçekleşmektedir. Bu sebeple bal üretiminin en yoğun gerçekleştirildiği iller; Ordu, Muğla ve Adana bölgeleri olmaktadır. Ordu 16199 ton bal üretimi ile 1. Sırada yer alırken 15 867 ton bal üretimi ile Muğla 2. Sıraya yerleşir.
Arı hangi rengi sevmez?
Sinan Anlaş, “Doğaya çıkanların sarı, turuncu ve mor gibi böceklerin, arının dikkatini çeken renklerde giyinmemesinde fayda var” açıklamasında bulundu.
 
Geri
Üst