Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Arif Nihat Asya

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
Bayrak Şairi
şair yazar, öğretmen
7 Şubat 1904 tarihinde İstanbul’un Çatalca ilçesi İnceğiz Köyü’nde doğdu. Balkan Savaşı’nın sonunda İstanbul’a geldi. Kocamustafapaşa ve Haseki mahalle mekteplerinde okudu.
Gülşen-i Maarif Rüşdiyesi’ndeyken Bolu Sultanisi’ne, buradan Kastamonu Sultanisi’ne geçti. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Darulmuallimin-i Aliyyesi’ne girdi. Buraya bağlı olarak Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi (1928).
14 yıl edebiyat öğretmenliği ve idarecilik yaptı. 1950-1954 yılları arasında Adana milletvekili seçildi. 1959-1961 yılları arasında Kıbrıs’ta öğretmenlik yaptı. 1962 yılında emekli oldu.
5 Ocak 1975 tarihinde Ankara’da vefat etti.
ESERLERi:
ŞİİR:
Heykeltıraş (1924) Yastığımın Rüyası (1930) Ayetler (1936) Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor (1946) Kubbe-i Hadrâ (Mevlana üzerine, 1956) Kökler ve Dallar (1964) Emzikler (1964) Dualar ve Aminler (1967) Aynalarda Kalan (1969) Bütün Eserleri (1975-1977) Rubaiyyat-ı Ârif (rubailer, 1956) Kıbrıs Rubaileri (rubailer, 1964, 1967) Nisan (rubailer, 1964) Kova Burcu (rubailer, 1967) Avrupa’dan Rubailer (1969) Şiirler (Ahmet Kabaklı derledi, 1971) Bütün Eserleri (1975-1977, Ötüken Yayınları)
DÜZYAZI:
Kanatlar ve Gagalar (özdeyişler, 1946) Enikli Kapı (makaleleri, 1964)
Milliyetçi şiirleriyle tanınan ve Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak günü yazdığı ünlü “Bayrak” şiirinden dolayı “Bayrak şairi” olarak da anılan Türk şairdir.
Bayrak
Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü, Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü, Işık ışık, dalga dalga bayrağım! Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
Sana benim gözümle bakmayanın Mezarını kazacağım. Seni selâmlamadan uçan kuşun Yuvasını bozacağım.
Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder… Gölgende bana da, bana da yer ver. Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar: Yurda ay yıldızının ışığı yeter.
Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün Kızıllığında ısındık; Dağlardan çöllere düştüğümüz gün Gölgene sığındık.
Ey şimdi süzgün, rüzgârlarda dalgalı; Barışın güvercini, savaşın kartalı Yüksek yerlerde açan çiçeğim. Senin altında doğdum. Senin altında öleceğim.
Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim: Yer yüzünde yer beğen! Nereye dikilmek istersen, Söyle, seni oraya dikeyim!
Arif Nihat Asya
 
Arif Nihat Asya, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. 7 Şubat 1904 tarihinde İstanbul'un Çatalca ilçesi İnceğiz Köyü'nde doğmuştur. Eğitim hayatına İstanbul'da başlayan Asya, çeşitli okullarda okumuş ve öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Darulmuallimin-i Aliyyesi’nde Edebiyat Fakültesi'ni bitirmiştir.

Şiir ve düzyazı alanlarında eserler veren Arif Nihat Asya, milliyetçi duyguları içerisinde yansıttığı eserleriyle tanınmıştır. Şiirlerinde genellikle vatan sevgisini, milli değerleri, insanlık duygularını işlemiştir. Eserlerinde Anadolu'nun güzelliklerine, tarihimize ve kültürümüze vurgu yapmıştır.

"Bayrak Şairi" olarak anılan Arif Nihat Asya'nın "Bayrak" adlı şiiri ünlüdür. Bu şiirinde vatan sevgisini, milli duyguları ve bağımsızlık arzusunu yürekten dile getirmiştir. Eserlerinde genellikle milli değerler ve insanlık duyguları ön plandadır.

Öğretmenlik, milletvekilliği ve yazarlık gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Arif Nihat Asya, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. 5 Ocak 1975 tarihinde Ankara'da vefat etmiştir. Eserleri arasında "Heykeltıraş", "Yastığımın Rüyası", "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor", "Kökler ve Dallar", "Emzikler", "Kanatlar ve Gagalar", "Enikli Kapı" gibi önemli eserler bulunmaktadır.

Arif Nihat Asya'nın eserleri, Türk edebiyatının milli duyguları ve insanlık sevgisini ön plana çıkaran önemli yapıtları arasında yer almaktadır.
 
Geri
Üst