AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arıcılık nedir, kimler arıcılık yapabilir?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Yeni Arıcılığa Başlayanlar İçin Arıcılık
Arıcılık yapabilmek için öncelikle arıları sevmek gerekir. Bildiğimiz üzere arıların nesli hızla tükeniyor. Bu yüzden arıları sevenler yalnızca bal amaçlı değil arılarının neslinin devamı için de bu işi yapmak istiyor. Yıllarca bal alamasa da arılara bakarak onların çoğalmasına katkı sağlayan onlarca arıcı var. Ama hem arıların neslinin devamı hem de onlardan bal elde etmek tabi ki herkesi mutlu eder. Arıcılığa yeni başlayanlar ve bu işin yalnızca pratik kısmını değil teorik kısmını da öğrenmek isteyenler için devlet teşvikli arıcılık kursları vardır. 15 gün süren derslerde arıcılık nasıl yapılır, oğul, kraliçe arı, bal arısı gibi tüm arıları, arı malzemelerini ve arı cinslerini ilk baktığınızda tanımayı ve yetiştirmeyi öğreniyorsunuz. Ayrıca hangi ortamda, hangi besleme şekli ile arılardan ne tür bal alınacağı da bu kurslarda detaylı olarak anlatılmaktadır. Bu kurslardan sonra devletin verdiği teşvikle profesyonel arıcılığa başlayabilirsiniz. Genç çifti hareketleri ve meslek edindirme kurslarına da başvurabilirsiniz.
Arıcılığa Nasıl Başlanır?
Arıcılığa başlamak için arı, kovan, arı malzemesi, istek ve iyi bir kraliçe arıya ihtiyacınız var. İlk defa arıcılığa başlayanlar arısı güçlü kaliteli bir koloni seçmek ve bakımlarını günlük yapmak çok önemlidir. Daha önce arıcılık yapanlar ise eski kolonilerini çoğaltıp yeni takviyeler yapabilirler. Şansınız varsa sahipsiz oğulları yakalamak çok daha güzel olacaktır. Arıcılıkta arıların ölme veya oğul verme ihtimalini de göze alarak en az üç kovanla işe başlamak gerekir. Bundan sonra isterseniz kovan sayınızı azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Evet, kesinlikle ilk arı bakımında biraz amatör olsanız da bu sizin için çok iyi bir deneyim olacak ve sonraki kovanlarda daha başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. Hatta öyle ki bu sizin için bir vazgeçilmez olacaktır.
Bal Arıları Bakım ve Beslenme
İlkbahar ayı bal arısı beslemek ve bakmak için en doğru mevsimdir. Mevsim her şehirde ve bölgede farklı sıcaklıklarda olduğu için kovanların üşütülmemesi ve iyi şekilde beslenmesi gerekir. Arıların üşümemesi için sabah 11-14 arası açılması daha iyi olur. Arıya ısı artışı için günlük 40-80 gram bal verilmesi iyi olur. Kovan temizliğinin arıların uçuşa çıktıkları zaman yapılması hem arılar hem de bakıcı için uygun olacaktır. Bu temizlikte kovan dip tahtası temizlenir ve üzerindeki kırıntılar incelenir. Kolonide ana arı mutlaka olmalıdır. Ana arı yoksa günlük yumurta da olmaz. Bu durumda yumurtaya bakarak ana arının olup olmadığı tespit edilir. Eğer ana arı yoksa o halde kovana yeni bir ana arı verilmelidir. Eğer böyle bir imkân yoksa o koloni başka bir koloni ile birleştirilebilir. Arıların beslenmesine ve aç kalmamasına çok özen göstermek gerekir. Arıların beslenmesinde bal ve polenden yapılan bir kek kullanılabilir. Veya rafine şekerle şurup hazırlanarak arılara verilmelidir. Özellikle kış aylarında arıların aç kalmaması çok önemlidir. Bu aylarda kovanda arılar için bal ayırmak gerekir.
Arıların Oğul Vermesi Ne Demektir?
Bal arıları ailesinin devamı için kovandaki ana arı ile birlikte ayrılarak yeni bir aile oluşturmak ister. Oğul vermesi kovandaki gücü ve bal üretimini azaltacağı için arı sahipleri bu durumu istemez. Bunun önüne geçmek mümkün. Kolonide arı sayısının fazla olması, bal depolayacak yerin kalmaması, bu kalabalığa bağlı olarak sıcaklığın artması ve ana arının yaşlanması arıların oğul vermesine neden olan faktörlerdir. Arıcılar bu durumda arıların oğul vermesine fırsat vermeden koloniyi ikiye ayırabilir. Bu şekilde suni oğul üretimi yapılmış olur. Bu bölünmede arı, bal ve yavrulu petekler eşit şekilde paylaştırılmalıdır.
Arı Teşvikleri Nasıl Olur ?
Arıcıların arı teşviklerinden faydalanmak için öncelikle 30 kovan arı sahibi olmaları ve illerinde ki arıcı birliklerine kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Bundan sonra bankadan uygun çiftçi kredisi alabilir, devlet hibeleri alabilirsiniz. Ayrıca bazı zamanlar açılan genç çiftçi projelerinden de yararlanma imkanları bulunmaktadır.
 
Geri
Üst