AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arı Sokmasında İlkyardım - Arı Sokmasına Ne İyi Gelir ?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Arı Sokmasında İlkyardım - Arı Sokmasına Ne İyi Gelir ?ARI SOKMASINDA İLKYARDIM

Arı Sokmasında İlkyardım : Arı arka kısmındaki iğnesini deriye batırarak sokar. O kısımda ağrı,birkaç dakika sonra yanma, arkasından şişme ve deride kırmızı kabarcıklar olur. Çok duyarlı kişilerde daha önemli durumlar ve hatta ölümde görülebilir.

- Arı Sokmasında, Sokulan yer üzerine amonyak (bir kısım amonyak ve dört kısım su karışımı)sürünüz. Kaşıntıyı azaltır. Elinizde kaşıntıyı, yanmayı giderici ilaç varsa onu sürebilirsiniz.

- Daha sonra yemek sodası (karbonat)eritilmiş su ile ısıtılmış bezi, sokulan yer üzerine koyunuz.

- Eğer Arı Sokmasından sonra solunum zayıflaması ya da durması olursa ağızdan ağıza yapay solunum yapınız.

- Arı Sokmasında sonra bu önlemlerle şikayetlerinizde azalma olmuyorsa ve özellikle çok sayıda arı sokmalarında, bekletmeden ve kesinlikle hastaneye gönderiniz.

- Eğer astımınız varsa arı sokması ile astım şikayetlerinde artma olabilir.

- Eğer ağzın içinde sokulmuşsa hemen bir buz parçası ağızda emilir. Çok çabuk şişlik ve solunum yolunda tıkanma olacağından hastaneye gitmek gerekir.

- Arı Sokmasında sokulan yere çamur sürmeyiniz mikrop kapar iltihaplanabildiği gibi tetanozda olabilir.

Uyarı: Yaz aylarında kola limonata vs. gibi şekerli içeceklere mutlaka dikkat edilmeli şişeden veyaiçini görmeden kutudan içerken içine düşmüş arı solunum youndan sokarak bu bölgede ödem oluşturup solunum yetmezliğine sebep olabilir.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir ?
Arı allerjisi olanlarda vücudun genelinde kızarma, kaşıntı ve yumuşak dokularda şişme görülür. Bu sırada solunum güçlüğü, karın ağrısı, kusma, çarpıntı ve baygınlık görülebilir. Boğaz kaslarının kasılması ve yutak bölgesinin şişmesi ile nefes gittikçe zorlaşır ve hasta boğulabilir. Bu olaya “anaflaksi” veya “anaflaktik şok” adı verilir.Arı sokmasına karşı en etkili tedavi amonyaktır. Amonyak hem arının soktuğu yere sürülebilir hem de bir bardak suya 5-10 damla damlatılarak içilebilir.

Şişmeye karşı antihistaminik veya steroid bir krem sürülmelidir. Ağızdan alınacak antihistaminik herhangi bir tablet oldukça yararlı olacaktır. Ancak şiddetli reaksiyonlar için geciktirilmeden tıbbi müdahalelere başvurulmalıdır.Arı soktuktan sonra yarayı ovuşturmak ya da emmek kesinlikle doğru değildir. Arı tarafından sokulan kişi eğer terli ise zaten ter zehirin etkisini alacaktır.
Sokulan yere buz koymak, soğuk su ile yıkamak, yoğurt sürmek acının azaltılması için faydalıdır. Ayran da içilebilir.Arının meyve yerken ağıza kaçarak boğazdan sokması hayati tehlike yaratabilir. Böyle bir durumda doktora giderken sirke ile sık sık gargara yapmak gerekir.

Alıntı
 

Similar threads

Geri
Üst