AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ari sokmasinda ilk yardim uygulamasi icin asagidakilerden hangisi dogrudur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arı sokmasında ilk yardım uygulaması için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?​

Yaralı bölge yıkanır, soğuk uygulama yapılır. Arının iğnesi yüzeyde ise çıkarılır. Hasta/yaralı ağız içinden sokuldu ise buz emmesi sağlanır. Hepsi doğru.

Deniz canlıları sokmasında ilk yardım nasıl olur?​

Deniz canlıları sokmasında ilk yardım nasıl olur?
Yaralı bölge hareket ettirilmez, Batan diken varsa ve görünüyorsa çıkartılır, Etkilenen bölge ovulmamalıdır. Kişinin ağrısı geçene kadar dayanabileceği sıcaklıktaki su ile yıkanır.

Kene ısırmasında ilk yardım uygulamaları nelerdir?​

Kene ısırmasında ilk yardım uygulamaları nelerdir?
Kene Isırmalarında İlk Yardım:
- Şüpheli durumlarda kesinlikle sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır,
- Kene ısırdığı yerde kalmışsa kesinlikle öldürülmemeli veya ezilmemelidir,
- Bir cımbız veya pens yardımıyla baş kısmından dikkatlice çekilmeli, parçalamamaya dikkat edilmelidir,
- Yara yeri sabunlu su ile yıkanmalıdır,

Yılan sokmalarında ilk yardım nasıl yapılır?​

Isırılan yer temiz ve ıslak bir bezle öncelikle silinmeli ve ısırılan yer kalp hizasına gelecek şekilde hareket ettirilmeden sabit tutulmalıdır. Isırığın olduğu yerde yüzük, küpe, bileklik gibi takılar varsa hemen çıkarılmalıdır.

Arı sokunca ne yapmak gerekir?​

Arı sokunca ne yapmak gerekir?
Arının soktuğu yer soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su rahatlatırken, sabun da kalan kiri ya da zehri bölgeden temizlemeye yardım eder. Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır. Şişliği indirmek amacıyla buz kompresi yapılabilir.

Deniz canlılarının sokması halinde nasıl bir uygulama yapılır?​

Deniz canlılarının sokması halinde nasıl bir uygulama yapılır?
Güllüçayır, “Karada meydana gelen ısırma ve sokmalarda soğuk uygulama tavsiye edilirken, tersine denizde sıcak uygulamak önemlidir. Deniz canlılarının zehirleri proteindir. Proteinin yapısı ısıyla bozulur. Sıcak 45 santigrat ile 60 santigrat uygulaması da pek çok deniz canlısının zehrini etkisiz hale getirir.

Donuk nedir ilk yardım?​

Aşırı soğuk nedeni ile soğuğa maruz kalan bölgeye yeterince kan gitmemesi ve kanın pıhtılaşmasıyla dokularda hasar oluşmasına donma denir.

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler nelerdir?​

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler nelerdir?
Dr. Gezer,” Kene ısırması durumunda mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup eğitimli bir sağlık personelinin keneyi usulüne uygun olarak çıkarması önerilir. Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır.

Kene ısırığı ne zaman geçer?​

Kene ısırığı ne zaman geçer?
Enfekte kişilerin % 70′ inde görülür ve kene ısırığının olduğu yerde 3-30 gün içinde (ortalama 7 günde) başlar. Bazı kişilerde kene ısırığının olduğu yerde 1-2 gün içerisinde kaybolan küçük yumru veya kızarıklık olabilir.

Yılan sokunca ne yapmalı?​

Yılanın soktuğu kişi hemen yatırılmalıdır, yaralı bölgenin 8-10 cm kadar üzerini bir mendil ya da kravat ile bağlanmalıdır. Yaralı bölge soğuk su ile yıkandıktan sonra buz uygulanmalıdır ve sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Bir insanı kaç arı sokarsa ölür?​

Bir insanı kaç arı sokarsa ölür?
Alerjinin yanı sıra arının kaç kez soktuğu, yaşanılan belirtilerin şiddetinde etkili olan bir diğer faktördür. Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölür ve yalnızca bir kez sokabilir. Fakat eşek arıları ve yaban arıları gibi farklı türdeki arılar birden fazla kez sokabilir ve sonrasında yaşamaya devam edebilirler.
 
**Arı Sokması İlk Yardım Uygulaması:**

Arının soktuğu yer soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su rahatlatırken, sabun da kalan kiri ya da zehri bölgeden temizlemeye yardım eder. Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır. Şişliği indirmek amacıyla buz kompresi yapılabilir.

**Deniz Canlıları Sokması İlk Yardımı:**

Deniz canlıları sokması durumunda yaralı bölge hareket ettirilmemeli, batan diken varsa ve görünüyorsa çıkartılmalı, etkilenen bölge ovulmamalıdır. Kişinin ağrısı geçene kadar dayanabileceği sıcaklıktaki su ile yıkanmalıdır. Denizde sıcak uygulama, deniz canlılarının zehrini etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir.

**Kene Isırması İlk Yardımı:**

- Şüpheli durumlarda kesinlikle sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
- Kene ısırdığı yerde kalmışsa kesinlikle öldürülmemeli veya ezilmemelidir.
- Bir cımbız veya pens yardımıyla baş kısmından dikkatlice çekilmelidir, parçalamamaya dikkat edilmelidir.
- Yara yeri sabunlu su ile yıkanmalıdır.

**Yılan Sokması İlk Yardımı:**

Isırılan yer temiz ve ıslak bir bezle öncelikle silinmeli ve ısırılan yer kalp hizasına gelecek şekilde hareket ettirilmeden sabit tutulmalıdır. Isırılan yerde varsa takılar çıkarılmalı ve yaralı bölge soğuk suyla yıkanmalı, ardından buz uygulanmalıdır. Acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Arı soktuğunda, deniz canlıları sıktığında, kene ısırdığında ve yılan soktuğunda uygulanan ilk yardım önlemleri önemlidir ve doğru şekilde yapılmalıdır. Acil durumlar için sağlık kuruluşlarına başvurmak her zaman en doğru tercih olacaktır.
 
Geri
Üst