- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Argüman nedir ve çeşitleri nelerdir?
Argümanların birçok çeşidi bulunmaktadır. En temel iki argüman türü Tümdengelimsel (Dedüktif, Çıkarımsal) ve Tümevarımsal (Endüktif) argümanlardır. Tümdengelimsel argümanlarda, vardığımız sonuç, o sonuca varmak için kullandığımız öncüllerin kaçınılmaz bir sonucudur.Argüman ne demek felsefe kısaca?
Yapısal olarak öncül ve sonuç adı verilen önermelere ayrılabilir. Argüman günlük dilde tek başına kanıt anlamında da kullanılmaktadır. Buna karşın felsefede temellendirilmiş ve kanıta dayandırılmış bilgi iddiasıdır. Felsefede argüman önermelerden müteşekkil temellendirme ve kanıta dayandırma işlemidir.
En güçlü argüman nedir?
Güçlü bir argüman, mantığın geçerli olduğu ve öncüllerin doğru olduğu ve bu durumda sonucun da doğru olduğu bir argümandır.Sağlam bir argüman nasıl olmalı?
Eğer bir tümdengelimli argüman geçerliyse ve öncüllerinin hepsi doğruysa o argümana aynı zamanda sağlam da denir. Diğer taraftan ”yarasalar kuştur” gibi olanlar sağlam değildir. Eğer geçerli tümdengelimli bir argümanın tüm öncülleri doğruysa, onun sonucu da doğru olmalıdır.
Geçerli argümanlar, sağlam ya da sağlam olmayan argümanlar olarak ikiye ayrılır. Sağlam argümanlar, bütün öncülleri doğru olan geçerli argümanlardır. Sağlam olmayan ya da geçersiz argümanların sonuçları hala doğru olabilir. Bir argümanın sağlam olmaması demek sonucunun öncüller tarafından desteklenememesi demektir.
Argüman nedir kaça ayrılır?
Stephen Toulmin’e (Stivın Tulmin) göre bir iddiayı desteklemek için öne sürülen haklı gerekçelere “argüman” denir. İddiaları dayandıkları veriler ile ilişkilendirme ve uygun gerekçeleri yapılandırma sürecine ise “argümantasyon” denir. Argümantasyon, bir süreç; argüman ise bu sürecin bir ürünü olarak düşünülmelidir.
Argüman nedir kısa özet?
Argüman kelime anlamı ile genel olarak ‘kanıt’ ya da ‘tez, iddia veya sav’ şeklinde kullanılmaktadır. Herhangi bir durumu kanıtlamak ya da desteklemek amaçlı elde edilmiş olan biçiminde dile getirilmektedir. Amaca uygun olarak gündelik yaşamda sözlü ya da yazılı şeklinde kullanılabilir.Felsefede safsata ne demek?
Safsata (İngilizce: Logical fallacy, Osmanlıca: Kıyas-ı batıl), bir düşünceyi ortaya koyarken ya da anlamaya çalışırken yapılan yanlış çıkarsamadır. Safsatalar ilk bakışta geçerli ve ikna edici gibi görülebilen fakat yakından bakıldığında kendilerini ele veren sahte argümanlardır.
Mantıklı argüman nedir?
Argüman iddianın(sonuç önermesinin) doğruluk değerini belirlemek için kurulan önermeler dizisidir. Yapısal olarak öncül ve sonuç adı verilen önermelere ayrılabilir. Argüman günlük dilde tek başına kanıt anlamında da kullanılmaktadır. Buna karşın felsefede temellendirilmiş ve kanıta dayandırılmış bilgi iddiasıdır.Argüman döngüsü ne demek?
Döngüsel argüman safsatasının bir versiyonu “Hüsnükuruntu Safsatası”dır (İng: “”Wishful Thinking”), yani “Ben bir şeylerin o şekilde olmasını istiyorum; dolayısıyla o şeyler, o şekildedir.” şeklinde özetlenebilecek safsatadır. Yani bizim isteklerimizin, gerçeklerin doğasını etkilediği düşüncesidir.
Argüman kaça ayrılır isimleri nelerdir?
Argüman nedir
Felsefede argüman ne anlama gelir?
Argüman nedir nasıl bulunur?Arjuman ne demek?
Safsata Nedir felsefe örnekleri?Safsata; Hatalı akıl yürütmeler ya da akıl yürütmede yapılan yanlışlar demektir. Safsatalar ilk bakışta ikna edici görünebilirler ancak doğru irdelediğinizde sahteliği gözüken mantık çıkarımlarıdır. Safsata tümdengelim ya da tümevarım biçiminde olabilir.