- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Ardıç meyvesi tadı nasıl?
Ardıç meyvesi meyveden ziyade küçük bir çam kozalağı gibidir. Aslında, ardıç meyvesi hiç bir meyve değil, acı bir tür turunçgil tadında bir baharattır.Ardıç nasıl bir şeydir?
Ardıç Nedir? İğne yapraklı servigiller ailesine ait olan ardıç ağacı çalı formunda bir ağaç türüdür. Oldukça ilginç özelliklere sahip olan ardıç meyvesi yendiğinde idrarın kokusunun menekşe gibi koktuğu söylenir. İlginç üreme özelliği ile dikkat çeken ardıç ağacı, ardıç kuşunun tohumlarını yemesi sonucu çoğalabilir.Ardıç ağacı yanar mı?
Ardıç odununu meşe odunlarını yakmak için tutuştucu olarak kullanırdık. Kızartma kömbe gibi ocakta pişirilecek yiyecekler için olmazsa olmaz yakacaktı ardıç…
Ardıç meyvesi nasıl tüketilir?
Mevsiminde toplanan ardıç meyveleri, güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Tamamen kuruyan meyveler, hafifçe ezilerek parçalanır. Bunlardan 1 tatlı kaşığı alınarak, 1 bardak kaynamış suyun içine atılır ve 20 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan ardıç çayı, sabah ve akşamları birer bardak içilir.
Ardıç katranı yenir mi?
Yine ardıçın özel bir türünden (Katran ardıcı) elde edilen ardıç katranı uyuz ve egzama gibi deri hastalıklarında haricen tüketilir. Ayrıca deride hafif tahriş yaptığından romatizmal hastalıklarda da merhem olarak kullanılabilir. Ardıç katranı aynı zamanda yenilebilir.Ardıç tohumu nasıl yenir?
Bu meyvelere ardıç tohumu denilmekte ve kasım, aralık aylarında toplanarak kurutulmaktadır. Kurutulduktan sonra harici olarak ya da çayı yapılarak da tüketilmektedir. Bu meyvenin çayı son derece yararlıdır.Hangi ağaçlar kolay yanmaz?
Türkiye’deki ormanlık alanların büyük bölümünü oluşturan yangına hassas alanlar, ateşe daha dayanıklı ağaç türlerinden oluşturulan şeritlerle korunuyor. Kızılçam başta olmak üzere kolay tutuşan ağaçların etrafına, ateşe daha dayanıklı kara servi, mavi servi, zakkum, akasya, ahlat, kuşburnu gibi türler dikiliyor.
Ardıç katranı neye iyi geliyor?
‘Ardıç katranı saç derisindeki egzamayı ve sedef hastalığını tedavi eder. Saçta ve saç diplerinde oluşan kızarıklık, kepeklenme ve pul pul dökülmeler için ardıç katranı şampuanı önerilebilir. Ardıç katranı içeren şampuan derideki uyuz rahatsızlıkları için de kullanılabilmektedir.
Akdeniz bölgesinde yetişen katran ardıcının odunundan elde edilen, asalak öldürücü olarak deri hastalıklarında kullanılan bir katran.