AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Arazi Yonetimi kavrami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arazi Yönetimi kavramı nedir?​

Bu bağlamda Arazi Yönetimi ise; “Sürekli artan nüfusu destekleyecek arazi kaynaklarının etkili kullanımını sağlamak, doğal çevrenin bozulmasını önlemek, yaşanılabilir yerleşim alanları oluşturmak, su havzalarını ve sulak alanları korumak, sosyal ve teknik altyapı alanları geliştirmek, gayrimenkul piyasasının ekonomik …

Arazi Yönetimi hangi hususları kapsar?​

Arazi Yönetimi hangi hususları kapsar?
İlke olarak arazi yönetimi; sürekli artan nüfusu destekleyebilecek biçimde kırsal ve kentsel arazi kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını (highest and best use analysis – HBUA) sağlamak, doğal çevrenin bozulmasını önlemek, yeni ve yaşanabilir yerleşim alanları oluşturmak, başta su havzaları ve sulak alanlar olmak …

Kadastronun fonksiyonları nelerdir?​

İyi işleyen bir kadastro; mülkiyetin güvence altına alınması, arazi anlaşmazlıklarının azaltılması, emlak vergilendirmesinin desteklenmesi, kredi güvenliğinin sağlanması, arazi kaynaklarının korunması, çevrenin izlenmesi, kent planlama ve altyapı gelişiminin iyileştirilmesi gibi birçok görevi yerine getirmektedir.

Arazi ve Arsa Düzenlemesi nedir?​

Arazi ve Arsa Düzenlemesi nedir?
Arsa ve Arazi Düzenlemesi (AAD), şehir planlaması açısından kullanışsız yapıya sahip kadastro parsellerinin daha ekonomik kullanılabilir bir yapıya dönüşümünü sağlayan bir planlama aracıdır [Doebele, 1982].
Kadastro nedir ne anlama gelir?​
Kısaca bir bölgede yer alan arsaların kayıtlarının tutulmasına kadastro denir. Kadastro Kanunu’na göre, taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemidir.

Toprak kabiliyeti nedir?​

Toprak kabiliyeti nedir?
ARAZİ SINIFLAMASI: Çeşitli tarımsal ürün verme potansiyeline sahip arazi parçalarından en yüksek verimle, sürekli şekilde ve erozyona neden olmadan faydalanmayı sağlamak maksadıyla, arazinin bazı niteliklerine, toprak özelliklerine ve şartlarına dayanarak sınıflandırılmasına Arazi Sınıflaması veya Arazi Kabiliyet …

Sürdürülebilir Arazi Yönetimi Nedir?​

Sürdürülebilir arazi yönetimi; beslenme, barınma ve geçinme gereksinimlerinin karşılanması, toplumsal gönencin ve nitelikli yaşamın sağlanması, doğal yaşam alanlarının korunması ve kollanması, çevre ve ekosistemlerin, özellikle toprak ve su kaynakları ile öteki doğal kaynakların korun- ması ve geliştirilmesi, ekonomik …

Kadastronun işlevi nedir?​

Kadastronun işlevi nedir?
Kadastro ile taşınmaz malların konumu, sınırları, alanı ve değeri saptanır. Bu iş devlet eli ile yapılır, devletin görevidir. Kadastro çalışmaları ile kadastro planları oluşturulur. Kadastro kavramını ve işlevini daha iyi algılayabilmek için, genel çizgileriyle tarihsel gelişim sürecine bakmak gerekir.

Kadastronun tanımı nedir?​

 
Arazi Yönetimi kavramı, nüfusun sürekli artışını destekleyecek şekilde arazi kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayarak doğal çevrenin korunması, yaşanabilir yerleşim alanlarının oluşturulması, su havzaları ve sulak alanların korunması, sosyal ve teknik altyapının geliştirilmesi gibi konuları kapsar. Bu kapsamda, arazi yönetimi planlamayı, etkili kullanımı, çevrenin korunmasını ve kalkınmayı içeren geniş bir yelpazeyi kapsar.

Arazi Yönetimi, kırsal ve kentsel arazi kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını sağlamayı, doğal çevrenin korunmasını, yaşanılabilir yerleşim alanları oluşturmayı, su havzaları ve sulak alanların korunmasını, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı desteklemeyi, planlama süreçlerini içerir.

Kadastro ise taşınmaz malların sınırlarının belirlenmesi, mülkiyetin güvence altına alınması, arazi anlaşmazlıklarının azaltılması, vergilendirme işlemlerini desteklemesi, kredi güvenliğini sağlaması, çevrenin izlenmesi, kent planlama ve altyapı gelişimine katkı sağlaması gibi fonksiyonları yerine getiren sistemdir.

Arazi ve Arsa Düzenlemesi (AAD), kadastro parsellerinin daha ekonomik kullanılabilir bir yapıya dönüşümünü sağlayan bir planlama aracıdır. Toprak kabiliyeti ise çeşitli tarımsal ürün verme potansiyeline sahip arazi parçalarının sınıflandırılması ve en yüksek verimle kullanılmasını sağlayan bir konsepttir.

Sürdürülebilir arazi yönetimi, beslenme, barınma, geçinme gereksinimlerinin karşılanması, doğal yaşam alanlarının korunması, çevre ve ekosistemlerin korunup geliştirilmesi, ekonomik kalkınma ve insanların refahının sağlanması gibi unsurları içeren bir yaklaşımdır.

Kadastro, taşınmaz malların konumunu, sınırlarını, alanını ve değerini belirler. Devlet tarafından yapılır ve devletin görevlerinden biridir. Kadastro planları oluşturularak, taşınmaz malların hukuki durumları ve üzerindeki haklar tespit edilir.
 
Geri
Üst