AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arastirmanin kavramsal cercevesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.516
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Araştırmanın kavramsal çerçevesi nedir?​

Araştırmanın Arkaplanı / Araştırmanın Kavramsal Çerçevesi: (Önerinin en önemli bölümlerindendir. Planlanan araştırmanın niçin araştırılmaya değer olduğu burada ortaya konur. Bu bölüm okunduğunda, araştırma sonucunda neyin ortaya çıkacağı konusu aydınlanmış olmalıdır. )

Bilimsel bir araştırma yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiniz?​

Bilimsel araştırma basamaklarına değinecek olursak;
- Gözlem ve araştırma konusunun belirlenmesi.
- Araştırma problemini tanımlama.
- Konuyla ilgili kaynak araştırması
- Hipotezlerin yazılması
- Araştırma yöntem , modelini belirleme.
- Verilerin toplanması ve analizi.
- Araştırmanın sonuçlandırılması ve araştırma raporunun yazılması
Bir tezde kavramsal çerçeve nedir?​
Kavramsal çerçeve bir bilimsel çalışmanın ana kavramları arasındaki ilişkiyi tanımlar. Çalışma içindeki kavramları tanımlamayı, anlamlandırmayı ve birbiriyle olan ilişkilerini ortaya koyarak daha kolay anlaşılmasını sağlar.

Bilimsel araştırma basamakları örnekleri nelerdir?​

Bilimsel araştırma basamakları örnekleri nelerdir?
21. Yüzyılda Roman Okumak Üzerine
- Konunun / Problemin belirlenmesi.
- Hipotez (varsayım) oluşturulması.
- Konuyla ilgili verilerin/bilgilerin toplanması.
- Hipotezin denenmesi. (Sonuca ulaşılmazsa, problem çözülmezse “hipotez oluşturma” adımına geri dönülür.)
- Raporlaştırma. (Sonuçları yazma.)

Bilimsel araştırma ilk basamağı nedir?​

Bilimsel araştırma ilk basamağı nedir?
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.

Bilimsel araştırmanın temel amacı nedir?​

Doğru, güvenilir ve herkes tarafından kabul edilen kurallar çerçevesinde oluşturulan bilimsel araştırmaların temel amacı etrafımızda olup bitenleri bu çerçevede kavrayarak bunların asıl kaynağını bulmak ve neden sonuç ilişkisiyle izah etmektir.

Makalede kavramsal çerçeve ne demek?​

Kavramsal çerçeve, eserlerde kullanılan anahtar kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkilerin genelden özele doğru bir örüntü şeklinde sunulduğu, o çalışma için ilgili kavramların tanımlanıp sınırlarının çizildiği bölümdür.
Bir araştırma önerisi kaleme alacaksınız?​
BİR ARAŞTIRMA ÖNERİSİ KALEME ALMAK….. Bu ders kapsamında bir araştırma önerisi kaleme alacaksınız. Yaşamınızın muhtemelen bir çok aşamasında farklı biçimlerde bunu hep yapacaksınız. Belki adı değişecek; bazen “tez önerisi” olacak, bazen “proje önerisi”… Yaşamınızın belki de ilk ve en kolay “araştırma önerisini” bana vereceksiniz.

İyi bir araştırma önerisi nasıl kaleme alınır?​

İyi bir araştırma önerisi nasıl kaleme alınır?
İyi Bir Araştırma Önerisi Nasıl Kaleme Alınır?  İyi bir öneri, neyin, neden önerildiğini, lafı dolandırmadan, açık ve doğrudan ortaya koyar. Neyin önerildiği sorusu, araştırmacının araştırma konusu ve amaçları konusunda açık ve net olmasıyla ilgidir. Neden önerildiği sorusu ise, önerinin teorik ve ampirik önemini aynı açıklıkla yanıtlamayı

)Araştırma soruları nelerdir?​

)Araştırma soruları nelerdir?
Araştırma Soruları: (Araştırma soruları, en temel, kapsayıcı, dolayısıyla görece soyut olanından başlanarak belli bir mantık dizgesi içinde ortaya konur. Soruların, soru kipinde olması gerekmez;
 
Araştırmanın kavramsal çerçevesi, bir çalışmanın temel kavramlarını ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri belirten bir yapıdır. Araştırmanın neden yapıldığını, hangi konuların inceleneceğini ve sonuçların ne olabileceğini tanımlar. Bu sayede çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi hakkında bir anlayış sağlar.

Bir bilimsel araştırma yaparken dikkat edilmesi gereken temel adımlar şunlardır:
1. Gözlem ve araştırma konusunun belirlenmesi.
2. Araştırma probleminin tanımlanması.
3. Konuyla ilgili kaynak araştırmasının yapılması.
4. Hipotezlerin oluşturulması.
5. Araştırma yöntem ve modelinin belirlenmesi.
6. Verilerin toplanması ve analizi.
7. Araştırmanın sonuçlandırılması ve raporunun yazılması.

Kavramsal çerçeve, bir tezde ya da bilimsel çalışmada anahtar kavramları tanımlayarak aralarındaki ilişkileri açıklar. Bu sayede çalışmanın içeriği daha anlaşılır hale gelir ve kavramların doğru kullanımı sağlanır.

Bilimsel araştırma basamaklarına örnek vermek gerekirse, bir tez örneği üzerinden ilerleyebiliriz. "21. Yüzyılda Roman Okumak Üzerine" adlı bir tezde aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Konunun / Problemin belirlenmesi.
- Hipotez (varsayım) oluşturulması.
- Konuyla ilgili verilerin/bilgilerin toplanması.
- Hipotezin denenmesi.
- Raporlaştırma (sonuçların yazılması).

Bilimsel araştırmanın temel amacı, doğru, güvenilir ve kabul edilen kurallara göre yapılan araştırmalarla çevremizdeki olayları anlamak ve açıklamaktır. Neden-sonuç ilişkilerini inceleyerek gerçekleri ortaya çıkarmayı hedefler.

Makalede kavramsal çerçeve, çalışmanın anahtar kavramlarını ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri belirten bölümü ifade eder. Bu bölümde ilgili kavramlar tanımlanır, sınırları çizilir ve ilişkileri açıklanır.

İyi bir araştırma önerisi yazarken konunun ve neden araştırıldığının net bir şekilde belirtilmesi önemlidir. Önerinin teorik ve ampirik önemi açıkça ortaya konmalıdır.

Araştırma soruları; araştırmanın temel yönergelerini oluşturur ve çalışmanın odak noktasını belirler. Araştırma soruları genellikle soru kipinde oluşturulur ve araştırmanın odaklanacağı konuları belirler. Araştırma sürecinde temel soruların yanıtlanması büyük önem taşır.
 
Geri
Üst