- Konu Yazar
- #1
Araştırma nedir bilimsel?
Bilimsel araştırma, insanın algıladığı olgular hakkında sahip olduğu bilgisini artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için gerekli olan süreç ve teknolojileri geliştirebilinmek için gerçekleştirdiği bilgi üretim etkinlikleridir. Bilimsel araştırmalarda bilgi üretmek için bilimsel araştırma yöntemleri kullanılır.Bilimsel araştırmanın önemi nedir?
Bilimsel araştırma, amaçlı, planlı ve sistemli bir şekilde verilerin toplanması, gruplanması, analizi, sentezi, açıklanması, yorumlanması ve değerlendirilmesi işlemlerinin uygulanmasıyla bulguları anlamlı bilgiler bütünü haline getirme ve problemlere güvenilir çözüm yolları bulma sürecidir (Kaptan, 1973).Bilimsel araştırmanın belirleyici özellikleri nelerdir?
Bilimsel araştırmanın belirleyici özellikleri nelerdir?Bilimsel Araştırmanın Özellikleri
- Araştırma problem çözmeyi amaçlar.
- Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır.
- Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır.
- Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır.
- Kişisel yanlılık yok edilmelidir.
- Araştırma kayıt altına alınmalı ve raporlaştırılmalıdır.
Araştırmanın önemi ne demek?
Projede araştırmanın önemini şu şekilde anlayabiliriz: Problemi ortaya koymak veya konu tespiti yapmak Merak edilen bir konu hakkında neden, niçin şeklinde yapılan soru önermeleri bilimsel problemi ortaya koyar. Problem ile ilgili gözlem yapmak, verileri toplamak Beş duyu organı ile yapılan incelemelere gözlem denir.Bilimsel araştırmanın planlanması ve aşamaları nelerdir?
Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak:- Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi.
- Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi.
- Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
- Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.
Bilimsel araştırmanın fonksiyonları nelerdir?
Bilimsel araştırmanın fonksiyonları nelerdir?BILIMIN IŞLEVLERI
- KONTROL IŞLEVI.
- ANLAMA (BETIMLEME) IŞLEVI.
- BILIMIN IŞLEVLERI.
- YORDAMA(KESTIRIM) IŞLEVI.
- ACIKLAMA IŞLEVI.
Yapacağınız tarama sadece bulunan kaynakların listelenmesi ve özetlemesinden oluşmamalıdır. Erişilen kaynakların güçlü ve zayıf yönleri tespit edilmelidir. *Çalışmanın tamamlanmasına kadar literatür belirli zaman aralıkları ile yeniden gözden geçirilmeli, araştırma konusuna ilişkin güncel çalışmalar takip edilmelidir.
BİLİMSEL BİR ARAŞTIRMADA HANGİ BÖLÜMLER YER ALMALIDIR?Başlık.Hazırlayan.Özet.GirişTeorik Çerçeve.Güncel Veriler.Literatür Taraması