- Konu Yazar
Araştırma Görevlisi öğretim üyesi midir?
g) Araştırma görevlisi: Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan eğitim, araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetki organlarınca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcısıdır.Emekli öğretim üyesi ders verebilir mi?
Üniversitelerde ihtiyaç olması halinde, emekli olan öğretim elemanları 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 31’inci maddesine göre ders saat ücret karşılığı olarak, 5335 sayılı Kanun 30 uncu maddesinin (f) bendine göre; “Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders …Tez danışmanı belirlenirken öğrencinin ve aday öğretim üyesinin de görüşü alınır. (3) Doktora tez danışmanı olarak atanacak öğretim üyesinin en az bir “Lisansüstü Tezi” yönetmiş olması gerekir. ve/veya eş danışman olarak atanamazlar.
Araştırma görevlisine ek ders ücreti ödenir mi?
Bu şekilde ders görevi verilen araştırma görevlilerine haftada on iki saati aşan ders görevleri için haftada on saate kadar 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde öğretim görevlileri için belirlenmiş olan ek ders ücreti, gösterge rakamı üzerinden ek ders ücreti ile sınav ücreti ödenir.”
Öğretim üyesi ne zaman emekli olur?
Üniversite öğretim üyeleri için emeklilik azami yaş haddi 2547 sayılı kanunun 30.maddesine göre 67 yaş olarak belirlenmiştir.
Öğretim üyeleri ek iş yapabilir mi?
Bunlar, özel kanunlarla belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başkaca herhangi bir iş göremezler, ek görev alamazlar, serbest meslek icra edemezler.Doktorasını bitiren öğretim görevlisi ders verebilir mi?
Yükseköğretim Kurulu doktorasını tamamlayan araştırma görevlilerinin istekleri halinde haftalık 12 saati aşmamak kaydıyla ders verebileceklerini kararlaştırdı. Bu sebeple doktorasını bitirmiş ancak kadrosunu alamayan Araştırma Görevlileri de Öğretim Üyeleri gibi ders verebilecekler.Doktor öğretim üyesi (dr. öğr. üyesi şeklinde kısaltılır), doktorasını başarıyla tamamlayarak tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta yahut veteriner hekimlikte uzmanlık unvanı elde eden veya belli bir sanat dalında yeterlik kazanmış akademisyen.