Arap yarimadasinin batisina ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arap yarımadasının batısına ne denir?​

Yarımadanın batı bölümü, biri Yemen, diğeri Hicaz olmak üzere iki kısma ayrılır. Asıl Hicaz, kıyı düzlüklerini Necid platosundan ayıran kenar dağlardır. Ancak Kızıldeniz ile Necd arasında kalan Akabe körfezinin kuzey tarafındaki Mekke çevresine kadar uzanan bölgeye de Hicaz denilmektedir.

Islamiyetten önce Arap Yarımadası’ndaki sosyal yapının özellikleri nelerdir?​

İslamiyet öncesi dönemde Arap Yarımadası’nda siyasi birlik yoktu. Araplar kabileler hâlinde yaşarlardı. Kabilelerin başında şeyh adı verilen yöneticiler bulunurdu. Arap Yarımadası’nda insanlar genelde yerleşik bir hayat sürerdi.
Hicaz orta, kuzey ve güney olmak üzere üç bölgeye ayrılır. Güneyde Tâif, Mekke ve Cidde dolaylarından kuzeyde Medine ve Yenbu’a kadar uzanan orta kısım İslâm dini ve tarihi bakımından bölgenin en önemli parçasıdır. Tebük ile bugünkü Ürdün sınırı arası kuzey, Tâif ile Asîr (Yemen) arası da güney bölgeleridir.
Islamiyetten önce Arap yarımadasında hangi dinler vardı?
İslamiyet öncesi egemen olan din putperestlikti. Her kabilenin, her biri bir tanrıyı simgeleyen çok sayıda putu vardı. Putlar genellikle kadın, kuş, aslan vb. şekillerde tasvir edilmişti. Tüm kabilelerce kutsal kabul edilen Kabe’nin içi putlarla doluydu.
Arap yarımadasının batısında yer alan Peygamberimizin doğduğu yetiştiği yaşadığı peygamber olarak görev yaptığı bölge neresidir?
Hz. Muhammed’in doğduğu şehir olan Mekke, Arap yarımadasının batısında yer alan Hicâz bölgesinde bulunur. Hicâz bölgesinin Mekke dışındaki diğer önemli şehirleri Tâif ve Medine’dir. Hicâz bölgesinin batısında, ona dahil olduğu kabul edilen Tihâme ovası yer alır.

Islamiyetten önce Arap yarımadasındaki en yaygın inanış nedir?​

Tüm kabilelerce kutsal kabul edilen Kabe’nin içi putlarla doluydu. Dinsel anlamda ise, İslamiyet öncesi egemen olan din putperestlikti. Her kabilenin, her biri bir tanrıyı simgeleyen çok sayıda putu vardı.

Arap yarımadasının çeşitli bölgelerinde kurulan panayırların toplumda nasıl bir işlevi vardır?​

– Panayırlar kültürel ve ticarî birliktelikleri sağlamakta ve bu bölgede geniş bir sosyal hareketliliğe sebep olmaktaydı. – Panayırlar, ticaretin yanı sıra kral/melik/kabile başkanlarının ikili görüşmelerine, savaş kararını duyurmaya, öncesine ait borç alacak meselelerini çözmeye vesile oluyordu.
İslâm öncesinde Arap yarımadasının kuzeyinde Nabatîler, Tedmürlüler, Gassânîler, Hireliler ve Kindeliler’in devlet kurdukları bilinmektedir.
Peygamber efendimiz Arap yarımadasının hangi bölgesinde doğmuştur?
Muhammed 20 Nisan 571 tarihinde Mekke’de doğdu. 622 yılında ise Mekke’den Medine’ye hicret etti.
 
Geri
Üst