AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Arap milliyetciligi adi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arap milliyetçiliği adı nedir?​

Arap milliyetçiliği (Arapça: القومية العربية‎‎, el-Kavmiyye el-Arabiyye), Arap medeniyetini yücelten ve Arap dünyasında siyasi bir birlik hedefleyen bir milliyetçi ideolojidir.

Hangi döneminde Arap milliyetçiliği politikası izlenmiştir?​

Hz. Peygamber döneminde ortadan kaldırılan ırkçılık ve kabilecilik anlayışı Emeviler Dönemi’nde yeniden ortaya çıkmıştır. Bu dönemdeki ırk ve kabile asabiyeti, birçok yönüyle tartışılmış ve çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu problemlerin başında ise mevali politikası gelmiştir.
Arap milliyetçiliğini kim yaptı?
Birinci Dünya Savaşı sonrasında bölgenin Batılı güçlerce işgaliyle birlikte Pan-Arap olarak nitelendirilebilecek ideoloji gelişmeye başlamıştır. Bu ideolojinin öncüsü de Satı el-Husri idi.

Arap Milliyetçiliği ne zaman?​

Arap milliyetçiliğinin ilk doğduğu yer Lübnan’dır. [1] Avrupa’nın bölgeye ticari, siyasi ve eğitim konularındaki nüfuzu bunda etkili olmuştur. Suriye’de ilk defa 1847 yılında kültürel ve edebi bir topluluğun bünyesinde Arap milliyetçiliği esintileri görüldü.

Milliyetçiliği politikası nedir?​

Milliyetçilik, her ulusun kendisini dışarıdan gelecek olan müdahalelerden bağımsız olarak yönetmesi gerektiğini, ulusun bir yönetim için doğal ve ideal bir temel ve tek haklı politik güç kaynağı olduğunu savunmaktadır.
Türk milliyetçiliği ne zaman başladı?
Tarihçe. Türkiye’de siyasal milliyetçilik 1903 yılında Yusuf Akçura tarafından yazılan Üç Tarz-ı Siyaset adlı makalenin yayınlanması ile başlar. Bundan önce Sultan III. Selim’e kadar uzanan bir tarihçe verilebilirse de siyasal anlamda başlangıç Yusuf Akçura ile başlar.
Emevî Devleti, İslam devleti olmaktan çok bir Arap devletiydi. Emevîler, Müslüman Araplar ile Arap olmayan Müslümanları birbirinden ayırıyorlardı; Arap olmayan Müslümanlara Mevâlî (köle) diyorlar ve devlet yönetiminden, ordudan uzak tutuyorlardı. Ayrıca Müslüman oldukları halde cizye vergisi almaya devam ediyorlardı.
 
Geri
Üst