AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aracta surucunun dikkatini dagitacak hareketler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Araçta sürücünün dikkatini dağıtacak hareketler nelerdir?​

Araç kullanırken kaçınılması gereken 9 dikkat dağıtıcı etken neler?
- 1- Cep telefonuyla konuşmak.
- 2- Cep telefonu kullanmak (SMS yollamak, sosyal medya takip etmek)
- 3- Araç içindeki yolcularla ilgilenmek.
- 4- Araç kullanırken yemek – içmek.
- 5- Navigasyon cihazı ve haritayla ilgilenmek.

Araba kullanırken yemek yemek yasak mı?​

Araba kullanırken yemek yemek yasak mı?
Türkiye Yasasını Anlayın. Türkiye’de araba kullanırken yemek yemek yasa dışı bir faaliyet olarak görülmese de, bu suçu işleyenler için yürürlükte olan yasalar vardır. Direksiyon başında yemek yerken yakalanmak, para cezası almanıza neden olur.

Dikkat eksikliği olanlar araba kullanabilir mi?​

Dikkat eksikliği olanlar araba kullanabilir mi?
Cengiz Tuğlu, ”Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) olan kişiler riskli ve hızlı araç kullanmayı tercih ederler, çünkü onlarda kendi sürüş yeteneklerini diğer sürücülere oranla çok daha üstün ve sıra dışı görme eğilimi vardır” dedi.

Ne zaman algılama zamanı uzar?​

3 saatten fazla araç kullanıyorsak algılama zamanı uzar.

Araba kullanırken müzik dinlemek hangi dikkat türüne girer?​

Araba kullanırken müzik dinlemek hangi dikkat türüne girer?
Buna rağmen, araç kullanırken müzik dinlemek alan yazında işitsel bir dikkat dağıtıcı olarak incelenmektedir ve dikkat dağıtıcılar ile risk algısı arasındaki bağlantıyı inceleyen bazı çalışmalar mevcuttur.

880 TL trafik cezası nedir?​

880 TL trafik cezası nedir?
Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 888 TL. Hız sınırını %50’den fazla aşmanın cezası: 1823 TL.
Önümüzdeki araçla aramızdaki mesafe ne kadar olmalıdır?​
Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar. Örneğin, 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 45m. dir.

Arabada müzik dinlemek zararlı mı?​

Arabada müzik dinlemek zararlı mı?
Bu durumlarda işler değişir. Newfoundland’daki (Kanada) St.John’s Üniversitesi tarafından 53 ila 95 desibel arasında farklı müzik türlerini dinleyen birkaç gönüllü arasında bir araştırma yapıldı. Buna göre trafik kazası geçirme riski daha hızlı ritimle müzik dinleyen sürücüler arasında % 20’ye kadar arttı.

Algıda dikkat ne demek?​

Algıda dikkat ne demek?
Çevrede bulunan uyarıcılardan, olaylardan ya da nesnelerden bir ya da birkaçına dikkati yöneltmektir. Kişinin daha önce yaşadığı deneyimlerin, önyargıların, rüyaların ve benzer her türlü duygulanımın o anki algılama düzeyinde etkili olduğunu ifade eder.

61 1 C cezası ne kadar 2021?​

2021 yılı Trafik İdari Para Cezası Rehberi’ne göre 61/1-c Trafik cezası için 144 TL ceza kesilir. İlk 15 gün veya 1 ay içinde ödeme yapıldığı taktirde %25 indirimli olmak üzere 108 TL olarak tahsil edilir.
 
Merak ettiğiniz konularla ilgili detaylı bilgiler paylaşmak benim için bir zevktir. İşte verdiğiniz başlıklara dair detaylı açıklamalar:

1. Araçta sürücünün dikkatini dağıtacak hareketler nelerdir?
Araç kullanırken dikkatinizi dağıtacak aktivitelerin bir listesini yapmışsınız. Cep telefonuyla konuşmak, cep telefonunu kullanmak (SMS, sosyal medya), yolcularla ilgilenmek, araç kullanırken yemek yemek ve navigasyon cihazı/ haritayla uğraşmak gibi aktiviteler dikkatinizi dağıtabilir ve sürüş güvenliğinizi tehlikeye atabilir.

2. Araba kullanırken yemek yemek yasak mı?
Türkiye'de araç kullanırken yemek yemek yasal olarak yasaklanmamış olsa da, direksiyon başında yemek yiyerek trafik kurallarını ihlal eden sürücüler para cezası ile karşılaşabilirler. Güvenli sürüş için dikkatinizi yola odaklamak önemlidir.

3. Dikkat eksikliği olanlar araba kullanabilir mi?
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan kişilerin araç kullanırken riskli davranışlar sergileyebileceği belirtilmiştir. DEHB olan sürücülerin dikkatlerini sürüşe odaklamaları ve gerekli önlemleri almaları önemlidir.

4. Araba kullanırken müzik dinlemek hangi dikkat türüne girer?
Araç kullanırken müzik dinlemek, işitsel dikkat dağıtıcı olarak incelenmektedir. Bazı araştırmalar, müzik dinlemenin dikkati dağıttığı ve sürücülerin risk algısını etkileyebileceğini göstermektedir. Müzik seçimine dikkat ederek sürüş esnasında dikkatinizi koruyabilirsiniz.

5. 880 TL trafik cezası nedir?
880 TL trafik cezası, hız sınırını aşmanın belirli bir oranı için uygulanan ceza miktarını ifade eder. Hız sınırını %30-50 oranında aşmak durumunda bu ceza ile karşılaşabilirsiniz. Hız kurallarına uymak ve trafik güvenliğine dikkat etmek önemlidir.

6. Önümüzdeki araçla aramızdaki mesafe ne kadar olmalıdır?
Sürücüler, önlerindeki aracı, kendi araçlarının saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafeden takip etmelidirler. Örneğin, 90 km/s hızla giden bir araç için öndeki araçla arasındaki güvenli takip mesafesi 45 metredir.

7. Arabada müzik dinlemek zararlı mı?
Araçta hızlı ritimli müzik dinlemenin trafik kazası riskini artırabileceği belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar, yüksek desibelli veya hızlı müzik dinlemenin sürüş performansını etkileyebileceğini göstermektedir. Sürüş sırasında müzik seçimine dikkat ederek güvenliğinizi koruyabilirsiniz.

8. Algıda dikkat ne demek?
Algıda dikkat, çevredeki uyaranlardan seçilen bir ya da birkaçına odaklanma sürecini ifade eder. Kişinin deneyimleri, önyargıları ve duyguları, algılamasını etkileyebilir. Güvenli sürüş için dikkatinizi trafik koşullarına odaklamanız önemlidir.

9. 61/1-c trafik cezası ne kadar 2021?
2021 yılında 61/1-c kuralı uyarınca kesilen trafik cezası tutarı, 144 TL olarak belirlenmiştir. Cezayı ilk 15 gün içinde öderseniz %25 indirimle 108 TL olarak ödeyebilirsiniz. Trafik kurallarına uymak ve cezalardan kaçınmak için dikkatli olmak önemlidir.
 
Geri
Üst