AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Araclarda model yili ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Araçlarda model yılı ne demek?​

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, motorlu araçlarda model yılının değil imal tarihinin geçerli olduğu konusunda bir tebliğ yayınladı. Türkiye’ye ithal edilen veya yurt içinde imal ya da monte edilen motorlu araçlar ve römorkların model yılı, aracın uygunluk belgesinde belirtilen imal tarihinin yılı olacak.

Fabrika model yılı ne demek?​

Bakanlık, model yılı kavramında Avrupa Birliği normlarını uygulayacak. Buna göre 1 Ocak 2013’ten itibaren araç hangi tarihte üretilirse üretilsin o model yılına ait olacak. Yeni düzenlemeyle 1 Ocak 2013’te üretilerek piyasaya sunulan bir otomobil ile 15 Ağustos’ta üretilen aracın ruhsatına aynı model yılı işlenecek.

Aracın ilk muayenesi ne zaman?​

Aracın ilk muayenesi ne zaman?
KAÇ YILDA BİR ARAÇ MUAYENESİ YAPILIR? Yeni otomobil yeni sıfır km bir araç satın aldıysanız ilk üç sene boyunca muayeneye ihtiyacınız olmaz. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızı muayene ettirmeniz gerekir. Otomobilin ruhsatında yazan “Tescil Tarihi” kısmından muayene geçerlilik sürenizi öğrenebilirsiniz.

Aracımın hangi model olduğunu nasıl öğrenebilirim?​

İlk adım, şasi numarasını öğrenmektir. Satıcı ile iletişime geçip şasi numarasını istedikten sonra internet üzerinden şasi numarası sorgulaması yapan siteleri ziyaret etmelisiniz. Burada aracın üretim yılı, model ismi, üretim yeri ya da motor hacmi gibi kritik bilgileri görebilirsiniz.

Ruhsatta ne yazar?​

Araç ruhsatı bir nevi aracınızın nüfus cüzdanı gibidir. Araç ruhsatında iki farklı başlık altında aracın teknik bilgilerine ve sürücünün kişisel bilgilerine yönelik alanlar bulunur. Ruhsat araç alım satımında kullanıldığından iyi saklanmalı sahte evraklara karşı dikkat edilmelidir.

Model Fabrika ne demek?​

Model Fabrika ne demek?
Model Fabrika işletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin, deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak, ölçeklenebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlayan bir araç (ortak kullanıma yönelik bir yetkinlik merkezi) olarak tanımlanabilir.

Araçlarda model yılı, aracın üretim tarihini temsil eden bir kavramdır. Bakanlık tarafından yapılan düzenlemeye göre, araçların model yılı, aracın uygunluk belgesinde belirtilen imal tarihinin yılı olarak kabul edilmektedir. Yani artık araçların model yılı, üretim tarihine göre belirlenmektedir. Avrupa Birliği normlarına uygun olarak, 1 Ocak 2013'ten itibaren üretilen her araç, üretildiği tarih itibariyle o model yılına ait olarak kabul edilmektedir. Örneğin, 2013 yılında üretilen bir araç, 2013 model olarak kabul edilmektedir, yılın hangi ayında üretildiği fark etmeksizin.

Araçların muayene süreleri de önemli bir konudur. Yeni bir araç satın aldığınızda ilk üç sene boyunca muayeneye ihtiyacınız olmaz, ancak bu sürenin sonunda aracınızı muayeneye götürmeniz gerekmektedir. İlk muayeneden sonra ise aracınızı 2 yılda bir muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Araç ruhsatında bulunan "Tescil Tarihi" kısmından muayene sürenizi öğrenebilir ve takibinizi yapabilirsiniz.

Aracınızın hangi model olduğunu öğrenmek için ilk adım olarak şasi numarasını öğrenmelisiniz. Satıcı ile iletişime geçip şasi numarasını istedikten sonra internet üzerinden şasi numarası sorgulaması yapan siteleri ziyaret ederek aracınızın üretim yılı, model ismi, üretim yeri, motor hacmi gibi önemli bilgileri öğrenebilirsiniz.

Araç ruhsatı, aracınızın nüfus cüzdanı gibidir ve içerisinde aracın teknik bilgileri ile sürücünün kişisel bilgilerini barındırır. Ruhsat, araç alım satımında ve diğer resmi işlemlerde kullanıldığı için dikkatli bir şekilde saklanmalı ve sahte evraklara karşı önlem alınmalıdır.

"Model Fabrika" terimi ise işletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin deneyimsel öğrenme teknikleriyle birleştirilerek ölçeklenebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlayan bir araç olarak tanımlanabilir. Bu tür bir yetkinlik merkezi, işletmelerin operasyonel süreçlerini geliştirmelerine ve daha etkin hale getirmelerine destek olabilir.

Geri