AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aracin uretim tarihi nerede yazar?

Editör

Yeni Üye

Aracın üretim tarihi nerede yazar?​

Gövde numarasındaki onuncu konum – aracın üretim yılını gösterir.

Aracın hangi paket olduğu nerede yazar?​

Ruhsatta paket yazar, opsiyon paketleri yazmaz. Detaylı halleri şase numarası üzerinden servisten öğrenilebilir veya iletişim hattından o yıla ait broşür istenir, gelen broşür ile araç karşılaştırılır.

Aracın model yılı nasıl belirlenir?​

Aracın model yılı nasıl belirlenir?
aracın model yılı şasi numarasından anlaşılır. yanılmıyorsam 10. veya 11. hanesi model yılını gösteriyordu. 2012 temmuzda aldığım (haziran üretimi) golf aracımın şasi numarasında D yazıyor. yani araç 2013 model. ancak tr’de yeni kanun gereği 2012 olarak tecil edildi. Örneğin şu an satılan tüm golfler 2013 model.

Araç Ruhsat tarihi nerede yazar?​

Araç Ruhsat tarihi nerede yazar?
Tescil tarihi aracın ruhsatında yazdığından, ayrıca internetten bu tarihi aramak için sorgulama yapmaya gerek yoktur. Eğer aracın ruhsatı yanınızdaysa tescil tarihini de öğrenebilirsiniz. Ruhsatta ilk tescil tarihi yazmıyor diye bir durum söz konusu değildir. Ruhsatın sayfalarına dikkatli bir şekilde bakın.

Plakadan hangi bilgilere ulaşılır?​

Araç plaka sorgulama sonucunda; aracın markası, rengi, modeli, sahip belge tarihi ve tescil birimi gibi bilgiler görülebilir. Bunlar dışında; hak mahrumiyeti olup olmadığı ve aracın çalıntı olup olmadığı bilgisine de ulaşılabilir.

Aracın tipi ne demek?​

Araç Tipi (D2): Bu bölüm tamamen üretici ile alakalı olup, devletin belirlediği bir ifade değildir. Resimde örnek verdiğimiz araç ise bir VW Polo. Dikkat edilecek olursa Araç Tipi karşılığı, şaşe numarasının ortasında yer alan 2 harf yani AW ile doldurulmuş (kırmızı işaretli).

Aracın hangi otoparkta?​

Aracın hangi otoparkta?
Otoparka çekilen araç sorgulaması için “PARK (BOŞLUK) ARAÇ PLAKASI” yazıp 1550’ye SMS gönderdikten sonra aracınızın nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ruhsatta yazan ilk tescil tarihi nedir?​

Ruhsatta yazan ilk tescil tarihi nedir?
Aracın trafiğe çıktığı tarih tescil tarihi olarak ifade edilir. Genelde bu durum aracın üretildiği tarih ile karıştırılır. Ancak aracın tüm işlemlerin tamamlanması ile beraber trafiğe çıktığı durum tescil tarihi olarak bilinir. Böylece yapılan işlemler ile beraber araç artık trafiğe çıkmaya hazır hale gelir.

Aracın üretim tarihi genellikle gövde numarasındaki onuncu konumda yazmaktadır. Bu konum aracın üretim yılını gösterir. Örneğin, bir araçın gövde numarasında yer alan bu bilgiyi kontrol ederek üretim tarihini öğrenebilirsiniz.

Aracın hangi paket olduğu ruhsatta belirtilmektedir. Ancak opsiyonel paketler genellikle ruhsatta yer almaz. Detaylı bilgilere ulaşmak için aracın şase numarası üzerinden yetkili servisten yardım alabilir veya ilgili yılın broşürünü isteyerek aracınızın paketini karşılaştırabilirsiniz.

Aracın model yılı genellikle şase numarasından belirlenir. Genellikle şase numarasının 10. veya 11. hanesi model yılını gösterir. Örneğin, bir aracın şase numarasında bulunan "D" harfi 2013 model olduğunu gösterebilir. Ancak bazı durumlarda ülke içindeki mevzuatlara göre farklılıklar olabilir. Bu nedenle doğru bilgiye ulaşmak için yetkili servislerden destek alabilirsiniz.

Araç ruhsat tarihi genellikle aracın ruhsatında yer alır. Ruhsatta tescil tarihi yazdığı için internet üzerinden ekstra bir sorgulama yapmanıza gerek yoktur. Eğer aracın ruhsatı yanınızdaysa rahatlıkla tescil tarihini öğrenebilirsiniz. Ruhsatta ilk tescil tarihi genellikle yazmaz. Ancak tescil tarihi mutlaka ruhsatta bulunmaktadır.

Araç tipi genellikle üretici firma tarafından belirlenir ve devlet tarafından belirlenen bir ifade değildir. Araç tipi genellikle şase numarasında bulunan 2 harf ile belirtilir. Örneğin, VW Polo gibi bir aracın tipi, şase numarasında bulunan 2 harf ile belirtilir. Bu bilgiler genellikle aracın teknik özelliklerini belirtir.

Aracınızın hangi otoparkta olduğunu öğrenmek için "PARK (BOŞLUK) ARAÇ PLAKASI" yazıp 1550'ye SMS gönderebilirsiniz. Bu şekilde aracınızın bulunduğu otoparkı öğrenebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde aracınızın konumunu hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Ruhsatta yazan ilk tescil tarihi genellikle aracın trafiğe çıktığı tarihi ifade eder. Bu tarih, aracın üretildiği tarihten farklı olabilir. Çünkü aracın tüm işlemleri tamamlandıktan sonra trafiğe çıkar ve bu durumda ilk tescil tarihi olarak kaydedilir. Yani aracın ruhsatında bulunan ilk tescil tarihi, aracın trafiğe çıktığı resmi tarihi ifade eder.

Geri