Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Aracilik hizmeti nedir?

Editör

Yeni Üye

Aracılık hizmeti nedir?​

Aracılık Faaliyetlerinin Tanımı ve Türleri Sermaye piyasasında aracılık, sermaye piyasası araçlarının yetkili kuruluşlar tarafından kendi nam ve hesabına, başkası nam ve hesabına, kendi namına başkası hesabına ticari amaçla alım satımıdır.

Azami tazmin tutarı ne demek?​

Azami tazmin tutarı ne demek?
Hak sahibi her bir yatırımcıya ödenecek azami tazmin tutarı yüzbin Türk Lirasıdır. Bu sınır, hesap sayısı, türü ve para birimine bakılmaksızın, bir yatırımcının aynı kuruluştan olan taleplerinin tümünü kapsar.

Aracılık ne anlama gelir?​

Aracılık ne anlama gelir?
ARACILIK. i. Bir işin olması için iki taraf arasına girme, ara buluculuk, tavassut.

Alım satıma aracılık ne demek?​

Alım satıma aracılık faaliyeti, daha önce halka arz edilmiş sermaye piyasası araçlarının ikinci el piyasada alım satımına ilişkindir. Söz konusu sermaye piyasası araçlarının alım satımını yapmak isteyen yatırımcıların bunu kendi aralarında gerçekleştirmeleri bizim sermaye piyasası sistemimizde mümkün değildir.

Kimler yatırım danışmanlığı verebilir?​

Kimler yatırım danışmanlığı verebilir?
Yatırım Danışmanlığı, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve yatırım bankaları tarafından, Yatırım Danışmanlığı Çerçeve Sözleşmesi imzalamış olan müşterilere verilebilir. Yatırım Danışmanlığı Hizmeti verecek Kurumların öncelikle SPK’dan izin almaları gerekmektedir.

Tazmin kararı ne demek?​

Tazmin kararı ne demek?
(1) Kurul, yatırım kuruluşlarının yatırım hizmet ve faaliyeti veya yan hizmetlerden kaynaklanan nakit ödeme veya sermaye piyasası aracı teslim yükümlülüklerini yerine getiremediğinin veya kısa sürede yerine getiremeyeceğinin tespit edilmesi halinde yatırımcıları tazmin kararı alır.

Aracılık eden ne demek?​

Bir işin çözümünde araya girerek yardım etmek, tavassut etmek.

Aracı kelimesinin kökü nedir?​

Aracı kelimesinin kökü nedir?
Türkiye Türkçesinde ara sözcüğünden +Iç sonekiyle türetilmiştir. ara maddesine bakınız.

Borsa aracısı ne demek?​

Borsa aracısı ne demek?
Borsa aracı kurum ve kuruluşlar, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş, sermaye faaliyetlerinde bulunan ve denetim, gözetim, muhasebe, mali tablo ve rapor standartları konularında Bankalar Kanunu’na tabii olan kurumlardır.

Aracılık hizmeti, genel olarak iki taraf arasında bir işlem gerçekleştirilmesine yardımcı olma veya bu işlemin gerçekleşmesini sağlama sürecidir. Özellikle finansal alanlarda, aracılık hizmeti genellikle sermaye piyasalarında ve yatırımlarla ilgili faaliyetlerde önemli bir rol oynamaktadır.

Sermaye piyasasında aracılık, sermaye piyasası araçlarının yetkili kuruluşlar tarafından kendi hesaplarına veya başkasının hesabına alım satımının ticari amaçla gerçekleştirilmesidir. Aracılar, müşterilerinin menfaatlerini gözeterek alım-satım işlemlerini gerçekleştirir ve bu süreçte komisyon alarak gelir elde ederler.

Azami tazmin tutarı, yatırımcılara yapılacak mümkün olan en yüksek tazminat miktarını belirler. Türkiye'de hak sahibi her bir yatırımcıya ödenecek azami tazmin tutarı yüzbin Türk Lirasıdır. Bu sınır, yatırımcının aynı kuruluştan taleplerinin tümünü kapsar, hesap sayısı veya türüne bakılmaksızın geçerlidir.

Yatırım danışmanlığı ise aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve yatırım bankaları gibi kurumlar tarafından Yatırım Danışmanlığı Çerçeve Sözleşmesi imzalamış müşterilere sunulan hizmettir. Bu hizmetin verilebilmesi için ilgili kurumların SPK'dan izin almaları gerekmektedir.

Alım satıma aracılık faaliyeti, sermaye piyasası araçlarının ikinci el piyasada alım-satımını içerir ve yatırımcıların bu işlemleri gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Borsa aracıları da bu kapsamda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlardır, SPK tarafından yetkilendirilmişlerdir ve sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunurlar.

Geri