AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arac ici aydinlatma yasak mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Araç içi aydınlatma yasak mı?​

GERÇEKTE YASAK MI?: İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bu konuda verdiği cevap net ve açık. Deniliyor ki; Araçlara sonradan takılan farların tip onayı alınmış ilk haliyle uyumlu olması, diğer bir deyişle FARLARIN ÜZERİNDE (E) veya (e) işareti bulunması zorunludur. Aksi haldeki standart dışı farlar yasaktır.

LED far yasak mı?​

Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.

Arabada ışık açmak yasak mı?​

Arabada ışık açmak yasak mı?
Karayolları Trafik Kanunu’nun 64/1 maddesine göre; yerleşim birimleri dışındaki kara yollarında geceleri seyrederken, yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde (karşılaşmalar ve öndeki aracı izleme halleri dışında) uzağı gösteren ışıkları yakmamanın cezasının 132 TL olduğu hatırlatıldı.

Buz mavisi far yasak mı?​

Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır.

Kamyon ışıklandırma yasak mı?​

MADDE 63- Karayolunda trafiğe çıkan bütün araçların, nicelik ve nitelikleri yönetmelikte belirtilen şartlara uygun ışık donanımı bulundurmaları zorunludur. Kanun ve yönetmelikte belirtilmeyen lambalar trafik zabıtasınca söktürülür. Bu madde hükmüne uymayan sürücüler para cezası ile cezalandırılırlar.

Mavi LED ampul yasak mı?​

Mavi LED ampul yasak mı?

Ses sistemi cezası var mı?​

Madde ceza maddesine yılda bir kez zam yapıldığını unutmayın. 2020 yılında ses sistemi cezası (arabaya set düzme cezası) 132 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ses sistemi cezası (arabaya set düzme cezası)nı 99 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
 
Araç içi aydınlatma konusunda detaylı bilgiler verilmiş. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, araçlara sonradan takılan farların tip onayı alınmış ilk haliyle uyumlu olması ve farların üzerinde (E) veya (e) işaretinin bulunması gerekiyor. Standart dışı farlar yasak olarak kabul ediliyor.

LED farlar konusunda ise, fabrika çıkışlı LED farların sorun teşkil etmediği belirtilmiş ancak araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güvenliğini tehlikeye atabileceği vurgulanmış. Bu konuda ise araç muayenesinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Karayolları Trafik Kanunu’na göre, kara yollarında seyrederken belirli durumlarda uzağı gösteren ışıkların yakılmamasının bir cezası bulunmaktadır. Bazı durumlar hariç olmak üzere ışık yakmamanın cezası 132 TL olarak belirtilmiştir.

Buz mavisi far kullanımının ise trafik kanununda net bir şekilde yasaklandığı ifade edilmiştir. Deli mavi ve buz mavi xenon farlar yasaktır.

Kamyonların ışıklandırma konusunda da belirli şartları yerine getirmesi gerektiği ve belirtilmeyen lambaların trafik zabıtasınca söktürüleceği belirtilmiştir. Bu maddeye uymayan sürücüler cezalandırılabilirler.

Mavi LED ampullerin yasaklı olduğu belirtilmiş ancak detaylı bilgi verilmemiş.

Son olarak, ses sistemi cezasının yılda bir kez zam yapıldığı ve 2020 yılı itibariyle 132 TL olduğu belirtilmiş. Cezanın ödenmesi durumunda indirimli bir tutar olan 99 TL olarak ödenebileceği vurgulanmış.
 
Geri
Üst