AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arac deger kaybindan kim sorumlu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Araç değer kaybından kim sorumlu?​

Araç değer kaybı tahsili için sorumlu olan iki taraf vardır. Bu taraflar sigorta şirketleri ve kazada kusurlu olan sürücüdür. Kanunen her sürücünün aracı için zorunlu trafik sigortası yaptırmış olması gerekmektedir.

Araç satışı yapıldıktan sonra trafik sigortası kaç gün geçerli?​

İkinci el araç alınması durumunda, aracın el değiştirdiği tarihten itibaren -herhangi bir işleme gerek kalmadan ve prim ödemek zorunda olmadan- 15 gün boyunca trafik sigortası yürürlükte kalır. Böylece aracın yeni sahibi, tekrar araç sigortası yaptırmak için zaman kazanır.
Aracın trafik sigortası yoksa ne olur?
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2021 yılı için) 144 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.

Trafik sigortası ne kadar sürüyor?​

Trafik Sigorta poliçesinin süresi 1 yıldır. Bu süre dolmadan önce sigorta poliçesinin yenilenmesi gerekmektedir. Yenilenmemesi durumunda araç trafikten men edilir.

Araç değer kaybı tespitini kim yapar?​

ARAÇ DEĞER KAYBI TESPİTİ KİM TARAFINDAN YAPILIR? Araç değer kayıplarının tespiti kara araçları branşında ruhsat sahibi sigorta eksperlerince yapılır.
Değer kaybı kimden tahsil edilir?
Araç değer kaybının kimden talep edilebilir olduğu konusuna baktığımızda ise; meydana gelen kazada kusursuz olan tarafın araç değer kaybı, kazaya sebep olan taraf yada o tarafın zorunlu trafik sigortasından karşılanır.

Trafik sigortası satıştan sonra kaç gün geçerli 2022?​

Buradaki önemli husus şu: Aracın noter satışı tamamlandıktan sonra, satan kişi sigortayı iptal ettirse dahi, aracın mevcut trafik sigortası poliçesi 15 gün boyunca kullanılabilir. 15 günlük süre 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alması için verilmektedir.

Trafik sigortası olmayan araç yakalanırsa ne olur?​

Sigortasız araç ile trafiğe çıkmak yasaktır. Kolluk kuvvetleri tarafından aracınız yakalanırsa bağlanır. Sigortasız araç kullanma cezası İdari para yaptırımı uygulanır. Çekici masrafları ve bir sürü zahmet de yanında cabası olacaktır.
6 aylık trafik sigortası olur mu?
Sigorta şirketlerinin 6 aylık kasko sigorta uygulaması yoktur. Fakat kasko sigortanızı yıllık yaptırıp 6 ay sonunda iptal ettirmeniz durumunda doğal olarak 6 aylık sigorta yaptırmış olursunuz.

Trafik sigortası ne kadar hasar öder 2021?​

Trafik sigortası zararları karşılar. Tam kusurluysanız karşı araçtaki değer kaybı da karşılanır. Trafik sigortasının limitleri vardır. Maddi teminat 1 Ocak 2022’den itibaren araç başına 50 bin liraya, kaza başına da 100 bin liraya çıkarıldı.

Değer kaybı için kime başvurulur?​

Bu talepler, sigorta şirketine karşı yazılı olarak öne sürülmelidir. Dolayısıyla; meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurmalıdır.
Değer kaybı başvurusu nereye yapılır?
Uğradığınız zararı kusuruyla kazaya neden olan araç sürücüsü veya onun aracının trafik sigortasını yapan şirketten talep edebilirsiniz. Değer kaybınızı alabilmek için sigorta tahkim komisyonuna başvurabileceğiniz gibi icra takibi yapmanız veya Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açmanız mümkündür.

Sigorta değer kaybı kimden talep edilir?​

Kazada kusuru bulunmayan araç sürücüsünün aracında meydana gelen zararı karşılamakla yükümlü olan taraf, kazaya kusuruyla sebep olan araç sürücüsüdür. Dolayısıyla, araç değer kaybına ilişkin talepler, meydana gelen kazada haksız, yani kusurlu olan araç sürücüsüne ve trafik sigortasına karşı ileri sürülecektir.

Değer kaybına kimler başvurabilir?​

Kaza sırasında kusurun siz de bulunmaması halinde bile aracınızın değer kaybı yaşaması söz konusudur. Bu gibi durumlarda yaşadığınız kaybın karşılanması için yasal yollara başvurabilirsiniz. Kusurlu bulunan taraftan değer kaybına karşılık olarak mahkeme aracılığıyla hakkınızı talep edebilirsiniz.
Kasko değer kaybını karşılar mı?
Değer Kaybı Kasko’dan İstenir mi? Değer kaybı, kaskodan istenemez. Değer kaybı asıl olarak karşı tarafın zorunlu mali sorumluluk poliçesinden teminat miktarı kadar istenir. Ancak üst limiti aşan değer kaybı talepleri için kaskoya gidilebilir.

Araç değer kaybı nasıl tahsil edilir?​

Araç değer kaybı iki şekilde alınabilir:
- Kazada kusuru olan tarafın bizzat kendisi bu zararı öder veya kusurlu tarafın trafik sigortası firması bu zararı öder.
- Karşı tarafın veya sigorta şirketinin bu ödemeyi yapmaması veya eksik yapması halinde araç değer kaybı davası açılabilir veya tahkime başvurulabilir.

Değer kaybı hangi teminattan ödenir?​

Değer kaybı zararınız karşı tarafın KMAZMS-Trafik Sigorta poliçesinden karşılanmaktadır. Yani sizin kendi aracınıza yaptırdığınız Kasko Poliçesi ile herhangi bir ilgisi yoktur. Hasarsızlık indirimi sadece kasko sigortanızı yaptırır iken karşınıza çıkacaktır.
Araç değer kaybı yüzde kaç?
Kazada kusurunuz yok ise 10.000 TL’yi, kusurunuz % 25 ise 7.500 TL’yi, kusurunuz % 50 ise 5.000 TL’yi, kusurunuz %75 ise 2.500 TL tutarındaki araç değer kaybınızı talep edebilirsiniz. Eğer kusurun tamamı size aitse herhangi bir talepte bulunamazsınız.

Kaç yaşına kadar değer kaybı alınır?​

Araç değer kaybı yaş sınırı 10 yıl olarak belirlenmiştir. Aracınız 10 yaşından büyük olmamalıdır. Karşı tarafın trafik sigortasının bulunması gerekmektedir; eğer kazayı yapan tarafın trafik sigortası yoksa araç değer kaybını bizzat ödemek zorunda kalır.

Değer kaybı hangi parçalar?​

Yeni düzenleme ile artık 160 bin km sınırı kaldırılmakla birlikte plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar değer kaybı kapsamına alınmıştır.
Değer kaybı parası kimden alınır?

Araç değer kaybı avukat ücreti ne kadar?​

Bu şekilde mağduriyetinizi önleyen avukatların araç değer kaybı avukat ücreti sigorta şirketi ya da karşı araç sahibinin ödeyeceği miktarlar 20.000 TL’ye kadar olan araç değer kaybında 2.725 TL olarak ödenir.

Değer kaybı davası kaç ay sürer?​

Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Değer kaybı davası söz konusu olduğu zaman bilinmesi gereken bir diğer husus, değer kaybı davasında görevli mahkeme hususudur. Araç değer kaybı davasına bakmakla yükümlü olan mahkeme, genel kurallara göre belirlenmektedir.
Değer kaybı kimden talep edilir?

Değer kaybı ne kadar ödenir?​

Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır. Örneğin piyasa değeri 100.000,00 TL olan aracınızda 1.500,00 TL hasar meydana geldiğinde değer kaybınız bu miktardan fazla bile olsa 1.500,00 TL den fazla değer kaybı alınamayacaktır.
 
Geri
Üst