AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arabuluculukta yetki var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arabuluculukta yetki var mı?​

Yukarıda değinildiği üzere arabuluculuk başvurularında yetkili yer; uyuşmazlığın esası hakkında yetkili mahkemenin bulunduğu yerdeki arabuluculuk bürosu, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise bu konuda görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüdür.

Arabuluculukta yetki neresi?​

Arabuluculukta yetki neresi?
Ticari uyuşmazlıklarda yetkili arabuluculuk bürosu, uyuşmazlığın konusuna göre yetkili mahkemenin bulunduğu yer arabuluculuk bürosudur. Arabulu- culuk bürosu kurulmayan yerlerde ise bu yetki görevlendirilen yazı işleri mü- dürlüğündedir.

Arabuluculuk Toplantısı nerede yapılır?​

Arabuluculuk Toplantısı nerede yapılır?
İlk olarak adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuru yapılır. Başvuru sonrasında yapılacak olan arabuluculuk toplantısı da, arabuluculuk bürolarında yapılır.

İşveren arabulucuya başvurabilir mi?​

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunuyla arabulucuya başvuru zorunluluğu getirildiğinden; işçi ile işveren aralarındaki iş uyuşmazlıklarından kaynaklanan konularda, dava açmadan önce arabulucuya başvuru yapacaklardır.

. . Arabuluculuk; özel hukuk uyuşmazlığının tarafıdır?​

. . Arabuluculuk; özel hukuk uyuşmazlığının tarafıdır?
Arabuluculuk; bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleriyle seçtikleri tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurdukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

. . Arabuluculuk görüşmeleri nasıl yapılır?​

. . Arabuluculuk görüşmeleri nasıl yapılır?
Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/18).
Zorunlu Arabuluculuk için başvuru nasıl yapılır?​
Zorunlu arabuluculuk için başvuru, şu şekilde yapılır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/5): 1 Arabuluculuk için başvuru işçi tarafından yapılacaksa; işverenin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki… 2 Arabuluculuk için başvuru işveren tarafından yapılacaksa; işçinin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki… More

. . Arabuluculuk Bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler?​

. . Arabuluculuk Bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler?
Arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler; arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde anlaşma uyarınca taraflarca ödenmek, anlaşmaya varılamaması hâlinde ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil olunmak üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/16).
 
Arabuluculuk süreciyle ilgili detaylı bilgiler verilmiş. Arabuluculuk, iki taraf arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde önemli bir alternatif olarak kullanılan bir yöntemdir. Özellikle iş uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilmiş olup, tarafların arabulucuya başvurması gerekmektedir. Arabuluculuk başvurularında yetkili yer, uyuşmazlığın esası hakkında yetkili mahkemenin bulunduğu yerdeki arabuluculuk bürosu veya görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüdür. Ticari uyuşmazlıklarda yetkili arabuluculuk bürosu, uyuşmazlığın konusuna göre yetkili mahkemenin bulunduğu yer arabuluculuk bürosudur.

Arabuluculuk toplantıları adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarında gerçekleştirilir. Taraflar, bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla arabuluculuk görüşmelerine katılabilirler. İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışan da görüşmelerde işvereni temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir. Zorunlu arabuluculuk için başvuru işçi veya işveren tarafından yapılabilir. Arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması durumunda taraflarca ödenirken, anlaşmaya varılamaması halinde Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

Bu bilgiler ışığında, arabuluculuk sürecine ilişkin detaylı bilgi sahibi olabilir ve gerektiğinde bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Arabuluculuk, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların adil ve hızlı bir şekilde çözümü için önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Geri
Üst