AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arabuluculuk tutanagi delil olarak kullanilabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.009
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arabuluculuk tutanağı delil olarak kullanılabilir mi?​

4. Sadece arabuluculuk faaliyeti dolayısıyla hazırlanan belgeleri delil olarak ileri süremez ve bunlar hakkında tanıklık yapamaz. Bu beyan ve belgelerin açıklanması mahkeme, hakem ve herhangi bir idari makam tarafından talep edilemez, delil olarak sunulsa dahi hükme esas alınamaz.

Ihtiyari arabuluculukta anlaştıktan sonra dava açılabilir mi?​

Ihtiyari arabuluculukta anlaştıktan sonra dava açılabilir mi?
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18. mad- desinin 5. fıkrasındaki yeni düzenlemeye göre, “Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.” 7036 sayılı Kanunla eklenen bu düzenleme, Kanun’un gerek- çesine göre, “dava …

Arabulucuları kim denetler?​

Arabulucuları kim denetler?
(8) Arabulucu, üçüncü fıkrada sayılan şartlarla ilgili olarak kendisine ait bilgilerde meydana gelen her türlü değişikliği bir ay içinde varsa belgesi ile birlikte Genel Müdürlüğe iletir. Bu değişiklikler ile ilgili olarak Daire Başkanlığı tarafından sicilde ve elektronik ortamda gerekli düzeltmeler yapılır.

Arabuluculuk tutanağı ne zamana kadar sunulabilir?​

Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir.

Arabuluculuk tutanağı nasıl iptal edilir?​

Arabuluculuk tutanağı nasıl iptal edilir?
işçilik alacağı uyuşmazlığında işçi, işverenin baskı veya tehdidi sonucunda asında razı olmadığı bir anlaşma tutanağını imza altına alabilmektedir. Bu durumda işçinin bir iptal davası açarak söz konusu tutanağın iptalini sağlama imkânı bulunmaktadır.

Arabuluculuk tutanağı resmi belge midir?​

Arabuluculuk tutanağı resmi belge midir?
HUAK’ta 12.10.2017 tarihinde 7036 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik uyarınca, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamayacağı düzenlenmiştir. Böylelikle Anlaşma Belgesi kanunen bağlayıcı olan bir belge halini almıştır.
Ihtiyari arabuluculuk dava şartını sağlar mı?​
İhtiyarı arabuluculuk yolunda taraflar arabulucuya başvurma, süreci devam ettirme, sonuçlandırma veya bu süreçten vazgeçme konularında serbesttirler. Zorunlu arabuluculukta ise arabulucuya başvuru dava şartı olarak düzenlenmiştir.

Arabuluculuk anlaşmasına rağmen dava açılabilir mi?​

Arabuluculuk anlaşmasına rağmen dava açılabilir mi?

Arabuluculukta Son Tutanak nedir?​

Arabuluculukta Son Tutanak nedir?
Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilecektir. Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı duracak ve hak düşürücü süre de işlemeyecektir.

Arabuluculuk Son Tutanak gizli mi?​

Arabuluculuğa İlişkin Temel İlkelerden Gizlilik İlkesi Bu düzenlemelere göre; Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya diğer bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür.

Arabuluculuk tutanağının iptali davası kime karşı açılır?​

Arabuluculuk tutanağının iptali davası kime karşı açılır?
 
Arabuluculuk tutanağı, bir arabuluculuk sürecinin sonucunda taraflar arasında varılan anlaşmayı belgeleyen resmi bir belge değildir. Kanunlar gereği, arabuluculuk faaliyeti sonucunda yapılan anlaşmalar hakkında taraflar dava açamazlar. Anlaşmaya varılan konular hakkında dava açılamadığı için arabuluculuk tutanağı da delil olarak kullanılamaz ve mahkeme, hakem veya başka bir idari makam tarafından talep edilemez, delil olarak sunulsa dahi hükme esas alınamaz.

Arabuluculuk faaliyetini yürüten arabulucular ise Arabuluculuk Kanunu'na tabidir ve Arabuluculuk Genel Müdürlüğü tarafından denetlenirler. Arabulucular, kendi bilgilerinde meydana gelen her türlü değişikliği belirli prosedürler çerçevesinde Genel Müdürlüğe bildirmekle yükümlüdürler.

Arabuluculuk tutanağı, arabuluculuk sürecindeki anlaşmanın bir yansıması olup, anlaşmaya varılan konular hakkında dava açılamayacağı için önemli konuları belgelemektedir. Ancak, bu belge resmi bir belge değildir ve yukarıda belirtildiği gibi hükme esas alınamaz.

Arabuluculuk sürecinde son tutanak, arabuluculuk faaliyetinin sona erdiğini ve taraflar arasında uzlaşma sağlandığını gösteren belgedir. Bu tutanak, arabuluculuğa başvurulmadan dava açıldığında dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilmesi durumunda önemli bir rol oynar.

Arabuluculuk tutanağı, arabuluculuk sürecindeki gizlilik ilkesi gereği gizli tutulmalıdır. Taraflar arasındaki görüşmeler, bilgiler ve belgeler, arabuluculuk sürecinin gizliliğine uygun şekilde korunmalıdır.

Arabuluculuk tutanağının iptali davası, işçilik alacağı uyuşmazlığında işçi veya işverenin, tutanak altına aldıkları anlaşmaya razı olmadıklarını iddia etmeleri durumunda açılır. İşçi veya işveren, baskı veya tehdit altında olduklarını ispatlayarak, arabuluculuk tutanağının iptalini talep edebilirler.
 
Geri
Üst