AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arabuluculuk turleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.866
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arabuluculuk türleri nelerdir?​

Arabuluculuk, “zorunlu arabuluculuk” ve “ihtiyari arabuluculuk” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır: Zorunlu Arabuluculuk: Bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu vardır. Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır.

Arabuluculuk hangi davalara bakar?​

Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir. Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

Arabuluculuk masraflarını kim öder?​

Arabuluculuk masraflarını kim öder?
İş Davalarında Arabuluculuk Ücretini Kim Öder? Arabuluculuğun zorunlu olduğu davalarda, taraflar arabulucuya herhangi bir ücret ödemezler. Ancak diğer hallerde arabuluculuk ücreti taraflar arasında eşit şekilde bölüşülür.

Arabulucu ne zaman devreye girer?​

Arabulucu ne zaman devreye girer?
Eğer başvuru yapılacak yerde arabuluculuk bürosu kurulmamışsa bu konuda görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi kalemine başvuru yapılır. Başvurunun ardından arabuluculuk siciline kayıtlı bir arabulucu bu iş için görevlendirilir. Bu aşamadan itibaren arabulucu devreye girmiş olur.

Hangi davalarda arabuluculuk Zorunlu 2022?​

İş ve ticari davalarda sık sık mahkemelere konu olan; kıdem, ihbar tazminatları, fazla mesai, maaşlar, yıllık izin ücretleri vb. birçok mesele arabuluculuk faaliyetleri ile ayrıca çok daha kısa sürede sonuca bağlanabilir. Bu nedenle ticari ve iş davalarında arabuluculuk zorunludur.

Bir arabulucu en fazla kaç komisyon listesine kaydolabilir?​

(9) Daire Başkanlığı, sicile kayıtlı arabulucuları, görev yapmak istedikleri adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarına göre listeler ve listeleri ilgili komisyon başkanlıklarına bildirir. Bir arabulucu, en fazla üç komisyon listesine kaydolabilir.

Hangi durumlarda arabulucuya gidilir?​

Hangi durumlarda arabulucuya gidilir?
Kişiler Ne Zaman Arabulucuya Başvurur? Arasında hukuki bir uyuşmazlığı olan kişiler bunu çözmek için üçüncü bir kişinin yardımına ihtiyaç duyduğu her zaman arabulucuya başvurabilir. Türkiye’de arabuluculuğa dava açılmadan önce ya da dava sırasında başvurulabilir.

Anlaşma olmazsa arabuluculuk ücretini kim öder?​

Anlaşma olmazsa arabuluculuk ücretini kim öder?
Kanuna göre, yalnızca işçi-işveren uyuşmazlıklarındaki dava şartı olan arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saat ücretini (sonuçta anlaşma olmaması halinde) devletin karşılaması gerekiyor. Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor.
Arabuluculuk ücreti anlaşma halinde kim öder?​
Taraflar aksini kararlaştırmadıkça, arabuluculuk ücretini eşit olarak öderler. Taraflar, uyuşmazlık konusunun parayla ölçülebilmesi ve anlaşma olması halinde %6 oranında ücret öder.
Arabulucudan sonra kaç gün içinde dava açılmalı?​
Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir.

Arabuluculuk süreci ne zaman başlar?​

Arabuluculuk süreci ne zaman başlar?
MADDE 16 – (1) Arabuluculuk süreci, dava açılmadan önce arabulucuya başvuru hâlinde, tarafların ilk toplantıya davet edilmeleri ve taraflarla arabulucu arasında sürecin devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya varılıp bu durumun bir tutanakla belgelendirildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

Asliye hukuk Mahkemelerinde arabuluculuk zorunlu mu?​

Asliye hukuk Mahkemelerinde arabuluculuk zorunlu mu?
Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması zorunlu bir dava şartı haline getirilmiştir. Dava açılmadan önce dava şartı yerine getirilmez, kanunda belirlenen zorunlu arabuluculuğa tabi olan uyuşmazlıklar için arabuluculuğa başvurulmaz ise dava usulden reddedilecektir.

2022 arabuluculuk sınavı ne zaman?​

Arabuluculuk sınav başvurusu yapacak olan adayların, söz konusu tarih aralığında başvuru yapmış olması oldukça önemlidir. 2022 arabuluculuk sınavı tarihi ise 4 Aralık 2022’dir. Bu tarihte yapılacak sınava girecek olan adayların, 19 ila 26 Ekim 2022 tarihi aralığında gerekli başvuruları yapmış olmaları zorunludur.

Arabulucu kaç komisyon seçebilir?​

Arabulucuyu kim tayin eder?​

Arabulucuyu kim tayin eder?
(6) Arabulucu, komisyon başkanlıklarına bildirilen listeden büro tarafından belirlenir. Ancak tarafların listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşmaları hâlinde bu arabulucu görevlendirilir.
 
Arabuluculuk türleri arasında; zorunlu arabuluculuk ve ihtiyari arabuluculuk bulunmaktadır. Zorunlu arabuluculuk, belirli uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğunu içermektedir. Bu tür uyuşmazlıklarda arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir. Ticari davalar ve iş davalarında yer alan talepler, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar gibi konularda zorunlu arabuluculuk uygulanmaktadır.

Arabuluculuk sürecinde masraflar genellikle taraflar arasında eşit şekilde bölüşülür. Ancak, arabuluculuğun zorunlu olduğu durumlarda taraflar herhangi bir ücret ödemezlerken, diğer durumlarda arabuluculuk ücreti taraflar arasında paylaşılır.

Arabulucu, arabuluculuğun gerektiği durumlarda devreye girer. Eğer arabuluculuk bürosu bulunmuyorsa, sulh hukuk mahkemesi kaleminden başvuru yapılır ve kayıtlı bir arabulucu görevlendirilir. Arabulucu, bu aşamadan itibaren uyuşmazlık sürecinde taraflara yardımcı olmaya başlar.

Arabuluculuk faaliyetlerinde, iş ve ticari davalarda sıkça karşılaşılan konular arabuluculuk kapsamına girer. Bu tür davalarda arabuluculuk zorunlu hale getirilmiştir çünkü arabuluculuk sayesinde uyuşmazlıkların daha hızlı ve etkin bir şekilde çözülmesi amaçlanmaktadır.

Arabuluculuk süreci genellikle dava açılmadan önce başlar. Tarafların arabulucuya başvurması ve anlaşmaya varılması durumunda süreç resmi olarak başlamış olur. Arabuluculuk süreci tamamlandığında anlaşma sağlanamazsa, belirli bir süre içinde dava açılabilir.

Genel olarak, arabuluculuk sürecinde taraflar arabulucuya başvurarak uyuşmazlıklarını çözmeyi amaçlarlar. Arabuluculuk, mahkemeye gitmeden önce ya da mahkeme süreci devam ederken başvurulabilecek bir alternatif çözüm yoludur. Mahkeme sürecinin hızlandırılması ve taraflar arasındaki ilişkilerin korunması açısından arabuluculuk önemli bir araçtır.
 
Geri
Üst