Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Arabuluculuk sonuclanmazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Arabuluculuk sonuçlanmazsa ne olur?​

Arabuluculuk, taraflar arasındaki görüşme ve müzakerelerin sonuç vermediği durumlarda tarafların arabulucu ile masaya oturmasıyla başlar. Arabuluculuk süreci boyunca dava açma ve zamanaşımı süreleri işlemeyeceği için, süreç anlaşma ile sonuçlanmazsa taraflar dava yoluna gidebilir veya açılmış davayı devam ettirebilir.

Arabuluculuk işlemleri ne kadar sürer?​

Son yapılan düzenlemede süreler kesin ve nettir. Bu nedenle zorunlu arabuluculuk süreci 3 hafta içerisinde en fazla bir hafta uzatılabilecek. Sonuç olarak en az 3 gün en fazla 30 gün içinde sonuçlanır.

Arabulucuya neden gidilir?​

Arabulucuya neden gidilir?
Arasında hukuki bir uyuşmazlığı olan kişiler bunu çözmek için üçüncü bir kişinin yardımına ihtiyaç duyduğu her zaman arabulucuya başvurabilir. Türkiye’de arabuluculuğa dava açılmadan önce ya da dava sırasında başvurulabilir. Arabuluculuğa gitmek isterlerse hâkim duruşmayı en çok iki kez üç aya kadar erteleyebilir.

Arabuluculuk görüşmesi kaç gün sürer?​

Arabuluculuk görüşmesi kaç gün sürer?
Ancak işçi ve işveren, listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşmışlarsa bu arabulucu görevlendirilir.Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir.

Arabuluculuk süreci ne zaman biter?​

İş Davalarında zorunlu arabuluculukta, arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hallerde, arabulucu tarafından en fazla 1 hafta uzatılabilir. Dolayısıyla, iş davalarında zorunlu arabuluculuk süreci en fazla 4 HAFTA içinde sonlandırılmalıdır.

Davadan feragat halinde arabuluculuk ücretini kim öder?​

Ayrıca başvuru dilekçesinde, arabuluculuk başvurusunun dava şartı nedeniyle yapıldığının belirtilmesi gereklidir. Nitekim bu durumda arabulucu taraflardan ücret isteyemeyecektir ve masraf Bakanlık bütçesinden ödenecektir.

. . Arabuluculuk; özel hukuk uyuşmazlığının tarafıdır?​

. . Arabuluculuk; özel hukuk uyuşmazlığının tarafıdır?
Arabuluculuk; bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleriyle seçtikleri tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurdukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

Zorunlu Arabuluculuk için başvuru nasıl yapılır?​

Zorunlu Arabuluculuk için başvuru nasıl yapılır?
Zorunlu arabuluculuk için başvuru, şu şekilde yapılır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/5): 1 Arabuluculuk için başvuru işçi tarafından yapılacaksa; işverenin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki… 2 Arabuluculuk için başvuru işveren tarafından yapılacaksa; işçinin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki… More

. . Arabuluculuk görüşmeleri nasıl yapılır?​

Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/18).

. . Arabuluculuk Bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler?​

Arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler; arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde anlaşma uyarınca taraflarca ödenmek, anlaşmaya varılamaması hâlinde ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil olunmak üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/16).
 
Arabuluculuk süreci taraflar arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için önemli bir alternatif yol olabilir. Ancak bazen arabuluculuk sonuçlanmayabilir ve taraflar anlaşmaya varamayabilirler. Bu durumda arabuluculuk sonuçlanmazsa, taraflar dava yoluna başvurabilir veya var olan davanın devam ettirilmesine karar verebilirler. Arabuluculuk süreci taraflar arasındaki görüşme ve müzakerelerin sonuç vermediği durumlarda başlar ve eğer sonuç alınamazsa dava süreci devam edebilir.

Arabuluculuk sürecinin ne kadar süreceği konusunda belirli yasal düzenlemeler vardır. Zorunlu arabuluculuk süreci 3 hafta içinde en fazla bir haçta uzatılabilmektedir ve sonuç en az 3 gün en fazla 30 gün içinde açıklanır. Arabuluculuk sürecinin belirli bir zaman diliminde sonuçlanması tarafların süreç hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.

Arabulucuya neden gidilir sorusuna gelince, arabulucuya hukuki bir uyuşmazlığı olan kişilerin çözüm bulmak için başvurabileceği bir yol olarak görülebilir. Arabuluculuk, dava açılmadan önce ya da dava süreci devam ederken başvurulabilen bir yöntemdir. Arabulucuya gidilmesi durumunda, taraflar anlaşmaya varabilir veya hukuki süreci devam ettirebilirler.

Arabuluculuğun özel hukuk uyuşmazlıklarının tarafı olduğunu belirtelim. Tarafların anlaşmazlığını çözmek için özgür iradeleriyle seçtikleri bir üçüncü kişi olan arabulucu, bu süreçte tarafsız ve uzman bir rol oynayarak taraflara destek olur.

Zorunlu Arabuluculuk için başvuru nasıl yapılır sorusuna gelirsek, başvuru işçi veya işveren tarafından yapılabilir ve belirli prosedürler bulunmaktadır. Arabuluculuk görüşmelerine katılım konusunda taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler.

Son olarak, arabuluculuk süreci sonunda anlaşmaya varılması durumunda taraflarca ödenen zaruri giderler vardır. Anlaşmaya varılamaması durumunda ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil edilmek üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Bu nedenle arabuluculuk sürecinde ortaya çıkan masrafların belirli bir düzen içinde karşılanması sağlanmış olur.
 
Geri
Üst