Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Arabuluculuk muzakerelerine kimler katilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.106
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arabuluculuk müzakerelerine kimler katılabilir?​

Taraflar katılabilir, taraf şirket ise şirket yetkilisi katılabilir yada vekâletinde arabuluculuk görüşme yetkisi bulunan avukatları arabuluculuk görülmelerine katılabilir. İş uyuşmazlıklarında ayrıca, taraf olan şirketse, şirket tarafından yetkilendirilen sigortalı bir çalışanı vasıtasıyla görüşmelere katılabilir.

Arabuluculuk hangi kanunda?​

Arabuluculuk hangi kanunda?
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu; özel hukuk uyuşmazlıklarında tarafların serbest iradeleri ile dava sıra- sında ya da davadan önce sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle …

Işçi işveren uyuşmazlıklarında tarafların anlaşamaması halinde ilk kaç saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır?​

Işçi işveren uyuşmazlıklarında tarafların anlaşamaması halinde ilk kaç saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır?
(14) Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâllerinde, iki saatlik ücret tutarı Tarifenin Birinci Kısmına göre Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir.

Zorunlu Arabuluculuk için başvuru nasıl yapılır?​

Zorunlu arabuluculuk için başvuru, şu şekilde yapılır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/5): 1 Arabuluculuk için başvuru işçi tarafından yapılacaksa; işverenin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki… 2 Arabuluculuk için başvuru işveren tarafından yapılacaksa; işçinin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki… More

. . Arabuluculuk Bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler?​

. . Arabuluculuk Bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler?
Arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler; arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde anlaşma uyarınca taraflarca ödenmek, anlaşmaya varılamaması hâlinde ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil olunmak üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/16).

. . Arabuluculuk görüşmeleri nasıl yapılır?​

. . Arabuluculuk görüşmeleri nasıl yapılır?
Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/18).
 
Arabuluculuk müzakerelerine kimlerin katılabileceği konusunda açıklamalarda bulunulmuş. Tarafların katılabileceği belirtilmiş ve eğer taraf bir şirketse, şirket yetkilisi ya da vekâletinde arabuluculuk görüşmelerine yetkili avukatlarının katılabileceği ifade edilmiş. Ayrıca, iş uyuşmazlıklarında şirket tarafsa, şirket tarafından yetkilendirilen sigortalı bir çalışanın da görüşmelere katılabileceği belirtilmiş.

Arabuluculuk 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nda yer almaktadır. Bu kanun, özel hukuk uyuşmazlıklarında tarafların serbest iradeleri ile dava sırasında ya da davadan önce sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren arabuluculuk sürecini düzenlemektedir.

Işçi işveren uyuşmazlıklarında tarafların anlaşamaması durumunda ilk iki saatlik ücret, Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır. Bu durum, arabuluculuk faaliyeti sonucunda taraflara ulaşılamaması, tarafların katılmaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonucunda tarafların anlaşamaması durumlarında geçerlidir.

Zorunlu arabuluculuk için başvuru yapılması gerektiğinde, işçi tarafından yapılacaksa işverenin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki, işveren tarafından yapılacaksa ise işçinin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna başvurulması gerektiği belirtilmiş.

Arabuluculuk görüşmelerinde tarafların bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabileceği, işverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanın da işvereni temsil edebileceği ve son tutanağı imzalayabileceği bilgisi paylaşılmış. Arabuluculuk görüşmeleri taraflar arasında yapılan anlaşmalar doğrultusunda taraflarca ödenmektedir ve anlaşmaya varılamaması durumunda ileride haksız çıkacak taraftan tahsil edilmek üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır.
 
Geri
Üst