AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Arabuluculuk gorusmeleri ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.930
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Arabuluculuk görüşmeleri ne kadar sürer?​

Son yapılan düzenlemede süreler kesin ve nettir. Bu nedenle zorunlu arabuluculuk süreci 3 hafta içerisinde en fazla bir hafta uzatılabilecek. Sonuç olarak en az 3 gün en fazla 30 gün içinde sonuçlanır.

Ticari Arabuluculuktan sonra dava açma süresi ne kadar?​

Örneğin dava dilekçesi geldikten 5 gün sonra başvuru yapılmışsa arabuluculuğun nihai tutanağından sonra 10 gün içinde karşılık dava açılabilir. Cevap süresinin son günü arabuluculuğa başvurulmuşsa sürecin sona ermesinden itibaren karşılık dava açmak için bir günlük süre vardır.

Arabuluculuk kaç gün sürüyor?​

Arabuluculuk kaç gün sürüyor?
Arabuluculuk Kaç Günde Sonuçlanır? Arbuluculuk başvurusu başvuru tarihinden itibaren, 3 hafta ve 1 hafta uzatma ile en fazla 1 ay içerisinde, sonuçlanması gerekiyor. Yani arabuluculuk 30 gün içerisinde sonuçlanır. Tazminat ya da işçilik ile ilgili olan davalarda ise 2 ile 3 yıldan az süren davayı görmek çok zor.

Arabuluculuk kaç günde arar?​

Arabuluculuk kaç günde arar?
Arabuluculuk süreci başvuru süresinden itibaren arabulucunun atanmasından itibaren üç hafta içinde sonuçlandırması gerekmektedir. Lüzum görülmesi halinde, bu süre bir hafta uzatılabilinir. Kısa sürede sonuç almak için işçi ve işveren arasında bulunan güç dengeleri önemli bir rol oynuyor.

Arabuluculuk ücreti nasıl tahsil edilir?​

Dava şartı olan arabuluculukta anlaşamama hâlinde düzenlenen sarf kararı gereğince ücret Cumhuriyet savcılığınca arabulucunun banka hesabına yatırılır. Böylede vergi mükellefi olmayan kamu çalışanı arabulucular kaynağında kesintiler yapıldıktan sonra arabulucu ücretini tahsil edebilirler.

Arabuluculuktan sonra dava açma süresi geçerse ne olur?​

Arabulucuya başvurduğu halde sonuç alamadığı için İş mahkemesinde dava açan kişi dava sonucunda haklı çıkarsa, mahkemenin hükmettiği işçilik alacaklarını işverenden alır. İşe iade davası açmışsa mahkeme işe iadesine karar verir. İşveren süresinde işe başlatmazsa mahkemenin hükmettiği tazminatları öder.
 
Arabuluculuk görüşmeleri ne kadar sürer sorusuna verilen cevapta, zorunlu arabuluculuk sürecinin en az 3 gün en fazla 30 gün içinde sonuçlanacağı belirtilmiştir. Bu süre, son yapılan düzenlemede kesin ve nettir. Sürecin en fazla bir hafta uzatılabileceği ifade edilmiştir.

Arabuluculuktan sonra dava açma süresi ile ilgili olarak verilen bilgide, arabuluculuğun nihai tutanağından sonra dava açma süresinin 10 gün olduğu belirtilmiştir. Dava dilekçesi alındıktan 5 gün sonra başvuru yapılmışsa arabuluculuğun nihai tutanağından itibaren 10 gün içinde karşı dava açılabileceği vurgulanmıştır.

Arabuluculuk sürecinin 30 gün içinde sonuçlanacağına dair verilen bilgide ayrıca, tazminat ya da işçilik ile ilgili olan davaların 2 ile 3 yıldan az süren davalar olduğu ve bunların arabuluculuk sürecinin dışında zor görülen davalar olduğu ifade edilmiştir.

Arabuluculuk ücretinin nasıl tahsil edileceği hakkında verilen bilgide ise dava şartı olan arabuluculukta tarafların anlaşamaması durumunda ücretin Cumhuriyet savcılığı tarafından arabulucunun banka hesabına yatırılacağı ve vergi mükellefi olmayan kamu çalışanı arabulucuların kaynakta kesintiler yapıldıktan sonra ücretlerini alabilecekleri belirtilmiştir.

Son olarak, Arabulucuya başvurulmasına rağmen dava açma süresinin geçmesi durumunda ne olacağına dair verilen bilgide, kişinin iş mahkemesinde dava açarak haklı çıkması durumunda işçilik alacaklarını işverenden alabileceği ve işe iade davası açılmışsa mahkemenin işe iade kararı verebileceği ifade edilmiştir. İşverenin işe başlatmaması durumunda mahkemenin hükmettiği tazminatları ödemesi gerektiği belirtilmiştir.
 
Geri
Üst