- Konu Yazar
- #1
Apostrof nerede kullanılır?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’ye, Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM’nin, TDK’nin, BM’de, ABD’de, TV’ye vb.Illere gelen ekler ayrılır mı?
Şehir ve ülke isimlerine gelen yapım ekleri de kesme işareti ile ayılır.Özel isimlere gelen nin eki nasıl yazılır?
Özel isimlere gelen nin eki nasıl yazılır?ile, ünlüyle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında araya y ünsüzü girer ve başındaki i ünlüsü düşer: arkadaşı-y-la (arkadaşı ile), çevre-y-le (çevre ile), sürü-y-le (sürü ile), yapı-y-la (yapı ile) vb. Bize kalırsa, özel isimlere gelen “ile” sözcüğü kesme işaretiyle ayrılmalı.
Kurum adına gelen ekler nasıl yazılır?
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet …Okul adlarına gelen ekler nasıl yazılır?
Özel isimlere gelen eklerin yazılışı- Özel adların aldığı yapım ekleri kesme imi ile ayrılmaz.
- Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
- Özel adlardan türeyen sözcüklerin aldığı çekim ekleri ve kurum, kuruluş, bakkal, okul, belediye vb. kesme işaretiyle ayrılmaz.
Ali’nin nasıl yazılır?
Ali’nin nasıl yazılır?[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Özel isimlerin, i, e, de, den, in, le, ce ekleri getirilince kesme işareti kullanılır. Örnekler: Ali’yi, Ali’ye, Ali’de, Ali’den, Ali’nin, Ali’yle, Ali’ce gibi.