AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

APC odenmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

APC ödenmezse ne olur?​

Bir gün karşılığı ödenmesi gereken para anlamına gelmektedir. Ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilebilir ve yalnızca mahkemeler hükmedebilir. Hükümlü ödeyeceği miktarı mağdur olan kişiye değil, Devlet Hazinesine ödeyecektir.

Adli para cezası zamanında ödenmezse ne olur?​

Adli para cezası zamanında ödenmezse ne olur?
Adli Para Cezası Ödeme Emri üzerine, adli para cezası ödenmez ve kamuya yararlı işte çalışma tedbiri süresi içinde kabul edilmezse; Cumhuriyet Savcısının kararı ile hükümlüye verilen para cezasının ödenmeyen kısmı hapis cezasına çevrilir.

İdari para cezası ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir?​

Mahkemeler tarafından verilen para cezaları ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir, idari para cezaları ödenmediğinde yalnızca icra-haciz işlemleri yapılabilir. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.

İdari para cezası ödenmezse cezanın tahsili yapılmamaktadır.?​

İdari para cezası ödenmezse cezanın tahsili yapılmamaktadır.?
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır. Zaten, ev haczine gidilse bile kanunen ev eşyaları haczedilemez.

Bu durumda idari para cezasının iptali gerekir?​

İdari para cezası ile birlikte ayrıca bir yaptırım kararı da verilmişse, örneğin para cezasıyla birlikte ayrıca işyerini kapatma cezası verilmişse, görevli mahkeme İdare Mahkemesi olmaktadır. Bu durumda idare mahkemesine işlemin iptali için dava açılması gerekir.

İdari para cezalarına karşı idari para cezasına itiraz edilebilir.?​

İdari para cezalarına karşı idari para cezasına itiraz edilebilir.?
5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27. maddesine göre idari para cezalarına karşı Sulh Ceza Hakimliği ‘ne itiraz edilebilir. İdari para cezası ile birlikte ayrıca bir yaptırım kararı da verilmişse, örneğin para cezasıyla birlikte ayrıca işyerini kapatma cezası verilmişse, görevli mahkeme İdare Mahkemesi olmaktadır.
 
APC (adli para cezası) ve idari para cezaları gibi cezaların ödenmemesi durumunda bir takım hukuki süreçler başlar.

APC'nin ödenmemesi durumunda, mahkemeler hüküm vererek hapis cezasına çevrilebilir. Ancak bu durumda, hükümlü ödemeyi yapması gereken miktarı mağdur olan kişiye değil, Devlet Hazinesine öder.

Adli para cezası da zamanında ödenmezse yine hükümlüye hapis cezası uygulanabilir. Adli para cezası ödenmez ve kamuya yararlı işte çalışma tedbiri kabul edilmezse, hapis cezasına çevrilebilir.

İdari para cezaları ise genellikle icra-haciz işlemleri ile tahsil edilmeye çalışılır. İdari para cezası ödenmezse, borçlu kişi hakkında icra işlemleri yapılabilir ve taşınmaz mallar, araçlar veya banka hesaplarına haciz konulabilir. Ancak idari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

İdari para cezasına karşı itiraz etmek istendiğinde, Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesine göre idari para cezasına karşı Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edilebilir. Eğer idari para cezasıyla birlikte ayrıca bir yaptırım kararı da verilmişse, örneğin işyerini kapatma cezası gibi, bu durumda idare mahkemesine dava açılması gerekebilir.

Sonuç olarak, hem adli para cezaları hem de idari para cezaları ödenmediğinde ciddi hukuki süreçler başlar ve tahsilat için farklı yollar izlenir. Bu cezalarla ilgili yasal düzenlemelere uygun şekilde hareket etmek ve gerektiğinde yasal haklarınızı kullanmak önemlidir.
 
Geri
Üst