AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Apartmanlarda hangi tur isyerleri kesinlikle acilamaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.091
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Apartmanlarda hangi tür işyerleri kesinlikle açılamaz?​

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamıyor. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüz oluyor.

Apartmanda muayenehane açılabilir mi?​

“Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün …

Apartmanda kuaför açılabilir mi?​

Apartmanda kuaför açılabilir mi?
KUAFÖR SALONU İÇİN İMZA ŞART Okurumun sorusuna geri dönersek, KMK’ya göre apartmanda kuaför salonu açmak mümkün. Ancak bunun için kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği bir karar olması şartı var. Bu nedenle tüm kat maliklerinin imzası gerekiyor.

Hangi işyerleri açılır?​

Hangi işyerleri açılır?
Buna göre, apartmanda mesken olan alanda lokanta, pastahane, süthane gibi gıda vebeslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabiliyor.

Apartman Dairesi işyeri olarak kullanılabilir mi?​

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartman daireleri, “Doktor” ve “Avukat” bürosu olmak üzere işyeri olarak kullanılabiliyor. Ancak bunun için de, yine diğer kat maliklerinden bir izin alınması gerekiyor.

Apartman altında imalathane olur mu?​

Meskende diş hekimi muayenesi açılır mı?​

Meskende diş hekimi muayenesi açılır mı?
Yargı kararlarında da, kütükte mesken olarak gösterilen yerlerde dişhekimi muayenehanesi açılabileceği, Yönetim Planında “yalnızca mesken olarak kullanılır”, “muayenehane açılamaz” gibi açıkça yasaklayıcı hükümlerin bulunması halinde muayenehane açılamayacağı ifade edilmiştir.

Ev işyeri olarak kullanılabilir mi?​

Ev işyeri olarak kullanılabilir mi?
Mesken niteliğindeki bağımsız bölümün Kat Mülkiyeti Kanununun 24. maddesinde belirtilen şekilde kat malikleri kurulunun oy birliği ile verdiği bir karar olmadan iş yeri olarak kullanılması mümkün değildir.
 
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartmanlarda hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz. Yani, bu tür sağlık kuruluşları apartmanlarda açılamaz ve buna aykırı sözleşmeler hükümsüz olur. Ancak muayenehane açılması konusunda bazı farklılıklar bulunmaktadır. Anagayrimenkulün bağımsız bir bölümünde dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler açılabilir ancak yine de kat maliklerinin kararı gerekmektedir.

Öte yandan, apartmanda kuaför salonu açılabilmesi için tüm kat maliklerinin oybirliği ile vereceği kararın gerekli olduğunu belirtmek gerekir. Kat malikleri kurulunun onayı olmadan apartmanda kuaför salonu açılamaz.

Apartmanlarda hangi işyerlerinin açılabileceği konusunda ise belirli kriterler bulunmaktadır. Lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ile imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler de apartmanlarda açılabilir. Ancak bu tür işyerleri için de kat maliklerinin oybirliği ile vereceği karar gerekmektedir.

Mesken olarak kullanılan bir apartman dairesinin "Doktor" veya "Avukat" bürosu olarak da işyeri olarak kullanılabilmesi mümkündür. Ancak yine izin alınması gerekmektedir. Mesken niteliğindeki bağımsız bir bölümün işyeri olarak kullanılabilmesi için kat malikleri kurulundan izin alınmadan bu tür faaliyetlerde bulunulamaz.

Son olarak, mesken niteliğindeki bir bağımsız bölümde diş hekimi muayenehanesi açılması konusunda da Yargı kararlarında belirli hükümler bulunmaktadır. Kütükte mesken olarak gösterilen yerlerde diş hekimi muayenehanesi açılabilir ancak Yönetim Planında buna ilişkin açıkça yasaklayıcı hükümler bulunması durumunda muayenehane açılamaz.

Ev işyeri olarak kullanılabilmesi için de Kat Mülkiyeti Kanunu'nun belirtilen hükümlerine uyulması gerekmektedir. Kat malikleri kurulunun oybirliği ile verilen karar olmadan mesken niteliğindeki bağımsız bir bölümün iş yeri olarak kullanılması mümkün değildir.
 
Geri
Üst