AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Apartmanda uyulmasi gereken kurallara uymayanlara ne yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Apartmanda uyulması gereken kurallara uymayanlara ne yapılır?​

Apartman için harcanan giderler, apartmanın gelirleri belirlenerek apartman sakinlerinden belli bir oranda aidat toplanıyor. Belirlenen kurallara uyulmaması halinde Kabahatler Kanunu gürültü maddelerinde yer alan hükümlere göre cezalandırılıyor.

Apartman otoparkında kimler hak sahibidir?​

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre otoparklar, ortak alan olarak ifade ediliyor. Kat malikleri bütün ortak yerlere, ‘arsa payları oranında’ ortak mülkiyet hükümlerine göre malik oluyor. Kat malikleri, ortak yerlerde kullanma hakkına sahip.

Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez?​

Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez?
Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. Bu konuyu yerinde tespit ederek belgeleyen kiracılar ve ev sahipleri konuyu mahkemeye taşıyabilirler.

Apartman aidatı elden toplanır mı?​

Apartman aidatı elden toplanır mı? Kat Mülkiyeti Kanununda yöneticinin aidatları nasıl toplaması gerektiği açıklanmıyor. Apartman aidatı makbuz karşılığında elden alınabiliyor.

Apartman düzenini bozan kisi hakkinda ne yapilmali?​

Eğer sorun devam ediyorsa apartman dairesinde yaşayan kişiler toplanarak toplu bir şikayette bulunarak cezai yaptırımda bulunulmasını sağlayabilirler. devredilmesini hakimden isteyebilirler. Bunun için kat mülkiyeti kanununda uzmanlaşmış bir avukata başvurmanız gerekmektedir.

Apartman sakinleri nereye şikayet edilir?​

Apartman sakinleri nereye şikayet edilir?
Nereye şikayet edebiliriz? Cevap: Apartmanınızın bulunduğu belediyeye gidip şikayet dilekçesi vermelisiniz. Ayrıca belediye makamının bir üst makamı olan Kaymakamlık’a da ilgili konu için dilekçe verebilirsiniz. Komşuluk haklarınızın zedelenmesinden bahisle de Savcılığa şikayet etme hakkınız vardır.
Kiracı apartman otoparkı kullanabilir mi?​
Kat malikleri, ortak yerlerde kullanma hakkına sahip. Bu hakkın otoparklardaki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlı. Otoparklar ya eklenti olarak kabul ediliyor ya da her daireye otopark alanı tahsis ediliyor. Her bina sakini tahsisli otoparkını kullanmak zorunda.
Apartmanlarda otopark paylaşımı nasıl yapılır?​
Otoparklar binaların ortak kullanım alanlarıdır. Kat Mülkiyeti Kanunu na göre de ortak kullanım alanları arsa payı oranında kullanılmalıdır. Örneğin ; 10 dairelik bir apartmanda 10 otopark yeri var ise arsa payı 1 olan her daire için 1 otopark hakkı vardır.

Iskan alınmadan site aidatı ödenir mi?​

Iskan alınmadan site aidatı ödenir mi?
Hiç kimse inşaatı tamamlanmamış bir binaya aidat ödemek istemez fakat Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 17.maddesinin 3.fıkrasında; ” Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi anagayrimenkulün …

Oturulmayan evin aidatı ödenir mi?​

Yukarıda yer alan Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan “aidat” hükümlerine göre, boş daireler için de aidat ödemesinin yapılması gerekiyor. Oturmadıkları evin aidatını ödemek istemeyen kat malikleri de bu ev için aidat vermek ile yükümlü oluyor.

Apartman hesabı açmak zorunlu mu?​

KMK’ nun 35. Maddesine göre; Yönetici Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına fakat anagayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle, hesap açtırması gerekmektedir. Bu bir tercih yâda keyfiyet değil bir mecburiyet.

Apartman aidatı şahsi hesaba yatırılır mı?​

Apartman aidatı şahsi hesaba yatırılır mı?
Apartman aidatı, apartmandaki ortak alanlarda yapılan harcamalar için ödeniyor. Apartman aidatı için bankaya hesap açılabiliyor.

Apartman huzurunu bozan ev sahibi ve kiracı nasıl tahliye ediliyor?​

Yönetim tarafından aldıkları uyarıdan sonra rahatsızlık vermeye devam eden kiracının tahliyesi istenebilir. Tahliye için ilk olarak yönetim ev sahibi ile görüşebilir. Ev sahinin bu durum ile ilgilenmemesi durumunda ise apartman yönetimi doğrudan “gürültü” nedeni ile evin tahliyesi için dava açabiliyor.

Apartman sorunlarını nereye şikayet edebilirim?​

Binada rahatsızlık veren komşu nereye şikayet edilir?​

Binada rahatsızlık veren komşu nereye şikayet edilir?
Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gürültü cezası kesilme yetkisini ilgili belediyelere devretmiş durumdadır. Belediyeye şikâyetten sonuç alamazsanız Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şikâyet hattını arayın.
 
Apartmanda uyulması gereken kurallara uymayan kişilere ne yapılacağı konusunda bilgi vermek önemlidir. Apartmanda yaşayan herkesin huzur ve güvenliği için kurallara uyulması önemlidir. Apartman sakinleri tarafından belirlenen kurallara uymamak durumunda öncelikle uyarı yapılabilir. Ancak sorun devam ederse, gürültü, düzensizlik gibi durumlarda Kabahatler Kanunu'nda yer alan hükümlere göre cezai yaptırımlar uygulanabilir. Apartman yönetimi, bu tür durumlarla ilgilenmek ve gerekli adımları atmakla yükümlüdür.

Apartman otoparkıyla ilgili hak sahipliği ise Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen kurallara göre belirlenir. Otoparklar ortak kullanım alanları olarak kabul edilir ve kat malikleri arsa payları oranında bu alanlardan yararlanabilirler. Otopark paylaşımında adaletli bir dağılım için kanunda belirlenen kurallara uyulmalıdır.

Apartman aidatı, yönetim tarafından belirlenen hizmetlerin karşılığı olarak toplanır. Eğer yönetim tarafından öngörülen hizmetler yerine getirilmiyorsa, aidat ödenmeme durumu söz konusu olabilir. Bu durumu belgeleyen kiracılar veya ev sahipleri, mahkemeye başvurarak haklarını arayabilirler.

Apartman aidatının toplanmasıyla ilgili olarak Kat Mülkiyeti Kanunu açık bir şekilde belirlemese de, elden alınabileceği ifade edilir. Ancak aidat ödemelerinin belgelendirilmesi ve düzenli bir şekilde takip edilmesi önemlidir.

Apartmanda düzeni bozan kişiler hakkında apartman sakinleri toplu bir şekilde şikayetçi olabilirler. Eğer sorun çözülemezse, hukuki yollara başvurarak cezai yaptırımların uygulanmasını sağlayabilirler. Bu süreçte uzman bir avukattan destek almak faydalı olabilir.

Apartmanda sorunlarla karşılaşıldığında şikayet edilecek merciler belirlenmelidir. Apartman sakinleri, belediyeye başvurarak şikayetlerini dile getirebilirler. Ayrıca, belediyenin üst makamı olan Kaymakamlık'a da başvurularak sorunlarının çözümü için destek alabilirler. Savcılığa da komşuluk haklarının zedelenmesi gibi durumlar için başvurulabilir.

Otopark kullanımıyla ilgili olarak Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen kurallara uyulmalıdır. Otoparklar ortak kullanım alanları olarak kabul edilir ve kat maliklerine arsa payları oranında kullanma hakkı tanınır. Otopark paylaşımı adaletli bir şekilde yapılmalıdır.

Iskan alınmamış bir sitede aidat ödenip ödenmeyeceği konusunda Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddelerine bakılmalıdır. Genel olarak, inşaatın tamamlanmış olması ve bağımsız bölümlerin kullanılabilir durumda olması durumunda aidat ödenmesi beklenir.

Boş daireler için dahi aidat ödemesinin gerektiği belirtilen Kat Mülkiyeti Kanunu'na uygun olarak, bu ödemelerin yapılması gereklidir. Oturulmayan evler için de aidat ödemesi yapılması beklenir.

Apartman hesabının açılması Kanunen zorunlu olup, yöneticinin bu konuda yükümlülüğü bulunmaktadır. Toplanan aidatlar ve avanslar, kat maliklerinin çıkarları doğrultusunda düzenli bir şekilde yönetim tarafından kullanılmalıdır.

Apartman aidatının banka hesapları aracılığıyla toplanması daha güvenli ve düzenli bir yöntemdir. Apartman aidatı için apartmanın adına bir banka hesabı açılarak ödemeler bu hesaba yapılabilir. Bu sayede ödemelerin takibi ve belgelendirilmesi daha kolay olabilir.

Apartmanda huzuru bozan ev sahibi veya kiracılarla ilgili olarak yönetim tarafından uyarılar yapılarak sorunun çözümü için çaba harcanabilir. Ancak sorun devam ederse, kiracının tahliyesi istenebilir. Bu durumda, apartman yönetimi ev sahibi ile iletişime geçerek çözüm arayabilir veya gerekli hukuki adımları atabilir.

Binada rahatsızlık veren komşularla ilgili şikayette bulunmak gerektiğinde, öncelikle apartman yönetimine başvurulabilir. Sorunun çözümü için apartman yönetimi veya apartman sakinleri bir araya gelerek ortak bir çözüm bulabilirler. Ayrıca, ilgili belediyeye veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurularak da yardım istenebilir.
 
Geri
Üst