AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Apartman Yönetimi Nasıl Kurulur

haberci

Yeni Üye
Apartman yönetim kurulu nasıl kurulur
Kat malikleri anatasinmazin yönetimini, kendi arasında veya dışarıdan seçecekleri bir yöneticiye, yahut üç şahsiyet bir idare kuruluna verebilir Kanun, idare kurulunun oluşması için üç kişinin bulunmasını aramışsa da , bu sayının emin olup olmadığı hususunda herhangi bir işaret yoktur Buna göre idare heyeti, Kat Malikleri Kurulu'nca tüm kat maliklerinin şayi ve arsa payı bakımından çoğunluğunun oyu ile atanır Kanun bu atamanın bir sene için yapılacağını, Kat Malikleri Kurulu'nun takvim toplantısında bu işlemin yenileneceğini belirtmiştir (KMK 34I )
KİMLER YÖNETIM KURULU ÜYESİ OLABİLİR?
IDARE HEYETI üyelerinin kat malikleri arasından seçilmesi muhtemel oldugu gibi, dıştan seçilmesi de mümkündür (KM 34I) Kanunda, yönetim kurulu üyeliğine seçilecek kimselerde hangi niteliklerin bulunması gerektiği hususunda bir tarafsızlık yoktur Fakat görevin özelliği dikkate alınırsa, bu üyelerde yine de birtakım niteliklerin bulunması gerektiği sonucuna varılır YÖNETIM KURULU üyelerinde aranacak koşullar (temyiz gücüne sahip, reşit olan, fiziksel engeli olmayan, ahlaka, şahsiyet haklarına ve ulus düzenine saygılı vb), yönetti seçiminde aranacak şartlardan öbür değildir
BİNALARDA IDARECI BULUNMASI KANUNEN ZORUNLU MUDUR?
Egemen bölüm şayisi 8 veya daha fazla olan kat mülkiyetine yan binalar için bir yönetici atamak kanunen zorunludur (34 I ) Ancak anatasinmazin tüm bağımsız bölümleri tek bir kişinin mülkiyetindeyse, malik kanunen yönetici durumundadır *

Apartman yönetim kurulu, kat maliklerinin anlaşması veya oy birliğiyle belirlenir. Yönetim kurulu, genellikle üç kişiden oluşur ve kat maliklerinin çoğunluğunun oyu ile atanır. Yönetim kurulu üyeleri kat malikleri arasından seçilebileceği gibi dışarıdan da seçilebilir. Bu üyelerde tarafsızlık, fiziksel engel olmama, ahlaki ve kişilik değerlerine saygı gibi nitelikler aranabilir.

Binalarda yönetici bulundurulması konusunda ise, genellikle 8 veya daha fazla bağımsız bölüm bulunan apartmanlarda bir yönetici atanması kanunen zorunlu olabilir. Ancak tüm bağımsız bölümler tek bir kişiye aitse, o kişi yönetici konumunda olabilir. Bu durumda malikler kendi aralarında anlaşarak yönetim işlerini yürütebilirler. Bu konularda detaylı bilgi ve yasal düzenlemeler için ilgili yasal mevzuat ve kat mülkiyeti kanununa başvurulması tavsiye edilir.

Geri