AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Apartman Yönetimi Denetçinin Görevleri

haberci

Yeni Üye
Apartman Yönetimi Denetçinin Görevleri
Denetçilerin Görevleri
Yönetimin Denetlenmesi:
Madde 41 Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu sürekli olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir
Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, kesin bir süre konulmamışsa; bu yoklama her üç ayda bir yapılır; aynı zamanda haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi tekrar tekrar yapılabilir
Kat malikleri kurulu kontrol işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir teftiş kuruluna verebilir; bu halde denetçi ya da teftiş kurulu idare planında yazılmış zamanlarda, eğer vakit yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün idare tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir
Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1) den başlayıp sıra ile dışarı giden sayfa numaraları içeren ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler
Denetici tek birey ya da bir kontrol kurulu biçiminde olabilirKat malikleri kurulunun temsilcisi niteliğindedir
Görevleri:
Yöneticinin görevdeki tutumunu denetlemek(kayıtlar uygun tutuluyor mu?İşletme Projesine uygun hareket ediliyor mu? Vs)
Hesapları denetlemek
Kat malikleri kuruluna kontrol raporu vermek
Denetçilerin Sorumluluğu
Hiç bir kat maliki Idareci ya da denetici olmaya zorlanamazDenetçiler kat malikleri kuruluna aleyhinde tıpkı bir vekil gibi sorumludurDenetim kurulu kararlarında birlikte hareket etmek zorundadır
Denetçi ölüm ederse veya istifa ederse kat malikleri kurulu mucizevi toplantıya çağrılır ve usulüne uygun olarak yeni denetici seçilir *

Apartman yönetimi denetçinin görevlerinin ve sorumluluklarının detaylı bir şekilde açıklandığı bu bilgilendirici metne dayanarak şu noktaları vurgulamak mümkün:

1. **Yönetimin Denetlenmesi:** Kat malikleri kurulu, yöneticinin tutumunu sürekli olarak denetler ve gerektiğinde onu değiştirebilir. Hesapların denetlenmesi için belirlenmiş bir süre yoksa, en az üç ayda bir denetim yapılması gerekmektedir. Ayrıca, kat malikleri kurulu denetim görevini, çoğunlukla seçtikleri bir denetçiye veya üç kişilik bir teftiş kuruluna verebilir.

2. **Denetçinin Görevleri:** Denetçilerin temel görevleri arasında, yöneticinin tutumunu denetlemek, hesapları incelemek ve kat malikleri kuruluna kontrol raporu sunmak bulunmaktadır. Denetçiler, denetim sonuçları ve idare tarzı hakkındaki düşüncelerini raporlayarak sorumluluklarını yerine getirirler.

3. **Denetçilerin Sorumluluğu:** Hiçbir kat maliki denetici olmaya zorlanamaz ve denetçiler kat malikleri kuruluna karşı sorumludur. Denetçiler, kararlarında birlikte hareket etmek zorundadır ve bir denetici istifa eder veya vefat ederse, kat malikleri kurulu tarafından yeni bir denetici seçilir.

Bu bilgiler ışığında, apartman yönetimi denetçisinin önemli bir rolü ve sorumluluğu olduğu görülmektedir. Doğru ve düzenli bir denetim süreci, apartman yönetiminin şeffaf ve etkin bir şekilde işlemesini sağlar ve kat maliklerinin çıkarlarını korur. Bu nedenle, denetçilerin görevlerini titizlikle yerine getirmesi ve kurallara uygun bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir.

Geri