Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Apartman yoneticisi Secilemezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.693
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Apartman yöneticisi Seçilemezse ne olur?​

Peki, apartman yönetimi seçilemezse ne olur? Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.

Apartman yöneticisi kimler olamaz?​

Apartman yöneticisi kimler olamaz?
Kat maliki olmayan yönetici olabilir mi? Yönetim planına, yöneticilerin bağımsız bölüm malikleri arasından seçileceği hükmü konmuşsa kat maliki olmayan yönetici olamıyor. Eğer böyle bir hüküm konmamışsa kiracı da yönetici olabiliyor.

Apartman sorunlarına hangi mahkeme bakar?​

Görevli Mahkeme 1 hükmü ‘Bu kanunun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlık Sulh Mahkemelerinde çözümlenir’ şeklinde kaleme alınmış ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun uygulanmasından doğacak tüm anlaşmazlıkların çözüm yerinin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğu belirlenmiştir.

Dışarıdan apartman yöneticisi seçiminde nelere dikkat etmeli?​

Dışarıdan apartman yöneticisi seçiminde nelere dikkat etmeli?
Apartman ve Sitelerde Yönetici Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- 1.Genel Kurulda Hukuki Şartlar Sağlanmadan Seçilen Yönetici Yetki Sahibi Değildir.
- 2.Yönetici İyi Bir İletişimci Olmalıdır.
- 3.Yönetici Araştırmacı Olmalıdır.
- 4.Yönetici Temel Hukuk ve Ön Muhasebe Bilmelidir.
- Yönetici Gerektiğinde İnsiyatif Kullanabilmelidir.
Apartman yönetimi yoksa nereye şikayet edilir?​
Ancak yine de apartman yöneticisinin gerekli yaptırım ile karşılaşmadığı düşünülürse bu sefer de Sulh Hukuk Mahkemesi’ne kat malikleri tarafından şikayet edilebilir.

Apartmanda yönetici olması şart mı?​

Apartmanda yönetici olması şart mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda da belirtildiği gibi site ya da apartmanlar da şartlar uyuyorsa mutlaka yönetici bulunması gerekiyor.

Kat mülkiyeti kanununa göre kimler yönetici olabilir?​

Kanununa göre, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor. Yönetime kat malikleri seçilebiliyor. Kiracıların, yönetime seçilmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Ancak, ev sahibinin kendisine vekalet vermesi durumunda kiracı da yönetime seçilme hakkına sahip olabiliyor.

Apartman yöneticisi en fazla kaç yıl için seçilir?​

Apartman yöneticisi en fazla kaç yıl için seçilir?
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.

Apartman yönetimi nasıl mahkemeye verilir?​

Peki görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen apartman yöneticisi mahkemeye verilir mi? Kat malikleri yöneticinin görevlerini ihmal ettiği gerekçesi ile ilgili Sulh Ceza Mahkemelerine şikayet edebiliyor ve yönetici hakkında dava açılmasını talep edebiliyor.

Dışarıdan apartman yönetici nasıl atanır?​

Dışarıdan apartman yönetici nasıl atanır?
Apartmana dışardan yönetici atanabilmesi için sakinlerden birinin ya da tamamının başvurması gerekmektedir. Başvuru gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine yapılır ve yönetici atanır. Aynı apartman sakinleri tarafından seçilen yönetici gibi sorumluluklara sahiptir.
Apartman yöneticisi ne kadar ücret alır?​
Bu kişiler aylık 100 liradan başlayan ve 500 – 600 liraya kadar çıkan apartman yöneticisi olma ücreti almaktadır. Bazı binaların yöneticiliğini bu gibi kişiler yapmaktadır.

Aidat vermeyen apartman sakini nereye şikayet edilir?​

Aidat vermeyen apartman sakini nereye şikayet edilir?
Cevap: Apartmanınızın bulunduğu belediyeye gidip şikayet dilekçesi vermelisiniz. Ayrıca belediye makamının bir üst makamı olan Kaymakamlık’a da ilgili konu için dilekçe verebilirsiniz.

Apartman görevlisi kime şikayet edilir?​

Herkes apartman yöneticisi olmak zorunda mı?​

Herkes apartman yöneticisi olmak zorunda mı?
 
Hayır, herkes apartman yöneticisi olmak zorunda değil. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre apartman veya site yöneticisi, kat maliklerinin çoğunluğu tarafından atanır. Yani kat malikleri arasından seçilen bir kişi apartman yöneticisi olabilir. Kiracılar genel olarak yönetici seçiminde yer almazlar, ancak ev sahibi kiracısına vekalet vererek yönetici olmasını sağlayabilir. Dolayısıyla, herkesin apartman yöneticisi olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yönetici, belirli şartları sağlayan ve kat maliklerinin çoğunluğunun desteğini alan bir kişi olmalıdır.
 
Geri
Üst